Gesponsorde wetenschap corrupt? Hoe komt u er #bij

Henk Bleker dacht zijn gelijk over de Hedwigepolder te halen door zich op twee professoren te beroepen die geen professoren waren en die, toen Vrij Nederland ze ernaar vroeg, Blekers standpunt niet bleken te steunen. Ditmaal denkt hij de gemoederen tot bedaren te kunnen brengen door te zwaaien met een onder leiding van een commercieel onderzoeker met een bescheiden publicatielijst in elkaar gezet rapport waar veel op af te dingen is. Zou de Napoleon van Vlagtwedde werkelijk denken dat hij zo niet alleen Europa maar ook de wetenschap kan verslaan?

Deze keer gaat het over onderzoek naar bijensterfte. Het gif waaraan de bijen ten onder gaan is onschadelijk, zeggen door de giffabrikanten gesponsorde professoren. Bleker juicht het uit.
Zo gaat dat, in Nederland anno 2012.

11 gedachten over “Gesponsorde wetenschap corrupt? Hoe komt u er #bij”

 1. Maarhe, cigarretjes bijvoorbeeld zijn ook helemaal niet schadelijk.

  Alle onderzoeken gesponsord door de cigarretjes fabrikanten wezen overduidelijk dit uit.
  Waar heb je het over?

 2. @1 En alle onderzoeken gesponsord door fabrikanten van nicotinepleisters en -kauwgom wijzen overduidelijk uit dat het zelfs levensgevaarlijk is om met een roker in dezelfde stationshal te zitten. 😮

  Of misschien ligt de waarheid weer ergens in het midden? 😉 (“Vertrapt door de strijdende partijen” enzo.)

 3. #2, sterker nog – het is levensgevaarlijk om met een roker te tongzoenen. Krijg je gelijk alle schadelijke stoffen naar de strot geduwd. 🙂

 4. #3
  Ik ben juist met roken begonnen omdat het tongzoenen juist zo vies was.

 5. #7
  Uitleg: Zij rookte.
  Overigens deed ik toen ook aan atletiek. Best redelijk wel. Ik won wel eens wat. Ook toen ik rookte.
  In de kantine van de sportvereniging kon je overigens gewoon roken en ik heb er m’n eerste pilsje leren drinken (Dat was ook vies) Ik kreeg ‘m van een jongen die later de huisarts van m’n schoonmoeder was.

  Ik ben overigens van mening dat je net zoals je de OS voor gehandicapten hebt, ook één voor rokers moet invoeren want die gasten leveren een veel grotere prestatie, immers ze zijn heel wat beperkter in hun mogelijkheden.
  Daarnaast wil ik een aparte Spelen voor mensen die in God geloven. Het blijkt namelijk dat die mensen altijd winnen met hulp van God en dat vind ik onsportief tegenover mensen die niet geloven in God want die moeten het zonder die hulp doen.
  Of… misschien nog beter, dat er controle plaats vindt net als dopingcontrole. Mensen die er van verdacht worden hulp van God te krijgen, worden buitengesloten. Het kruisje slaan of een blik naar de hemel werpen vlak voor de start leidt onmiddellijk tot diskwalificatie.

 6. @4: DarkSkywise:

  Pff..het is ook niet bij te houden al die wetenschappelijke publicaties lezen. Net op tijd gered 😉

 7. #4
  Het mierenneuken schijnt daarentegen voor veel mensen wel weer aantrekkelijk te zijn.
  Ik weet overigens niet of dat in standje 69 gebeurt van dan is het tongen toch wel weer van belang.

 8. http://www.ftm.nl/original/uva-klopt-opnieuw-aan-bij-het-grootkapitaal.aspx

  […]De pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder MN Services sponsort een nieuwe leerstoel ‘Pension economics’ aan de UvA. “MN vindt het belangrijk dat er gedegen onderzoek gedaan wordt naar pensioen in een brede context,” legt Ruud Hagendijk, bestuursvoorzitter van MN Services, uit. “Zeker in de huidige tijd waarin discussie plaats vindt over de toekomstige vormgeving van pensioenen in Nederland past goed onderzoek om te komen tot een weloverwogen besluitvorming.”[..]

  [..] Professor Roel Beetsma zal plaatsnemen op de gesponsorde leerstoel. Beetsma is een goede bekende van MN Services. In 2008 kregen hij en collega Ward Romp €225.000 van MN Services om een drie jaar durend onderzoek uit te voeren naar ‘Pension Premia, Buffers and Business Cycles.’ Eind 2010 ontving Beetsma nog eens €52.500 van MN Services om onderzoek te doen naar de ‘transition from old to new pension contracts with hard and soft rights.’ MN Services stort ditmaal negen ton in de faculteitskas zo bericht universiteitsblad Folia.[..]

  Enfin, lees zelf maar verder.

Reacties zijn gesloten.