Het Linnenlapgeloof

Het is niet anders, voor sommigen op deze feestdag van het eieren verstoppen een bittere teleurstelling denk ik: Het Gristengeloof vindt zijn oorsprong in een linnen lap, en verder niks. Zo, daar ben ik gelukkig vanaf. Je bent een Linnenlapgelover of niet. Niks Bijbel, een lap. Daar doe ik niet aan mee.

Vergeet Paulus. Vergeet Petrus. Vergeet zelfs Jezus. Zij waren niet de stichters van het christendom. Nee, het christendom heeft zijn bestaan te danken aan het stuk linnen waarin het lijk van Jezus in zijn graf gewikkeld was. De Lijkwade van Turijn is de sleutel tot het succes van het christendom. De crèmekleurige doek, waarvan algemeen wordt aangenomen dat het een vervalsing is, stamt tóch uit de tijd van Jezus.

Althans, dat stelt de Britse kunsthistoricus Thomas de Wesselow. Volgens de geleerde, tot 2006 verbonden aan King’s College in Cambridge, zijn historische bronnen en passages in de Bijbel altijd verkeerd geïnterpreteerd. Zeven jaar lang bestudeerde hij als zelfstandig onderzoeker dit geheimzinnige reliek, de lijkwade van Turijn.

Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelijkwadelaan. En dat met een mond vol paaseieren, steeds sneller zeggen, wordt het toch nog leuk dat Pasen enzo.

48 gedachten over “Het Linnenlapgeloof”

 1. Ja, de lijkwade is origineel – dat had het Vaticaan al eens uit laten pluizen. Maar toen realiseerden ze zich plotseling dat daarmee de bodem uit het christendom viel, omdat de onderzoekers stelden dat zo’n afbeelding kan ontstaan door chemisch processen in het lichaam (m.a.w. Jezus was niet dood toen hij erin lag). Deze meneer stelt nu ineens dat ‘ontbindend organisch materiaal’ voor zo’n zelfde effect kan zorgen. Hij biedt dus het Vaticaan de mogelijkheid om èn de lijkwade als authentiek te beschouwen èn het verhaal van de opstanding intact te houden. Heeft wel lang geduurd zeg…

  Verder beweert hij dat het aanschouwen van de lijkwade een overweldigende ervaring was. Als je het ding echter ziet dan denk je ‘nounou, je moet het wel willen zien’ – totdat je het fotonegatief ziet, dan is het inderdaad verbluffend Maar het lijkt me stug dat ze destijds die mogelijkheid hadden. Kortom, ik vind het maar een raar praatje.

 2. @2: Jazeker, hij was een keer op tournee. (En het ziet er dus niet uit, net zoals de negatieven van je foto’s er niet uitzien.)

 3. @5: Moi-même:

  en als het je niet bevalt dan ga je maar naar Joop. lekker puh, lange neus.

 4. Overigens toen Christus dood was, zal hij toch wel zijn gaan ontbinden? Dood is immers dood. Dat hij daarna weer levend werd is een ander verhaal.

 5. Ja, en daarom zoeken we twee dagen lang paaseieren en moeten we naar de meubelboulevards. Of is dat met Pinksteren? Naja, hartstikke leuk allemaal.

 6. Ik ben heel slecht in die dagen ik hoop dan altijd maar dat ik vrij ben. Maar ik ga geen paaseieren zoeken of naar de meubelboulevard.

 7. @8: “Overigens toen Christus dood was, zal hij toch wel zijn gaan ontbinden? Dood is immers dood. Dat hij daarna weer levend werd is een ander verhaal.”
  Tja als je in wonderen gelooft is alles plausibel natuurlijk. Normale mensen zouden zeggen: als hij weer rondliep, dan was hij dus niet dood (maar schijndood – en liggen zweten als een otter kennelijk).

  Ter aanvulling op #1: Met “Verder beweert hij dat het aanschouwen van de lijkwade een overweldigende ervaring was” bedoel ik in de 1e eeuw. Dat zegt Wesselow nl., dat die Emmausgangers e.d. de lijkwade zagen en dachten dat Jezus voor hun neus stond. Nou zo ziet dat er dus uit: http://en.wikipedia.org/wiki/Shroud_of_Turin. (Mogelijk is-ie wat verbleekt, maar je houdt toch dat licht en donker op de verkeerde plekken zitten.)

