24 gedachten over “Moslims op hogeschool bidden in trapgang”

 1. Gewoon weer een gevalletje moslimpesten. Deze hogeschool is al eerder in opspraak geweest, er was een docent die geen handen wilde schudden met vrouwen, hij is uiteindelijk vertrokken. De PVV heeft daar ook kamrvragen over gesteld. Te zot voor woorden dat ze dan maar ergens hun gebed moeten gaan doen terwijl er een stilteruimte aanwezig is. Gaan ze de stilteruimtes ook sluiten in bijvoorbeeld
  ziekenhuizen als er alleen moslims gebruik van zouden maken?

  Hoe leerlingen hier zelf over denken kun je hier vinden: http://www.youtube.com/watch?v=dm6NX4i9qmo

 2. Wat een motivatie om zo’n ruimte te sluiten, inclusief de gebruikelijke “wij beschermen arme vrouwtjes” leuterkoek.

 3. DF “” Gewoon weer een gevalletje moslimpesten. Deze hogeschool is al eerder in opspraak geweest, er was een docent die geen handen wilde schudden met vrouwen, hij is uiteindelijk vertrokken””

  Een eerdere discussie heeft u op krapuul als niet zonder diepgang of visie als regelrecht schofferend jegens vrouwen, waarschijnlijk gemist.

  .

  Het ging hier om het gedrag van een docent . Vanuit mijn kennis meette deze docent zich zelf een hoge status binnen de school aan.
  Wie de gedrags regels als initiële ontmoeting dicteert, eigent zichzelf de hoogste status in relatie tot de ander toe. Vergelijk dit desnoods met eerst moeten buigen, voordat inhoudelijk contact gemaakt kan worden.
  Dergelijk gedrag en niet de religieuze beleving van de docent, heeft op een school en samenleving waarin de status gelijkheid van man en vrouw wordt nagestreefd, geen pas.

  Over het gebrek aan bidruimte voor moslims in een openbare school kan betreffende moslim gemeenschap naar de gelijkheids commissie, rechter of weer hogerop, kortom daar zijn juridische wegen voor, stappen .
  Het leek me belangrijk om niet in een vermeend slachtofferschap of identiteits miskenning te vervallen.

 4. #5

  Het niet schudden van handen is een gebaar van respect naar de vrouw en deze man stelt zijn geloof boven omgangsvormen die wij allen als “normaal” zijn gaan beschouwen.
  De vrouw heeft een enorme belangrijke rol in de Islam en zij dient op alle mogelijke manieren gerespecteerd te worden. Een moeder wordt zelfs boven de vader gesteld. Het is de Islam die al emancipatie kende voordat vrouwen elders ook maar iets te zeggen hadden.

  Het is de school die gigantisch onbeschoft is en de leerlingen de toegang tot een ruimte ontzegd.

 5. @5 Het niet schudden van handen zóú een gebaar van respect moeten wezen , helaas hebben fundamentalisten het meestal gewoon niet op vrouwen , zijn als de dood voor vrouwelijke en hun eigen seksualiteit en durfen daarom zelfs geen hand te geven .. met “respect” als leuk excuus …

  Ik heb leraren ontmoet die inderdaad het respect uitstralen en nooit heeft iemand een probleem met hun geen handen schudden .. Maar ik heb ook zgn “Alim “ontmoet die in iedere vrouw een zedeloze hoer zagen die hun met handenschudden zou besmetten , en een Moslima met Hijab behandelde als een gevaarlijk dier in een kooi …. Nog steeds gevaarlijk …

  Een niet Moslim zou dus uit respect af moeten zien van het handenschudden met een Moslima .. Prima , maar dan moet een Moslim , ook uit respect , de westerse wetten van Adab volgen en een niet-Moslima wél de hand schudden …

 6. #6

  Ik kan niet in het hart kijken van elke fundamentalist dus ik wil ook niet oordelen over zijn werkelijke intentie, zijn daden zullen uiteindelijk het bewijs leveren. Zoals jij het stelt deugt geen enkele fundamentalist. Hoe een geleerde een vrouw ziet of er mee om denkt te gaan in niet mijn zaak, ik weet wat de Islam hierover zegt en dat is voor mij dan ook voldoende.

  Ik heb ook nergens gezegd dat een niet moslim uit respect af moet zien van een handschudden met een moslima, dat zoeken ze maar fijn samen uit. Zolang ik de Nederlandse wet niet overtreed met het niet handenschudden met mannen ben ik daar vrij in en lap ik bij deze de zogenaamde adab van de westerse wet gewoon aan mijn laars. Bij mij is het namelijk niet zo dat “voor wat, hoort wat” om daarbij vervolgens de regels overtreden van mijn geloof. Zo goedkoop verkoop ik mijzelf namelijk niet.
  Er zijn al meer dan genoeg zogenaamde “gewoontes” waar ik onpasselijk van wordt en door de strot krijg geduwd.

 7. Ik verwacht niet van een Moslima dat zij handen schud van wie dan ook .. Maar wel van een Moslim dat hij handen schud van niet Moslima’s uit dat zelfde respect ….

 8. #8

  Met andere woorden hij moet zijn geloof en de daarbij horende wetten maar even aan de kant schuiven en vervolgens met niet moslima’s de hand gaan schudden? Verraad plegen t.o.v. je geloof omdat de niet moslima wel eens beledigd zou kunnen zijn?
  Je vindt dus voldoen aan hun verwachtingspatroon belangrijker dan een wet die de Islam voorschrijft?

 9. zijn interpretaties van wetten , geef eens Sura of Hadith ( dus geen interpretatie van een of andere salafi alim ) waar staat dat handenschudden niet toegestaan is ???

