Alternatieve straf voor snelheidsovertreder

Een Belgische verkeersovertreder moet verplicht een boek van A.F.Th van der Heijden lezen als onderdeel van zijn straf. Nee, leest u het nu niet verkeerd, alsof men bij de uitspraak de veroordeelde heeft gedreigd dat hij bij recidive het hele oeuvre van Joost Zwagerman zal moeten doornemen, het gaat om het boek dat Van der Heijden over zijn door een verkeersongeval omgekomen zoon schreef.

Geen slecht idee, vind ik. Veel overtredingen en ook misdrijven kunnen alleen begaan worden als de dader geen besef heeft van wat hij aan (kan) richt(en), tenzij het een persoon met een gemankeerd gevoelsleven betreft.

Overigens vraagt men zich wel af hoe dit gecontroleerd gaat worden. Moet de veroordeelde een samenvatting maken en een mondeling afleggen?

3 gedachten over “Alternatieve straf voor snelheidsovertreder”

  1. Ik zag dit bericht vanmorgen op teletekst. Volgens mij was een aanvullende bepaling dat de veroordeelde over het boek zou worden overhoord en bij onvoldoende resultaat alsnog een straf zou krijgen.

  2. Ow, staat ook in het bericht: Als hij zich niet houdt aan de voorwaarden die de rechter heeft gesteld, wordt die termijn verlengd tot 3 jaar. Een commissie moet controleren of hij het boek echt heeft gelezen.

  3. Zeer doordachte menselijke straf, die het denkpatroon probeert te veranderen.

    In plaats van de bekende mechanische aanpak die in wezen niets oplevert – steeds strengere straffen.

Reacties zijn gesloten.