Pim Fortuyn wou dolgraag bij de CPN

Sommige mensen willen gewoon graag bij een partij die op een bepaald moment in de mode is. Verdonk het PSP lid hadden we ook al gezien:

Hoewel hij het later heeft ontkend, sympathiseerde Pim Fortuyn als jonge academicus met de Communistische Partij Nederland (CPN). De liefde was niet wederzijds, blijkt uit een brief die is afgedrukt in het eerste deel van de Fortuyn-biografie die morgen verschijnt (volkskrant).

12 gedachten over “Pim Fortuyn wou dolgraag bij de CPN”

 1. Ja, de voornaamste kwaliteit van mensen die hogerop komen blijkt meestal te zijn dat zij weten hoe hogerop te komen.

 2. Eigenlijk is het geen nieuws. In die dagen trachtte menig student of staflid bij de CPN te komen omdat die pas echt goed contact met den arbeider had – dachten de kinderen van de bourgeoisie.
  En ook Pim Fortuijn kan niet het recht ontzegd worden alleen al op grond van die ervaring anders te zijn gaan denken over die club.

 3. Pim Fortuyn schurkte vooral tegen de Groningse CPN aan, om z’n voormalige weldoener Prof. Ger Harmsen (“de NAVO-professor” volgens De Waarheid) te pesten.

 4. Meneer doceerde in die tijd marxistische sociologie (jeukstudie) dus dan is het te begrijpen.

 5. Meneer Fortuyn wou gewoon tot een elite behoren. In de jaren 70 was het heel stoer om lid te zijn van een radicaal linkse partij. Het maoisme was ook populair onder studenten. Dat Fortuyn geen communist was blijkt uit zijn elitaire levensstijl en zijn villa.

  Hij was een rechtse populist, de man waar veel blanke Nederlanders naar gingen luisteren. Waarom? Omdat men heel boos was op de traditionele partijen. De hadden het neoliberalisme omarmd en voor meer markt en meer ellende gezorgd. Fortuyn leek een oplossing te bieden. Maar zijn partij zat vol met hebzuchtige zakenmensen en anti-islamieten. De partij kon zonder hun grote leider niet overleven!

 6. @9: “Maar zijn partij zat vol met hebzuchtige zakenmensen en anti-islamieten. De partij kon zonder hun grote leider niet overleven!”

  Hij was zelf ook hebzuchtig en een “anti-islamiet”. Dat laatste was natuurlijk geen bezwaar als ie moslimjongetjes tussen de billetjes kon nemen.

  Het is nooit een grote leider geweest, maar een onbetrouwbaar stuk vreten dat alleen goed ruzie kon maken en wegliep voor discussie.

 7. @10:

  Wat die Fortuyn voor sexleven had doet er helemaal niets toe en is als argument om het pleit te willen winnen tamelijk stompzinnig.

Reacties zijn gesloten.