  Of ga jij er vanuit dat zijn gedachten al zo vervuild zijn dat een aanraking van één seconde hem al van het rechte pad zou brengen … Mannen zijn seksuele beesten zonder controle over hun lusten ?? Hallo , dat is Paulus en zijn nonsense hoor , geen Islaam

 10. afgezien van religieuze argumenten zijn er ook praktische redenen waarom het handen schudden als gebaar van respect mij tegen staat

  als ik zie hoe mannen (heb geen eigen waarnemingen kunnen doen in het damestoilet) hun handen reinigen na een grote danwel kleine boodschap dan is een handje geven eigenlijk hetzelfde als een handje helpen bij toiletbezoek

  liever niet

 11. #10

  Je moet me geen woorden in de mond gaan leggen Bakra. Wat de gedachten wel of niet zijn van een man die met mij de hand zou willen schudden zal mij een zorg zijn. Wat ik al eerder heb aangegeven is dat het voorschrift om dit niet te doen voor mij voldoende is.
  Hier is de hadith oftwel de overlevering in het Arabisch:

  لا يحل لرجل يؤمن بالله ورسوله أن يضع يده في يد امرأة لا تحل له أو ليست من محارمه ، ومن فعل ذلك فقد ظلم نفسه .

  عن معقل بن يسار يقول : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : ” لئن يطعن في رأس أحدكم بمخيط من حديد خير له من أن يمس امرأة لا تحل له ”

  Dit is de vertaling ervan: Het is overgeleverd dat de Ma’ qil ibn Yassaar heeft gezegd: De Boodschapper van Allah (s.a.w.s) heeft gezegd: “Voor een ieder van jullie zou het beter zijn om met een ijzeren naald in het hoofd te worden gestoken dan aan vrouw aan te raken die (volgens de islamitische wet) niet toegestaan is voor hem”‘.

  Sjeikh Al Albaani heeft deze overlevering (hadith) als saheeh (uiterst betrouwbaar) verklaard.

  We hadden het hier trouwens over de gesloten stilteruime waardoor de moslims moeten gaan bidden op de trapgangen. maar aangezien je vroeg om bewijs, heb ik je dit bij deze gegeven.

 12. #DF

  De idee achter geen handschudden en verdere informatie over de rol van de vrouw, Aisha zou bv binnen de polygame cultuur van haart tijd een eemancipeerde vrouw zijn , zijn mij bekend
  Een weer verdere discussie over topic handschudden waaronder sexualiteit heeft hier al plaats gevonden.

  Ik dacht met mijn voorbeeld duidelijk te hebben gemaakt hoe status verhoudingen, noem het hoge- lage status, top -under dog zich in menselijk gedrag laat zien.
  Degene die gedrag van de ander bij aanvang heeft gedicteert, is en blijft de top dog ..

  “”Het is de school die gigantisch onbeschoft is en de leerlingen de toegang tot een ruimte ontzegd.”‘

  Een openbare school heeft haar maatschappelijke afwegingen qua onderling scholieren verkeer te maken..

  Ik ben niet op de hoogte van wat daar aan eigen afzonderings clubjes als gedrag plaats vindt om daar een mening als on beschoft over te vormen.
  Ik ben wel vaak genoeg op dergelijke grote scholen geweest om me voor te stellen dat gedrag sl bidden op de, trappen niet ongevaarlijk als struikelblok gevaar voor de ander is..

  Het leek me dan ook in alle opzichten beter om naar de juiste rechts instantie te gaan om daar deze klacht te melden.

 13. Katja

  Jiij mag het maatschappelijke overwegingen noemen, ik noem het discriminatie.
  Het is tenslotte een openbare school waar gelovigen en niet gelovigen worden toegelaten. Als hogeschool weet je dan wat je binnenhaalt en anders moet je van te voren vragen of de gelovigen even hun geloof thuis willen laten en moeten vragen of ze gewoon even ongelovig willen zijn tijdens de periode dat ze op school zijn.

 14. #12 Prima opmerking.
  Bovendien schudden we echt geen handjes uit “respect” maar omdat ht ons zo geleerd is.
  Daarnaast zou een Christen en Jood doen wat volgens de Bijbel is voorgeschreven dat kom je amper aan handen schudden toe. Ongestelde vrouwen mag je niet aanraken en als je als man toevallig een natte droom hebt gehad dien je ook allerlei reinigingsrituelen in acht te nemen.
  Ik gebruik plaspillen maar ik wil of moet ook wel eens aan de wandel. Nergens ook maar één boompje te vinden met wasgelegenheid. Maar ja, ik moet uit beleefdheid of respect toch de eerste de beste die ik tegenkom een handje geven….!
  Kom nou!

 15. Zoals een welgestelde dame ooit tegen een donkerkleurige man zei: ” Ik geef u geen hand hoor, want niemand heeft ons officieel aan elkaar voorgesteld”.

 16. #11 @kaaskop

  heb geen eigen waarnemingen kunnen doen in het damestoilet

  Vrouwen plassen toch met losse handen? 😉

 17. #18 Vandaar dat vrouwen altijd zo onnozel zijn in een debat.
  Ze hebben nergens houvast als ze zitten te zeiken over alles en nog wat….. 🙂

 18. @18

  heb van menig schoonmaker vernomen dat het damestoilet viezer is dan het herentoilet, zal je details besparen…

 19. #21
  Klopt een beetje. Heeft te maken met het feit dat dat de meiden meer lapjes, doekjes en papier gebruiken die niet doorgespoeld mogen worden.

 20. Zomaar een geloofsverraad tragedie met back to the basics poep pies ruk en doekjes voor het bloeden koor vanuit de toiletten 😉

Reacties zijn gesloten.