Fuck “ontslagbescherming”

Martijn van Dam (PvdA) legt uit wat het probleem is van een taboe op ontslagbescherming:

De wereld verandert snel. Vroeger werkten mensen hun hele carrière voor één baas. Vandaag zijn dertigers en veertigers al drie keer van werkgever veranderd en hebben meer dan een miljoen Nederlanders geen vaste baan meer. In het Nederland van morgen zal die trend doorzetten. Ons land zit al jaren gevangen in discussies over ontslagbescherming, terwijl de werkelijkheid is dat één op de drie werkenden helemaal geen ontslagbescherming heeft. Ze hebben een tijdelijk contract of zijn zzp-er. Zij dragen de risico’s, die werkgevers kosteloos op ze af kunnen wentelen (martijnvandam).

Die discussie over ontslagbescherming gaat maar over twee op de drie werkenden. De rest kan verrekken. Hoezo solidariteit?

Laat die ontslagbeschermingsfetisjisten eerst even een oplossing bedenken voor het feit dat mensen die 40 jaar lang aan dezelfde stoel vastgeroest zitten wél rechten hebben en de mensen die, al dan niet vrijwillig, wel eens van baan veranderen, niet.

10 gedachten over “Fuck “ontslagbescherming””

 1. Ach ja daar stem je PvdA voor, om door mensen met linkse praatjes rechts behandeld te worden ..

  ZZP’rs kozen er toendertijd zelf voor , veel omdat ze niet zoveel belasting wilde betalen ect ect .. Met uitzondering van de traditionele Free lance beroepen zo als Musici is iedere ZZP’r een graaier die nu het wat moeilijker word in een huiler veranderd …

 2. @1
  De keuze voor zzp-schap is misschien niet zo heel vrij geweest als je denkt. Maar ik kan me ook voorstellen dat iemand liever ‘eigen baas’ is dan werkt voor – het inkomen van – een baas, op een tijd die de baas bepaalt. Ik heb de indruk dat het ook behoorlijk gepromoot is want iemand vast in dienst nemen is niet meer van deze tijd. Vooral als je wat ouder en duurder bent is als zzp-er aan de slag gaan een prima alternatief voor baanloos thuiszitten.

  Verder weet die van Dam het leuk te brengen. Meer rechten/ loon voor de flexwerker en zzp-er, Eerst zien dan geloven. Het is een pvda-er en flexibilisering van de arbeidsmarkt is in mijn ogen deel van de neoliberale agenda totdat het tegendeel bewezen is.

 3. Het gaat mij, naast de ZZP’ers, om de uitzendkrachten en de mensen met jaarcontracten. Waar moeten die ontslagbescherming vandaan halen? Ik heb nu een vast contract maar daarvoor heb ik 10 jaarcontracten gehad bij diverse bedrijven. Allemaal dankzij de ontslagbescherming.

 4. Er is in het verleden gevochten voor ontslagbescherming. Werknemers willen dat. Dat wil niet zeggen dat je niet ontslagen kan worden, maar wel dat je bij ‘gewoon’ ontslag een redelijke compensatie krijgt. Wat redelijk is, daarover moet de discussie gaan.

  Martijn van Dam wil die discussie aangaan, zo lees ik dat. Hij maakt zich nogal sterk voor meer flexibilisering, wat bijvoorbeeld het kopen van een huis niet erg bevordert. Van Dam realiseert zich dat ook wel. Maar hij heeft er slechts bezwerende woorden ten aanzien van de banken voor, echter geen oplossing.

 5. Je zegt het verkeerd. Het is niet “werknemers willen dat” maar het is “werknemers met vaste contracten die alleen aan zichzelf denken willen dat”.

 6. @3 “Waar moeten die ontslagbescherming vandaan halen”
  Volgens Martijn Antoinette van Dam kunnen ze altijd nog Cake eten als er geen brood is ..

 7. Als het aan mij lag gingen we weer terug naar het systeem van voor de grote afbouw , waarbij een baas verplicht was je aan te nemen als je een jaar op contract had gewerkt … Ik was niet in Nederland toen dat is afgebouwd , ik vermoed dat het tijdens Paars was , wie zat er ook al weer in paars ..

  ik weet dat mijn baas tegenwoordig nog maar in uitzonderingen een contract geeft na de maximaal aantal verlengingen … en dat terwijl er steeds minder ervaren werknemers in de beveiliging zijn …

  Wat ik met mijn commentaar over ” Martijn Antoinette van Dam ” is dat hij totaal geen idee heeft hoe Jan , Ali of Henk met de pet leven en hoe stressvol leven in een baan waar je ” wegwerp medewerker ” bent is …

 8. @8 Al. B:

  [ Als het aan mij lag gingen we weer terug naar het systeem van voor de grote afbouw , waarbij een baas verplicht was je aan te nemen als je een jaar op contract had gewerkt …]

  Je had tot ongeveer 1980 een proeftijd van maximaal 1 tot 3 maanden, wederzijds. Tegelijk met het bedenken van de eerste uitzendburoos zo tussen 1975-1980 werd dat allemaal veranderd. Was veel makkelijkr voor de bazen. Weet nog dat we protesteerden tegen die rariteit van uitzendwerkkrachtenbureaux met creatief decoreren van die kantoortjes.

Reacties zijn gesloten.