Fleur Agema: Wilhelmus leren op school ja!

Ik heb niets maar dan ook totaal niets met het Wilhelmus. Fleur Agema wel, die vindt dat leuk en omdat zij het leuk vindt moeten de kinderen op de basisscholen volgens haar verplicht het volkslied leren.  Wij kregen vroeger op school ook nog eens “Moriaantje zo zwart als roet” en “Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht” voor onze kiezen. Ik heb even gegoogeld omdat ik het volkslied ben vergeten.

Volgens Wikipedia wordt het eerste en zesde couplet vaak geleerd.

Zo zien het eerste en zesde couplet eruit:

1. Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den Vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje
ben ik, vrij onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.

6. Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God mijn Heer,
op U zo wil ik bouwen,
Verlaat mij nimmermeer.
Dat ik doch vroom mag blijven,
Uw dienaar t’aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.

Die laatste twee regels vind ik wel mooi en ben het daar ook van harte mee eens. Toch wel leuk dat volkslied eigenlijk.

 

23 gedachten over “Fleur Agema: Wilhelmus leren op school ja!”

 1. ” Fleur Agema: Wilhelmus leren op school ja!”

  Waarschijnlijk heeft Fleur nog niet uitgewerkte warme gevoelens voor haar oude schoolgenoot Wilhelm(us) en ze verlangt stiekem om zijn warmte binnen te voelen. Ze heeft hem leren kennen toen ze nog op school zat en ze verlangt nog steeds naar hem. Dat bedoelt ze ermee: Wilhelmus binnen. 🙂

 2. Ik heb het ook op school moeten leren en ik vind het geen slecht idee, alleen vervelend dat het van Fleur kwam. Ik moet er wel bij zeggen dat onze leraar de geschiedenis van het volkslied erbij vertelde. Vraag een jongere wat het Wilhelmus en ze kijken je glazig aan.

 3. Ik heb het moeten leren op de MAVO, maar op de Basisschool is het gewoon te vroeg. Maar ja leg dat die kut eens uit ;). Die kinders moeten toch eerst de geschiedenis leren, achter het volkslied en hoe het geschreven is… want anders ben je dom woordjes aan het leren en kweek je afkeur tegen het volkslied.

  Maar goed dat begrijpt ze natuurlijk niet, en haar ultra nationalistische achterban natuurlijk ook niet. Die vinden het nogal geil als kinders de vlag groeten, volkslied zingen en marcheren. Zonder de echte historische verhalen achter het EERSTE volkslied van de wereld te kennen.

 4. Bettina Schreef:

  Ik heb het ook op school moeten leren en ik vind het geen slecht idee, alleen vervelend dat het van Fleur kwam. Ik moet er wel bij zeggen dat onze leraar de geschiedenis van het volkslied erbij vertelde. Vraag een jongere wat het Wilhelmus en ze kijken je glazig aan.

  Het is een dom idee om dat op de Basisschool te doen, en ook om het verplicht te stellen. Je creëert dan een afgunst tegen het Volkslied. En als ze het nu niet kenden, maar nee elke voetbal wedstrijd weer schreeuwen ze hem harder dan de tegenpartij, tot het irritante toe. Daarom moet de geschiedenis er ook bij, dat het niet om schreeuwen gaat maar dat het het verhaal van Willem de Zwijger verteld.

  En niet dat het een schreeuw lied is om die Deen die naast je zit doof te krijgen.

 5. Dehnus Schreef:

  Ik heb het moeten leren op de MAVO, maar op de Basisschool is het gewoon te vroeg. Maar ja leg dat die kut eens ui

  O nee, ik heb het wel degelijk op de Lagere School geleerd (Toen bestonden er nog geen basisscholen)
  We gaven één maal per jaar een concert in de open lucht op 30 april op de Grote Markt in Groningen.
  Het salaris was niet hoog, 1 sinaasappel maar ja dat was kort na de oorlog en toen kostte zo’n ding naar nu omgerekend minstens € 1,- ofwel naar toen teruggerekend ƒ 2,2017 En toen waren er nog veel meer arme kindertjes in de wereld dan nu.

 6. Ik vraag me nu nog steeds af wat de zin is van een volkslied. Ik weiger nu nog om het te zingen. Voor mij voegt het niets toe aan mijn bestaan. Klakkeloos overnemen van gevestigde tradities is aan mij niet besteed.

 7. desert flower Schreef:

  Klakkeloos overnemen van gevestigde tradities is aan mij niet besteed.

  Dat is nu eenmaal het kenmerk van een “traditie”.
  De zin van een volkslied is om het saamhorigheidsgevoel te versterken, maar dat kan uiteraard met elk ander “ding”. Ik zing ook liever niet het volkslied mee wat de mensen in m’n omgeving heel plezierig vinden.
  Ik vind het wel leuk als mensen het volkslied zingen als ze me willen eren, wat me uiteraard regelmatig overkomt als ik weer eens een (sport)prestatie heb geleverd.

