Werkloosheid, hebben Job Cohen (PvdA) en Paul de Krom (VVD) gelijk?

Job Cohen (PvdA) beweerde afgelopen weekend dat Mark Rutte verantwoordelijk is voor 200 werklozen per dag. nrc.next checkt elke dag een stelling en heeft ook deze nagetrokken. Het is wel en niet waar, afhankelijk van hoe je kijkt. Maar ook al zou je aanhouden ‘werklozen per dag’ en niet ‘werklozen per werkdag’ dan vind ik 127 per dag er bij nog véél te veel. Het is maar dat u het weet.

Daarnaast beweerde Paul de Krom, (VVD), staatssecretaris van (A-)Sociale Zaken, in september 2011 in een officiële toespraak dat ruim 40% van de Spaanse jongeren op de bank zit omdat ze werkloos zijn. Dat wij het dan in Nederland nog niet slecht doen en even een douw voor die luie Zuid-Europeanen, want wij Noorderlingen zijn toch zoveel beter. nrc.next heeft ook dat nagetrokken en dat is grotendeels onwaar. Paul de Krom, staatssecretaris van Nederland staat dus gewoon officieel te jokkebrokken en anderen onterecht zwart te maken.

Vond al zoekende nog een mooi filmpje over de crisis in Spanje, zelfde principe geldt ook voor Nederland, dus schimpen is onterecht.

 

3 gedachten over “Werkloosheid, hebben Job Cohen (PvdA) en Paul de Krom (VVD) gelijk?”

 1. Werkloosheid heeft niets te maken met het al dan niet bereid zijn tot werken. Iets wat dit kabinet ons graag voorliegt.
  Als ik aan het werk zou gaan als niet arbeidsplichtige of arbeidsgerechtigde stijgt de werkloosheid met een microprocent of wat Dat komt omdat ik werk doe wat eigenlijk door iemand zou gedaan moeten worden die inderdaad zonder werk zit. Door mijn schuld blijft er dus iemand langer werkloos of mogelijk wordt die zelfs werkloos.
  Het onlangs gelanceerde voorstel om mensen die niet goed Nederlands te spreken de uitkering af te nemen heeft niks te maken met ook maar iets wat op werkloosheidsbestrijding lijkt. gewoon een vorm van een stiekeme bezuiniging en ook nog eens zwaar discriminerend. En sterker nog, het veroorzaakt juist méér werkloosheid. Immers als je iemand z’n centen afneemt kon hij niets meer kopen. Dat houdt dus teven in dat de omzet in winkels daalt. Daarmee daalt ook de winst van de winkels. Dat kan leiden tot ontslag of tenminste minder vraag naar personeel. Doordat de vraag naar goederen daalt zien ook productiebedrijven hun omzet dalen en ook daar gebeurd precies hetzelfde, ontslag of minder personeel. Als je ook nog eens je realiseert dat je iemand z’n inkomen afneemt je 20%,minder BTW binnenkrijgt en 2 à 4% minder winstbelasting en je hebt als overheid nog steeds “zorgplicht” die hoe dan ook centen kost dan is het makkelijk in te zien dat wat dit kabinet doet als ze al niet geheel schuldig is aan de werkloosheid in ieder geval dat tenminste ofwel deels wel is ofwel er niks effectief er aan doet om die te bestrijden.

  Nog een geintje. Stel, omdat we allemaal zat zijn van het geparasiteer van van die miljoenen immigranten die hier de boel onveilig zitten te maken en we dwingen ze om aan het werk te gaan want dat zal ze wel leren, hoeveel invloed heeft dat op de werkloosheid?
  Antwoord: Niks! Immers die gasten nemen de plaats in die anders door de (niet meer zo) hardwerkende Nederlander zou zijn bezet. En het neveneffect is ook nog eens dat (bij Wilders gaan de vlaggen al uit) de werkloosheid voor de volle 100% voor rekening komt van de hardwerkende Nederlander. En zo zie je maar weer, Die immigranten stoten ons ook nog het brood uit de mond!!!!

 2. @#@ inderdaad Henk, there’s more than meets the eye. Ik ken een Portugese jongeman die geheel per ongeluk in het onontwarbare web van een administratieve vergissing van CZ (een jaar lang zijn premies terugbetaalt aan iemand met dezelfde naam?!?) is gevangen door het CJIB. Zijn vrouw en kinderen zijn al lang en breed vertrokken naar Brazilië waar nu ineens zat werk en mogelijkheden zijn. Hij zit hier in een vicieuze cirkel, krijgt iedere maand een boete van CJIB voor achterstallige zorgverzekering, er is in geen velde of wegen een baan te vinden, rijdt vorkheftruck is gediplomeerd kok wil 24 uur per dag werken, staat bij tig uitzendbureaus ingeschreven, allemaal om een achterstand van iets van 1700 euro weg te werken zodat hij naar zijn familie in Brazilië terug kan?!?!?!?!?!?!?
  Schril contrast met de schreeuwverhalen van Kamp en de Krom.

 3. Henk Veldman Schreef:

  Werkloosheid heeft niets te maken met het al dan niet bereid zijn tot werken. Iets wat dit kabinet ons graag voorliegt. (….) Door mijn schuld blijft er dus iemand langer werkloos of mogelijk wordt die zelfs werkloos.

  Niet jouw schuld Henk maar van `s kabinets hondentrouw aan werkgevers. Vacatures worden meestal ingevuld door job-hoppers die in het burgerlijke plaatje passen: Mensen die al met CAO-verzorgde werkgelegenheid zijn begunstigd en willen switchen.
  Bovendien gaan de meeste administratieve part-time banen, waar een eenpersoonshuishouden goed van zou kunnen draaien, bij gelijke geschiktheid naar iemand in een tweeverdienerssituatoe, dus ten voordele van daar waar al een kostwinner is. Zonder dat zou de hypotheekmarkt voor vinex-stellen instorten.
  Tot slot heeft het `werkloosheidsresidu’ ook te maken met voorkeur van baas voor een getrouwd iemand, stel je voor dat er een vrije single of frivole homofiel binnen komt waaien, of een gescheiden oudere, of een kleurling, of nog erger, een Oosterling, die pas is ingeburgerd, destabiliserend voor de werkvloer natuurlijk. 🙂 Risico hoor!
  Een oplossing zou moeten liggen in beleid dat werkgevers dwingt tot het naleven van gedragsprotocollen tijdens sollicitatieprocedures, met streng toezicht op het naleven hiervan. Onder Bruin 1 zullen we dat niet meemaken.

Reacties zijn gesloten.