Vreten voor het goede doel 2

Er is sinds 1953 niet meer zo weinig gebouwd in Nederland, was onlangs in het nieuws.
Dat betekent hoogstwaarschijnlijk ook dat veel bouwvakkers naar huis gestuurd zijn. Een aantal bedrijven hanteert al heel lang de gewoonte mensen te ontslaan als het slecht gaat en ze weer terug te halen als het beter gaat.
Dan kunnen ze mooi de WW in, is de redenatie, en kost het de werkgevers niks.
En dat geldt niet alleen voor de bouw, maar ook voor alle nevenbedrijven, zoals keukenboeren, badkamerboeren, hoveniersbedrijven, woning- en kantoorinrichters enz., want die hebben daar allemaal mee te maken.
En natuurlijk wordt voor veel dingen een zzp-er ingehuurd, zoals een éénmansloodgieter, en daar heb je dan helemaal geen omkijken naar.

Het mooie is natuurlijk dat de bazen van die bouwbedrijven en al die nevenbedrijven die hun personeel buiten gooien, vaak lid zijn van de Rotary en aanverwante clubs.
En daar Het Goede doen.
Zoals Vreten voor het Goede Doel, namelijk de Voedselbank, waar inmiddels de helft van hun ex-personeel heen kan.

Dubbel schone handen en een rein geweten.

6 gedachten over “Vreten voor het goede doel 2”

 1. @1: Ja, daar zat ik ook aan te denken, dat woningbouw geen goede graadmeter is. Een paar jaar geleden, toen het nog hoogconjunctuur was, waren bouwbedrijven vaak niet geïnteresseerd in nuts- (en andere unieke) gebouwen omdat die teveel complicaties en risico’s met zich meebrachten – zeiden ze (want reken maar dat die risico’s ‘vertaald’ werden). Toen de crisis aanbrak is er speciaal voor de bouwsector, naast die verrekte Crisis- en Herstelwet, door veel gemeenten afgesproken om geplande projecten vooral doorgang te laten vinden. Misschien hebben ze nog steeds geen trek, omdat ze genoeg vlees op de botten hebben vergaard om zolang in winterslaap te gaan – maar uit dit soort gegevens valt zoiets i.i.g. niet op te maken.

 2. Ik geloof eerlijk gezegd niet dat er heel veel werkgevers zijn die het leuk vinden werknemers te moeten ontslaan. Niet in mijn kennissenkring in ieder geval. Zelfs al is het nog zo noodzakelijk blijft het vaak een drama.
  Bij de hele grote bedrijven is de afstand tot de werknemer een stuk kleiner, daar zal het gemakkelijker gaan, maar in de Eu zijn 99% van de bedrijven MKB bedrijven, goed voor dik tweederde van de werkgelegenheid. Bij kleinere bedrijven is de afstand tot de werknemer een heel stuk kleiner en zal het opperhoofd in veel gevallen persoonlijk aan een medewerker moeten mededelen dat hij ontslagen word. Dat is volgens mij niet het leukste deel van zijn werkzaamheden.
  Werkgevers die het uit puur winstbejag wel doen verdienen een enorme trap onder hun achterste, dat dan weer wel.

  Gala’s voor goede doelen vind ik walgelijke vertoningen.

 3. Er wordt veel nutteloos gebouwd.
  Zie een de schaamteloze vertoningen in ‘de Slag om Nederland’.
  Bijvoorbeeld een Heerlense school die een prima gebouw verlaat en een peperdure campus laat bouwen met gemeenschapsgeld (inclusief natuurvernietiging en met achterlaten van middenstand).

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1248326

 4. Mijn eigen broer heeft een aantal jaren als timmerman bij een keukenboer en ook op de bouw gewerkt. Vóór de winter de WW in, na de winter weer terug zodat hij ook nooit loonsverhoghing hoefde te krijgen. En binnen veel MKB is het juist de gewoonte om een goeie smoes te zoeken om iemand zgn door eigen schuld buiten te schoppen als je niet meer genoeg werk voor ze hebt.
  Maar het is duidelijk dat alle commenters hier de clou volledig missen.

 5. Sorry dat ik je clou gemist heb.
  En ik geloof nooit dat veel MKB de gewoonte hebben om mensen buiten te gooien met een smoes. Natuurlijk gebeurt het, en dat is verre van goed. Maar het gemiddelde aantal werknemers bij Europese bedrijven is 6, inclusief eigenaar/directeur. En dan kan je toch niet iemand waar je al tijden mee samenwerkt met een smoes buitengooien??

Reacties zijn gesloten.