 8. Ach ja , “Dan gan je maar naar Joop ” prachtige oplossing van de leider van het Atheistich Censuur Comitee , die een discussie tussen twee moslims de kop in drukt , met “geen richtingenstrijd ” maar zelf wel een stukje produceert dat zegt ..” Oh Oh wat zijn wij atheisten toch goeeeeeedd en wat zijn we toch suprieuuuuuur ten op zichte van die domme gelovigen …. ” Een soort echo van het uitverkoren volk van de Joden of de suprioriteits gedachte van Grefo en Salafi fundementalisten .. Maar ach deze keizer heeft wel vaker geen kleren aan .. hé … maar ik zal voortaan met de massa meeprijzen hoor … anders mag ik niet meer meespelen …want de dansende diktator weet hoe het moet …

 9. eveneen P.S. je ik heb natuurlijk geen enkel probleem met stukjes over misbruik binnen wat voor groep dan ook , Commmentaar op homo-foob gedrag ect ect .. maar dit soort atheistische circle jerk stukjes .. daar heeft de Dawkins sekte de Engelse Guardian toch voor …

 10. @13: Al B:

  Mijn opmerking over Joop had te maken met een ander draadje waar jij ook las en schreef.

  Je commentaar gaat dit keer een grens over wat mij betreft, ik wens niet uitgemaakt te worden voor dictator.
  Een opvatting over humor kan verschillen, maar geeft jou niet het recht om dit soort opmerkingen te maken. Ik zou je willen vragen om er nog eens over na te denken..

 11. Ik wens niet in een discussie van “richtingenstrijd ” beschuldigd te worden wanneer ik gewoon een vraag aan iemand stel die relevant is in de discussie .. Ik wens niet met Atheistisch fundementalistische stukjes geconfronteerd te worden op een site waar men voorheen respectvol met iederreen die niet discrimineerde omging .. we wensen zoveel , maar krijgen het vaak niet …

 12. Bakra je lult maar een eind weg. Zelfspot is meestal niet de sterkste eigenschap van gelovigen.

  En waar spot niet meer kan, ligt meestal écht de dictatuur op de loer.

  Genoeg erover. Ik ga je negeren. Jij hoeft verder echt niet te reageren op wat ik schrijf, niemand verplicht je.

 13. ah , ik moet mijn mond houden en niet reageren op de ultieme wijsheden van zijne atheistische heiligheid de koning van krapuul , ook niet wanneer hij een stukje atheistiche zelfbevrediging publiceerd , want respect voor anders , dat geld alleen als je net zo anders ben als zijne hoogheid …
  Beetje hypocriet , maar wel gewend uit de fundementalistisch atheistische hoek …

 14. @18: Al B:

  Helemaal niemand hoeft van mij zijn mond te houden. Dat op de eerste plaats. Je mag lullen wat je wil daar ga ik echt niet ver, zou niet willen, maar iemand voor dictator uitmaken is toch wel een beetje erg veel miezerig.

  Toch is het wel een geloofsmensendingetje hè, dat beledigd zijn, en respect willen hebben voor hun Ware Geloof enzo.
  Gelovigen mogen bidden en aanbidden en geloven tot ze een ons wegen, zal me reet roesten. Maar het vervelende is dat vrijwel alle gelovigen dat ook in het publieke domein willen brengen, en daar moet het maar wegblijven, ik kan goed zonder dat gekwezel.

 15. Wie zijn of haar geloof baseert op een stukje stof van dubieuze herkomst staat hoe dan ook zwak. Zoiets als De bijbel heeft toch gelijk, waarvan Bomans terecht schreef dat als het echt door een gelovige was geschreven het had moeten heten De opgravingen hebben toch gelijk.

  Jezus van Nazareth, ook genaamd de Christus, is bespot, gegeseld, aan het kruis genageld – en Zijn gelovigen kunnen echt nergens tegen. Zou je denken. Wat mij betreft heb ik hiermee genoeg gezegd.

