Paaseieren zoeken in het Catshuis

De regering gaat 3 weken onderhandelen in het Catshuis over gigantische superbezuinigingen ter waarde van 16 miljard Euro.

Bezuinigingen die ons (bijna) allemaal KEIHARD gaan treffen. De één wat harder dan de ander natuurlijk.

16 miljard: da’s 60 procent van de winst van Shell vorig jaar. Of 2 procent van het vermogen van de 10 procent rijkste Nederlanders.

Dit om het even in perspectief te plaatsen:

Uitgaven en inkomsten
Politici – en anderen die duidelijk willen maken dat drastische bezuinigingen ‘echt’ noodzakelijk zijn – vergelijken de overheidsfinanciën graag met een huishoudboekje. Die vergelijking gaat mank omdat bij een gezin de inkomsten over het algemeen betrekkelijk vast liggen en het huishoudboekje alleen kloppend kan worden gemaakt door de uitgaven aan de inkomsten aan te passen. Bij de overheid ligt dat anders. In tegenstelling tot een huisgezin kan de overheid zelf in sterke mate bepalen hoeveel inkomsten ze krijgt. Zij stelt immers zelf de tarieven van de belastingen vast (En lees vooral verder bij konfrontatie.nl).

2 gedachten over “Paaseieren zoeken in het Catshuis”

  1. “Waarom komt een dergelijke aanpak in het Catshuis toch niet aan de orde? In de eerste plaats natuurlijk omdat het botst met de belangen van degenen die het in Nederland voor het zeggen hebben. De bezitters van grote vermogens zitten er niet om te springen om daar een deeltje van af te staan voor het algemeen belang.”

    Heel raar dat we werkelijk alles van onze vrienden over de oceaan automatisch overnemen en toch weigeren onze rijksten om aan hetzelfde oproep gehoor te geven – in de VS hebben de allerrijksten reeds de President en Senaat gevraagd om een extra belasting voor de allerrijksten in te voeren om van enige hulp voor de maatschappij te kunnen zijn.

    In Nederland valt dit blijkbaar in dovemans oren.

  2. Ik begrijp niet dat de huidige bruine coalitie er drie weken ‘achter-gesloten-deuren’ over moet doen om straks met de nu al overduidelijke conclusie naar buiten te komen dat de laagstbetaalden het gelag zullen moeten betalen…

    Wat ik nog minder begrijp is dat ‘we’ dat gewoon schijnen te vinden…

Reacties zijn gesloten.