Waarom komt links niet met goede economen met gedegen plannen?

Ik denk dat de PvdA, en ook GroenLinks en de SP, actief op zoek moeten gaan naar goede, visionaire linkse economen en andere sociale wetenschappers die vanuit een globale blik naar de wereldeconomie en de Nederlandse economie kijken en die alternatieven aandragen voor het ondemocratische, neoliberale beleid van nu. Die linkse sociale wetenschappers met kennis van zaken van de financiële wereld en de wereldeconomie zijn er niet veel, maar ze zijn er wel.  (Volkskrant)

Vlak voor de verkiezingen in 2010 kwamen Willem Vemeend en Rick van der Ploeg (beiden oud-PvdA) met een website waarin ze stelden dat de VVD het beste verkiezingsprogramma had om Nederland er weer economisch boven op te brengen. Voor mij heeft dit er voor gezorgd dat de VVD 31 zetels kreeg en de PvdA 30. Met dank aan de heren Vermeend en Van der Ploeg. terwijl ze beiden hadden kunnen weten wat dit voor gevolgen zou kunnen hebben voor de verkiezingen.

Overigens ik heb Willem Vemeend nog nooit en PvdA’er gevonden (hij mag nu elke dinsdag bij WNL zijn visie spuien en is gewoon een rechtse bal) en Rick van der Ploeg, ach, tja, meer iemand die alleen voor zichzelf een carrière uitstippelt. Overigens in dit laatste filmpje haalt hij het hele beleid van dit kabinet onderuit, ook veranderd inzicht? Had hij beter die website in 2010 ook even uit kunnen stellen en wachten op nieuw inzicht.

Maar het is bedroevend dat links niet een goed tegengeluid laat horen tegen dit rechtse afbraakbeleid en het wanbeleid niet aan de kaak stelt. Dit moet toch oppositie voeren met twee vingers in de neus zijn? Er is zoveel onkunde en wanorde in dit kabinet, dat het voor mij prijsschieten zou zijn.

 

10 gedachten over “Waarom komt links niet met goede economen met gedegen plannen?”

 1. Een visionaire Linkse econoom , die krijgt bij PvdB en Groen Blergh natuurlijk geen voet aan de grond en wil bij de S.P. als onafhankelijk denker niet dood gevonden worden , er is trouwens wereldwijd een groot tekort aan andersdenkenden op economisch terrein … Het Kannietisme voert hoogtij in deze bus naar de afgrond ..

 2. Paul De Grauwe?

  Hij is weliswaar een liberaal, maar hij zegt meer verstandige dingen dan veel ‘linkse’ economen. Onder andere in Buitenhof gisteren, waarin hij stelde dat bezuinigen door Nederland, als één van de economisch sterkste landen in de EU, tijdens een recessie, tegen iedere economische logica ingaat.

 3. Vlak voor de verkiezingen in 2010 kwamen Willem Vemeend en Rick van der Ploeg (beiden oud-PvdA) met een website waarin ze stelden dat de VVD het beste verkiezingsprogramma had om Nederland er weer economisch boven op te brengen.

  Tjeessus…. wat een backstabbing SOB’s! En niet eens geroyeerd zeker? De hel zou nog te goed zijn voor die lui.

  @2: Gatverdamme, Grutte Pier! Dat is er eentje van ‘social engineering’, hij hangt al jaren hetzelfde nietszeggende praatje op en iedereen vindt dan dat hij goeie dingen heeft gezegd. Hij is zo bevlogen hè, dat zien de mensen graag. Maar als je op gaat zoeken welke Nobelprijswinnaars hij zoal aanprijst, is het enkel weer hetzelfde liedje (lees: Hayek revisited).

 4. @Joke
  Ben totaal geen financieel deskundige; komt geheel uit de onderbuik.
  Zag die Heertje eens op tv en dacht: Hè, het lijkt wel een communistisch financieel/economisch deskundige – dus linksig zal die dan wel zijn. 😛
  Andere kwalificaties van mijn kant zou alleen maar dom ge-roeptoeter zijn hèhè.

 5. @6: Heertje is ook links, dat klopt. En de neiging om menselijk gedrag in toom te houden kan heel goedbedoeld en links zijn. Kort na de oorlog werd het vooral toegepast om een herhaling van WOII te voorkomen, en dat is ook voor Heertje een sterke motivatie. Maar het is de duivel met Beëlzebub bestrijden.

  Bovendien houdt hij al enige jaren exact hetzelfde praatje, of het nou over de vrije markt gaat of over de Shoa, hij komt altijd weer met die voorbeelden van die verkeersdrempels en die ‘vlieg’ in het urinoir aanzetten. M.a.w. hij ziet het als een panacee, maar echt concreet wordt het nooit (of je moet echt denken dat de economie er bovenop zal komen als iedereen nou maar netjes in de pot piest).

 6. “Waarom komt links niet met goede economen met gedegen plannen?”

  Euh … ?

  Zo moeilijk is dat toch niet?

  EDIT REDACTIE: http://SPAM

  Lijkt mij een appeltje-eitje discussie, lieve mensen!

 7. Er zijn in NL een paar bekende linkse economen: Arjo Klamer en Alfred Kleinknecht.
  Ze zeggen heel zinnige dingen, hebben creatieve oplossingen, zijn goede debaters, maar sinds Bruin 1 zie je ze nooit meer in een tv-talkshow of actualiteitenprogramma, hoogstens bij de VPRO.
  Verder heb je nog Willem Hoogendijk die een soort economie voor dummies heeft geschreven: `Economie ondersteboven’, wat me hier thuis dagelijks als leidraad dient om actuele crisis en woekerkapitalisme te kunnen snappen. Plus hoe dat ook anders zou kunnen.

  Een ding weet ik al: Aangezien ik graag oude spullen opknap en een tweede leven geef, ben ik een vijand van de economie, want als iedereen zou recyclen, (dus geld uitsparen) zou de economie volledig in elkaar storten.
  Het is dan ook het schrikbeeld van het bedrijfsleven dat consumentenpubliek straks langer doet met spullen zonder deze voortijdig af te schaffen om trendy nieuwe modellen te bemachtigen.

  Onze casino-consumptie-economie is gestoeld op begeerte, waarvoor in reclame emoties worden opgewekt.
  Als dat niet meer werkt zal er geen geld meer rollen en krijgen we hopelijk weer een gesloten sub-economie als alternatief om te kunnen surviven, met onderlinge producten- dienstenverlening, wat uiteraard door rabiaatrechtse bewindvoerders van het Rijk als zeer subversief en bedreigend zal worden beschouwd.

Reacties zijn gesloten.