 16. @19 Natuurlijk, weet je Roi Misschien moeten “mensen met een alternatieve sexualiteits beleving ” en die vuile gelofshufters gewoon hun bek houden anderen niet lastigvallen met dingen die essentieel voor hen zijn ….. maar die andere mensen lastig vinden om mee geconfronteerd te worden … O wacht , als je dat over “mensen met een alternatieve sexualiteits beleving ” zeg is dat discriminatie … dus alleen die vuile geloofshufters dan maar .. 😥 😥 😥 😥
  ” Ook zo goed zo ” geld alleen als het “ook zo” is als iets waar onze koning zich niet aan stoort
  Ik heb het helemaal niet over ware geloof gehad of wat dan ook ,Nergens in mijn reacties, heb ik ooit geuit dat mijn geloof mij suprieur maakt aan wie dan ook , maar jouw stuk ?’ de suprioroiteits gevoelens druipen er vanaf … , Ik heb ook nooit een discussie tussen twee mensen proberen af te kappen omdat het “richtingenstrijd ” zou zijn ,what the fuck is het verschil in “richtingenstrijd ” tussen twee compleet verschillende stromingen in de Islaam ( ik weet het , er is één Islaam , de Homo-verhangende , vrouwenonderdrukkende versie behept met de intrestieke geloofsgebaseerde intollerantie , de andere versie verzin ik zelf of ik Taqia ) met een “richtingenstrijd ” tussen twee verschilllende stromingen van Links zoals een Sociaal Democraat en een Anarchist .. heb zoiets hier nooit met “richtingenstrijd ” bekritiseerd gezien ..

 17. @21: Al. B. :

  Inmiddels kunnen we ook de weersverwachting , de prijs van de bloemkolen op de markt en mijn cv-ketel ook wel bij het onderwerp betrekken.

 18. Ik vind de hele discussie weer nergens over gaan. Ken het heikele punt van geloof en humor en zie het hier weer bevestigd worden. Jammer.

 19. Kunnen we al die energie voorlopig trouwens niet beter steken in het bestrijden van die bruine kliek die hier de boel aan het overnemen is?

  ’t is maar een ideetje hoor.

  PLOP

 20. Past mooi bij #27.

  En heeft wel iets van de boterlammetjes die we vroeger op de Paastafel hadden.

 21. @23 Humor ., ah het was humor wat Roi hier presenteerde , Natuurlijk .. en het was niet Zio-krities maar zeek Christenen af … dus dan mag het … Ha ha leuk … Ìk laat me trouwens door geen een dwingelandje de mond snoeren .. Geloof is een essentieel onderdeel van wie ik ben .. wie mij de mond snoert is net zo dom bezig als mensen die anderen verbieden voor hun sexuele geaardheid uit te komen … De ideale wereld van de o zo vrijheidslievende Roi .. Gelovigen in de kast en niet in het publiek .. Waar heb ik jouw ooit welke kast dan ook ingedwongen Roi ??? Heb zelfs met dit van suprioriteits waanzin druipende stuk nooit gezegt dat je het niet moest schrijven , alleen gevraagd wat de toegevoegde waarde op krapuul was … zie zelf namelijk weinig waarde in mensen afzeiken , hard en direct discusieren wel , afzeiken niet … Misschien zit je teveel vast aan je vijandsbeeld waar het gelovigen betreft en kan je de mens die anders in de wereld dan jou staat niet meer respecteren … ironies , de volle vrijheid … maar niet de vrijheid publiekelijk gelovig te zijn ….

 22. @32:

  Wat er hier nog rest aan democratie daar blijven gelovigen met hun tengels vanaf, die SGP-smoelen zijn al erg genoeg.
  De scheiding tussen kerk en staat vind ik belangrijk , al is die helaas nooit helemaal weg geweest.
  Als je in een land wil leven dat ge-organiseerd is op basis van de Islam, dan kan je overwegen daar naar toe te verhuizen. ( Goed lezen svp voordat je weer een blinde geloofswaas voor je ogen krijgt en begint te schelden).

 23. @33 gut je vertel me nu precies hetzelfde als een PVVr , rot op naar een Islaam land ….en waar ,domme fundamentalistische atheïst, heb ik ooit gezegd dat ik hier een Islamitische staat wil , of de scheiding van kerk en staat wil verbreken, JIJ o naakte koning bent net een SGP smoel die mensen met andere levensvisie de mond wil snoeren … alles wat je doet naar geloof druipt van Haat … Moet je jezelf eens horen “Gelovigen mogen bidden en aanbidden en geloven tot ze een ons wegen, zal me reet roesten. Maar het vervelende is dat vrijwel alle gelovigen dat ook in het publieke domein willen brengen, en daar moet het maar wegblijven, ik kan goed zonder dat gekwezel.l. ” wat is het verschil met een fundi die zegt : “Homoseksuelen mogen houden van het eigen geslacht tot ze een ons wegen, zal me reet roesten. Maar het vervelende is dat vrijwel alle Homoseksuelen dat ook in het publieke domein willen brengen, en daar moet het maar wegblijven, ik kan goed zonder dat gedoe “. Geen reet … Maar ga lekker verder met je egotrippende stukjes waarin je anderen afzeik , en schrijf maar lekker hypocriet over vrijheid , terwijl je anderen vrijheid om publiekelijk te zijn wie ze zijn wil ontnemen … een discussie met jou verschild op geen manier met die met een Moslim , Hindoe of Christen fundamentalist … een volledig verstard wereldbeeld met vastgebakken vijanddenken ….. samen met de overtuiging de waarheid in pacht te hebben ….

