Columnrondje zondag: Heijne, Van ’t Hek & Du Pré

We hebben weer een paar aardige columns voor u gevonden.

Te beginnen met Heijne, die zich druk maakt over Neêrlands aanzien in het buitenland:

De resolutie van het Europees parlement zal de Hollandse recalcitrantie alleen nog maar groter maken – waar bemoeien ze zich mee? De PVV zal er niet kleiner van worden. Maar dat kan de Europeanen niet schelen, domweg omdat heel Nederland hun steeds minder kan schelen. Nederland is nu hun boksbal. Kleine landen zijn – kleine landen. Kleine landen kunnen zich buiten hun grenzen veel minder een slechte reputatie veroorloven dan grote. Het is eenvoudig: wanneer je niet veel macht hebt, zul je aantrekkelijk moeten zijn. Reputatieschade is voor zo’n land altijd economische schade (NRC).

We kunnen natuurlijk altijd nog de smoes gebruiken dat Nederland eigenlijk één groot pretpark is à la Efteling. Dat we het niet zo bedoelen zeg maar.

Youp van ’t Hek over die kut-“journalistiek” van tegenwoordig:

Waarom de directeur de rampenpornograaf niet doodgeslagen heeft weet ik niet. Als er toch al 28 slachtoffers gevallen zijn dan is het niet erg als een enge, tranenlikkende journalist ook sterft. Gewurgd door een radeloos schoolhoofd, die zojuist een klas verloren heeft. Begrijpelijke ontoerekeningsvatbaarheid. Ik had het de man niet kwalijk genomen (NRC).

Ik ook niet.

Raoul du Pré, weer over ons versus het buitenland:

Ruttes rigide zwijgen heeft de zaak in dit geval erger gemaakt. Voor hemzelf, omdat zo langzamerhand de indruk ontstaat dat hij Wilders niet durft aan te pakken. En voor Nederland, want het meldpunt straalt over de grens allang niet meer alleen op Wilders af, maar op de hele natie. Serieuze reputatieschade dreigt (Volkskrant).

Jôh. Wie had dát nu verwacht?

3 gedachten over “Columnrondje zondag: Heijne, Van ’t Hek & Du Pré”

  1. Wat weer een geweldige colums. Vooral ook die van Youp over de busrampverslaggeving.
    Hij haalt me de woorden uit de mond. Wat voor hijgerige mediahype kunnen we deze week weer verwachten op NOS?

  2. #2 JvdH. Tja ik zou het zelf veel minder politiek correct hebben verwoord. Vooral dat rampenbusgebeuren.
    Het is gewoon een appèl op necroïde ressentimenten. Te walgelijk om te verwoorden.
    Toch noopt het tot een poëtische poging daartoe. 😥

Reacties zijn gesloten.