Lachen van Rutte blijkt chronisch

Lida van Doorn houdt zich bezig met charisma-management. Ze traint al ruim achttien jaar zowel politici als top- en middenkader van het bedrijfsleven in  ‘het versterken van de eigen authenticiteit en visuele overtuigingskracht’. Misschien geeft ze wel les aan onze minister-president. Zelf zegt ze op haar website:

Charismatische leiders glimlachen makkelijk, op de juiste momenten en op een natuurlijke manier. Ze zijn ‘zichzelf’ en spelen geen rol. Onze premier Mark Rutte lacht graag en veel.

En ze verwijst naar een fotoverzamelaar, die er zelfs een speciale website aan heeft gewijd. Het lachen van Rutte blijkt chronisch.

17 gedachten over “Lachen van Rutte blijkt chronisch”

 1. Rutte en charismatisch??? Het is dat hij een hoge functie heeft, daarom is hij aantrekkelijk. Maar als hij een vrolijke schoenverkoper was, had hij nooit zoveel aandacht gekregen. Als er iemand hoog scoort op irritatie lijst is dat Rutte wel.

 2. Rutte treedt mi. zo relaxed op dat hij het glimlachen en lachen niet laten.
  Ik heb hem teminste nooit zonder een smile als feel good message gezien en denk niet dat dit aan media training ligt.
  Zelf vind ik zijn zwierig loopje als opkomst met 1 hand zijn broekzak het meest zeggend.
  Het is zoooooo Gooi.s ! Dat dit hiero als yuppen profilatie al weer uit de tijd is weten ze daaro niet 🙂 , . .

 3. Ik denk dat ze bedoelt dat hij niet authentiek is.
  Zijn lach heeft eerder iets van een grimace.
  Dat werkt irriterend.

  Maar dit is de bekende VVD PR stijl: lachen om alles.

 4. @1
  Mee eens, maar er moeten hopen mensen in NL zijn die wel iets in die vent zien, want hij kan niet stuk in de peilingen en hij zit er wel maar mooi.

 5. @1

  Het is ook super irri en vereist m.i. diepgaande media training en grondige introspectie om van af te komen.

 6. Het nadeel is dat er onvermijdelijk een zwarte dag komt dat die Ratelbandlach niet meer gepast is.
  Bijvoorbeeld bij een nationale persconferentie met slecht nieuws, internationaal uitgezonden.
  Dan is het te laat want zit die neurolinguïstisch geprogrammeerde grimas permanent vastgebakken op Rutte’s facie. Of misschien wel het André-van-Duin-effect. 🙂
  En wordt Nederland alweer de risée van de wereldgemeenschap. Zodat we schaamtevol terugverlangen naar Balkenende.

 7. @7 ja, maar die deed dat niet expres; hij zei eens in een interview dat iemand hem daar op gewezen had, dat hij op verkeerde momenten glimlachte. Dat was blijkbaar zijn ‘kinderlokkersglimlach’ zei hij zelf.

 8. Ik vermoed enige mediatraining .
  De laatste tijd wordt Rutte idd vaak lachend gefotografeerd, maar dat is denk ik iets vrij recents.
  googlen op Mark Rutte afbeeldingen levert ook plaatjes van een Rutte met een neutrale gezichtsuitdrukking en een enkele keer zelfs met een geconcentreerde blik.

  http://www.youtube.com/watch?v=RiRPkJKL7Ck

  “Nico Schraag mocht de afgelopen twintig jaar een groot aantal politici en bestuurders helpen, hun doelstellingen gemakkelijker te (doen) behalen, waaronder premier Mark Rutte.
  In de meeste gevallen met als resultaat een duurzame verandering. En verbetering!”
  http://www.nicoschraag.nl/bestuur.asp voor de performanceontwikkeling

 9. #6

  Ik weetnie hoor maar terug naar balkenende zie ik als terug naar af met al ervaren straf.
  Ik zie dit gedoog kabinet liever voldoende uitzieken, zonder bakermat was het er m.i. niet geweest en de SP liefst plus de PVDD , dit ook vanwege haar wereld goed economisch programma ,daarna minstens 2 termijnen mee regeren.
  Mijn vriend en ik doen aan beide partijen.
  It ’s all in the game maar vooral in de volkstuin waar Roemer” s SP soort bemesting alom goed werk schijnt te doen.
  Go SP !

 10. Abdul Alhazred Schreef:

  Het nadeel is dat er onvermijdelijk een zwarte dag komt dat die Ratelbandlach niet meer gepast is.
  Bijvoorbeeld bij een nationale persconferentie met slecht nieuws, internationaal uitgezonden.
  Dan is het te laat want zit die neurolinguïstisch geprogrammeerde grimas permanent vastgebakken op Rutte’s facie. Of misschien wel het André-van-Duin-effect.
  En wordt Nederland alweer de risée van de wereldgemeenschap. Zodat we schaamtevol terugverlangen naar Balkenende.