 8. Ik heb het ook op de lagere school geleerd… niet om redenen van vaderlandslievendheid of nationaal éénzijn, maar gewoon omdat de meester het handig vond dat we konden meezingen als men er plotseling in onze nabijheid in uitbarstte.

  We kregen er ook uitleg bij: wie het had geschreven, waar het over ging, hoe oud het was en dat met de koning van Spanje niet Sinterklaas werd bedoeld, dat we er een beetje respectvol mee moesten omgaan (dwz. niet zomaar hardop zingen in de bus) want het wás tenslotte ons volkslied, maar we hoefden er nou ook weer niet stijf van Nederlanderschap door te staan.

  Vroegâh was niet alles beter, maar in dit soort gevallen wél iets minder geforceerd. 😉

 9. http://www.pzc.nl/algemeen/binnenland/article721151.ece

  MARKELO – Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt dat het Wilhelmus weer een plek moet krijgen in het onderwijs. Dat zei hij zaterdag in Markelo op het jaarcongres van de Bond van Oranjeverenigingen.
  Remkes meent dat het volkslied als bindende factor een rol kan spelen in de samenleving. „Minister Verdonk is er al mee begonnen om van de naturalisatie van immigranten een belangrijke, symbolische dag te maken. Ook het volkslied zou bij de inburgering een belangrijke plek kunnen hebben, maar zeker ook in het onderwijs.“

  In een toelichting zei minister Remkes later dat niet alleen gedacht moet worden aan het leren van de tekst en de muziek op de scholen. „Bij maatschappijleer bijvoorbeeld zou de betekenis van de tekst behandeld kunnen worden, zodat scholieren begrijpen wat ze eigenlijk zingen.“

 10. DarkSkywise Schreef:

  koning van Spanje

  Moet zijn “Kohohonink van Hispanje” en het liedje is geschreven door Filips van Marnix, heer van Sint-Aldegonde.
  Ik heb een biografie van hem in huis, gekregen toen ik 12 jaar was.

 11. Peter Schreef:

  „Bij maatschappijleer bijvoorbeeld zou de betekenis van de tekst behandeld kunnen worden, zodat scholieren begrijpen wat ze eigenlijk zingen.“

  En dan zullen ze ontdekken dat wij Nederlanders in feite een stelletje misdadigers zijn omdat we eeuwenlang ons verzet hebben tegen de bezetting door Spanje en omdat onze oorspronkelijke leider Willem van Oranje een Duitser was zodat een Duitse claim op ons land ook in alle opzichten gerechtvaardigd is.
  Het was dus in ieder geval twijfelachtig of ons verzet tegen de Duitsers tijdens WOII eigenlijk wel gerechtvaardigd was.
  Hetzelfde geval doet zich nu voor in Israël waar er voortdurend verzet wordt gepleegd door de Palestijnen terwijl Israël/de Joden al 3300 jaar een claim op het gebied hadden.

 12. Ik denk ergens nog met plezier terug aan die katholieke dankliedjes die wij ’s morgens moesten zingen om de dag te starten, maar zo’n oudbollig oudbakken volkslied als het Wilhemus… klinkt als ideologische pvvedofilie… Volksliederen, vlaggen, klompjes en molentjes, bespaar mensen zulke onzin aljeblieft… het zijn geen verrijkingen des levens. Leer kinderen dan fatsoenlijk zingen en creatief met hun stembanden om te gaan, maar zo’n oudbakken volkslied…. volwassenen die het leuk vinden als een kind een volsklied zingt, klinkt erg pedo…. Trouwens, mijn vader heet Wilhelmus (zo staat het in zijn paspoort), we noemen hem allemaal Wim. Ik zou het dan ook beter vinden om het Nederlandse volkslied ook maar Wim van Nassouwe te noemen.

 13. Afgezien van die enge mevrouw die het “hier” voorstelt, ben ik er zeker niet tegen, om het Wilhelmus als “apart vak” op de basisschool verplicht te stellen, maar dan ook meteen alle 15 coupletten! (Ook meteen een goede ophanger voor de vaderlandsche geschiedenis, lijkt me…)
  😀

 14. Ben niet van Duitsen bloed, heb niks met Oranje Prinsen of Spaanse Koningen, en al helemaal niet met God. Mag van mij dus per direct, samen met de hele Oranje kliek, afgeschaft worden.

 15. @1 Andreas
  Wier Neerlands bloed door d’adren vloeit
  Van vreemde smetten vrij
  Rijd zeker in een rolstoel rond
  Door incest-vrijerij
  Want slechts op deze oude wijz
  is het bloed zo schoon te houden
  maar men wenscht wel een (bloed)schandeling
  om den rolstoel voort te douwen ..

 16. Geert Wilders van Venloééééééé
  Ben ik een volksch fascist
  Den Lieberman getrouwe
  Ben ik tot in den kist …

 17. Pingback: Buma gaat nog liever met de PVV dan met de progressieven in zee | Krapuul

Reacties zijn gesloten.