40 gemeenten weigeren uitzettingen: nog een hoofdpijndossier voor Gerd Leers (CDA)

Want die zijn niet van plan zomaar mee te werken aan de uitzetpraktijken van Geert Wilders’ handpop, aka Gerd Leers:

Burgemeesters van veertig gemeenten stevenen af op een confrontatie met Gerd Leers over het uitzetten van asielzoekers. De minister voor Immigratie en Asiel zegt dat hij in het belang van de staat een beslissing kan nemen over de politie-inzet bij een uitzetting, maar de burgemeesters zeggen dat dat in dit geval niet aan de orde is en weigeren mee te werken

Volgens mij moet die man zich toch regelmatig afvragen waar hij in godsnaam aan begonnen is, toen hij minister werd in dit kabinet.

5 gedachten over “40 gemeenten weigeren uitzettingen: nog een hoofdpijndossier voor Gerd Leers (CDA)”

 1. Dit is het typische voorbeeld voor poging tot verkrachting van de wet door deze regering.
  Politie inzet is aan de Minister gegeven in het geval van terrorisme dreiging.

  Nu wil deze Minister de meest weerloze mensen van de samenleving met politie geweld en vertoon uitzetten, waar de Burgemeesters normaliter de beslissing over hebben.
  Het komt op verkrachting van de wetgeving neer.

  Daarom is het begrijpelijk dat de Burgemeesters hem vragen vooral de wetten van het land te respecteren waar hij Minister is.

 2. Te verwachten is dat Leers enig begrip kan tonen voor dit verzet van de burgemeesters.
  “Leers weigerde in februari 2006 ook de politie in te zetten om uitgeprocedeerde asielzoekers die al jaren in Nederland waren, op te pakken en over te dragen aan de IND ”
  http://www.vn.nl/Archief/Politiek/Artikel-Politiek/Burgemeester-in-oorlogstijd.htm
  Dit allemaal uit Christelijke bewogenheid, je kunt asielzoekers niet zomaar in de kou laten staan.
  Nu heeft hij een andere verantwoordelijkheid: bruggen bouwen; “Want anderhalf miljoen kiezers kon je ‘niet in de kou laten staan”

 3. Het verhaal van Leers was gisteren dat hij “exclusief gezag” over de vreemdelingenpolitie had, maar op nota bene een site van de overheid kon je zien dat de vreemdeligenpolitie gewoon een deel van de regionale korpsen is: http://www.dienstterugkeerenvertrek.nl/samenwerking/vp.aspx

  Leers heeft dus zeker geen exclusief gezag over de VP, wat vandaag bevestigd werd: http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3234727/2012/04/02/Leers-kan-burgemeester-niet-overrulen.dhtml

  Uitzetting vindt bovendien niet plaats door de VP, maar door de Dienst Tereugkeer en Vertrek, die daarvoor personeel van de VP kan lenen, maar het dossier ligt dan al bij de DT&V.

  Het enige moment dat een minister in politiezaken altijd boven de burgemeesters staat, is als de staatsveiligheid in het geding is, dus bij rampen (kerncentrales, raffinaderijen, etc) en terroristische aanslagen. Maar die vallen niet onder Immigratie en Asiel. 😛

  (PS. jullie willen niet weten hoeveel minpunten ik hier gisteren op Internet mee heb gescoord. Jammer voor degenen die al op hoge poten het vertrek van die 40 burgemeesters eisten, maar ik had dus gelijk. Lekker puh.)

 4. @3: Ook niet als hij het OM erop afstuurt? (Ik vermoed al heel lang dat burgemeesters zich vaak ten onrechte verschuilen achter zgn. beslissingen van het OM, waar ze niets over te vertellen zouden hebben.)
  Straks met die vervloekte nationale politie wordt het ook nog knap lastig te bepalen wie waarover gaat. Misschien loopt Leers daar vast op vooruit, omdat-ie niet kan wachten tot het zover is.

 5. @4 Voorzover ik weet gaat een conflict tussen een minister en een burgemeester over wat nu precies de juiste handelwijze is naar de bestuursrechter. Dat wil Leers natuurlijk liever niet, want daar zal hij met meer moeten aankomen dan een verouderd (februari 2000) en omstreden ambtsbericht waarvan de inhoud in feite door de Taliban is aangeleverd (linkje) en een totaal niet voor dit soort gevallen bedoelde regeling (linkje2), terwijl de burgemeester zich alleen maar op art.8 EVRM hoeft te beroepen, bij verlies én verlies in hoger beroep meteen een treetje hoger kan gaan en de zaak behoorlijk lang kan rekken.

  Ik zie in ieder geval nog niet echt gebeuren dat Leers het OM op 40 burgemeesters afstuurt die zich beroepen op de mensenrechtenverdragen, vooral omdat tegen de tijd dat dit voor “Europa” komt, Leers er al lang niet meer zal zitten.

Reacties zijn gesloten.