 24. Lach jij nou nooit eens om jezelf als je zo gespuugd hebt? 🙂

  Ik lig hier letterlijk op de grond van het lachen. Kunnen we bellen? Worden we vast dikke maatjes, en nee, ik zal je niet versieren 😉

 25. @35: Al B.:

  Nee, daar lijk ik niet op. Wel op Dolly Parton gekruist met Rita Corita 😉

  Artikel lees ik morgen, nu te moe.

 26. @ 37 absoluut niet de beschrijving van een man met verleidingspotentie mijnerzijds ..

 27. Wat nou weaponization of atheism, scheiding staat en kerk, al hier ten lande , wake up! . Het Rijskmuseum is gevallen , plaatst GGZ tekst onder een historische spotprent uit 1602!

  http://www.at5.nl/artikelen/79181/ophef-in-turkse-media-over-spotprent-rijks

  Bij de spotprent is inmiddels een verklarende tekst geplaatst waarin het Rijksmuseum aangeeft dat een dergelijke prent hoort bij het ‘volledige beeld’ dat het museum van 400 jaar Turks – Nederlandse relaties wil geven. ‘Dit betekent echter niet dat het Rijksmuseum de betekenis van de prent onderschrijft,’ stelt het bordje.

  Over de noodzaak van het bordje was Pijbes stellig: ‘Voorkomen is beter dan genezen,’ aldus de directeur.

 28. @ 41 Natuurlijk , respect tonen voor anderen hoeft alleen als die seculier zijn en één bordje bij een spotprent maakt meteen het hele loonwatch artikel ongeldig …. Er is ophef in Turkije over geweest maar heeft men vanuit de Turkse overheid verwijdering of censuur of God weet wat gevraagd????

  Blij dat je weer een bevestiging voor je Atheistische vooroordelen kan vinden .. in het gedrag van een museumdirecteur .. kijk ff op de PVV site , vind je leuke termen om te gebruiken , Dhimmietude en zo …

 29. Het gaat erom dat het Rijksmuseum uit voorzorg over een eeuwenoude spotprent er voor viel om haar seculiere reet met een subtekst af te vegen.
  Moeilijk om te snappen hoor dat dit closetrol spiegeltje niets met atheisme te maken heeft,

 30. @43 Jij begint te mekkeren over die scheiding van kerk en staat .. in verband met een loonwatch artikel over atheisme waar je een watnou aan spandeer … dus het irrelevant acht ivm met een bordje bij een spotprent ….

 31. @41: Katja:

  Ik vind het idioot dat zelfs onder een spotprent van honderden jaren terug een uitleg wordt gegeven om te voorkomen dat er wel eens op lange religieuze tenen kan worden getrapt. Gezeik van die gelovigen komt zo langzamerhand mijn strot uit.

  Het zou de museumdirecteur sieren om daar schijt aan te hebben in plaats van een soort zelfcensuur toe te passen.

 32. #45

  Wat de motieven van die Pipes ook geweest moge zijn, een dergelijk onderschrift is het Rijksmuseum geheel onwaardig.
  Media stilte ipv dat deze verse directeur ( je komt op zijn cv bv. intiatief nemer pietje bell tegen ) tenminste .ter publieke verantwoording en discussie wordt te roepen.

  #44 Sorry dat ik mijn ongelukkkig geplaatste interpunctie” mijn focus op wat aich hier ten lande in het afspeelt A u is ontgaan

 33. Correctie: #44 Sorry dat mijn ongelukkkig geplaatste interpunctie” mijn focus op wat zich hier ten lande afspeelt , u is ontgaan.

 34. @45 maar geen gelovige heeft gezeken , maar wees blij ,geeft jullie Atheistische Fundies weer een heerlijke kans om over gelovigen te zeiken 😛

Reacties zijn gesloten.