  Hear, hear…

 11. jocghum Schreef:

  Wouter Bos van de PVDA kon en kan er ook wel wat van.

  Dat vond ik zelfs zo ergerlijk dat ik elke uitzending waarin die zich als PvdA’er voordoende VVD’er verscheen af bij voorbaat vermeed…

 12. Ik verzeker jullie, dat *mijn* charismatische glimlach op m’n avatar echt en authentiek en spontaan en zonder bijbedoelingen is. Maar het is een feit, dat er geregeld mensen zijn die ervoor vallen. Uit de meest onverwachte hoeken. Dat is soms verwarrend, maar levert ook leuke contacten op.
  Obama, Wilders, Sarkozy en Matthijs van Nieuwkerk (allemaal mannen – voor vrouwen gelden andere en ingewikkeldere dingen) – ze hebben stuk voor stuk die onweerstaanbare SMILE. Rutte heeft niet alleen een permanente SMILE op zijn gelaat, die waarschijnlijk voortkomt uit een soort bevroren genetische tic, maar hij kan ook aanstekelijk lachen. “Ha, ha, ha!”
  Dat laatste is een sterk, -vaak dodelijk-, wapen. En ook moeilijk aan- of af- te leren. Het werkt, als men eenmaal een machtsfiguur is (bij voorbeeld minister-president, of maffia-leider), maar je gaat er heel diep mee af, als je alleen maar een zielige onderworpen en verslagen onderknuppel bent. (Zoals Hero Brinkman, of de Duifmeneer).
  Mensapen, zo leert ons de laatste stand van de evolutionair-biologische wetenschap, lieten hun tanden zien om u te verleiden. (Doen ze nog steeds, hoewel ze kunnen weten, dat het sinds de homo sapiens helemaal uit de mode is).
  Dat is een aanwijzing, dat de charismatische glimlach weliswaar cultuur-übergreifend is, maar toch ook soort-gebonden. De Chinezen zijn de onbetwiste meesters in de teflon-glimlach. Japanners weten er ook wat van. Maar Arabieren, ondanks de schitterende uitzondering die Arafat was (een glimlach als een zon, terwijl in het nevenvertrek Israëlische commandos bezig waren om telefoons en computers stuk te slaan – Ramallah, 2002),
  Arabieren delen met “ons”, de edelgermanen van het westeuropese schiereiland, het onvermogen om die superieure en geruststellende glimlach op ons gelaat te toveren. Wie zijn wij, om hun daarvan een verwijt te maken?
  De Rutte-lach is de goedmoedige-, maar oppervlakkige-, reactie van Leidse corpsballen op alles wat buiten hun kleine cirkeltje voorvalt. “Ha, ha, ha! – Nee we hebben een prima relatie, Geert en ik! En of het nou 50 of 150 miljard euros meer of minder is, ha-ha-ha, we komen er wel uit, hoor!”.
  Hans Wiegel was bepaald beter in dit soort verontpolitisering van de werkelijkheid. Maar de kleinkunst-prijs gaat ditmaal naar Mark RUTTE!
  “Kijk, maar!, ik heb de kleinkunstprijs van de Nederlandse politiek gewonnen!”, roept Markje, als hij zaterdag zijn was gaat brengen bij mama. “Je hebt je onderbroeken niet netjes opgevouwen, Mark, dat heb ik je al zo vaak gezegd!”. Maar luister toch eens een keer, ma, de *kleinkunstprijs*!!.
  “En wat schuift dat nou helemaal?”
  Omgerekend, ongeveer 14.000 euros.
  Ik hoop dat dat de laatste euros zijn, die we verliezen aan Bruin-I.

 13. Nu ken ik die lachjes à la Rutte wel. Je ziet ze bijvoorbeeld veel op feesten als Dance Valley, waar partygangers die niet of in slechts lichte mate aan de drank, snuif- of rookmiddelden zitten alles en iedereen desondanks heel mooi en vrolijk en lief en gezellig vinden. Tenminste, die kleine lachjes, die “wat-is-dit-leuk”-grijns.

  Die kleine lachjes en grijnsjes kunnen helemaal geen kwaad en het middel dat daar meestal verantwoordelijk voor is ook niet – ja, het staat op een lijst verboden middelen, maar alleen omdat dat moest van de Amerikaanse overheid, die daar twee discutabele onderzoeken voor aanvoerde, die inmiddels beide in de prullenbak zijn beland omdat ze totaal ergens anders over bleken te gaan (in één geval dankzij een overijverige ambtenaar die het een en ander had “verbeterd” omdat hij dacht dat “MDA” een typfout was).

  Het is die onaflatende brédere lach van onze MP waar ik me zorgen om maak. 😐

Reacties zijn gesloten.