Adolf! Geroemd en verguisd. U velt het oordeel

‘Adolf! Geroemd en verguisd. U velt het oordeel’. Een onbekende actiegroep heeft vrijdag de presentatie van de eenmalige glossy Coen! aangegrepen voor een veelzeggende persiflage. Dat meldt Historiek.net.

Directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum vroeg zich af of de publicatie van Coen! wel zo in de smaak zou vallen bij de omstreden VOC-medewerker Jan Pieterszoon Coen (1587-1629):

In de ‘Coen!’ wordt hij namelijk van alle kanten belicht, dus ook van zijn slechte kant. Met de ‘Coen!’ willen we de lezer vooral kennis laten maken met de grote rijkdom aan visies, historische verhalen en prachtige afbeeldingen die met deze persoon samenhangen. Er is ruimte voor uiteenlopende meningen. Zo laten we zien dat er meer nuances mogelijk zijn dan simpel held of schurk.

Met de glossy Coen en de tentoonstelling De zaak Coen – waarbij het publiek tal van ‘bewijsstukken’ pro en contra te zien krijgt – speelt het museum in op de discussie rond het standbeeld op de Roode Steen.

Dat Jan Pieterszoon Coen nog altijd tegenstanders heeft, bleek ook bij de presentatie van het blad. Geerdink:

’s Morgens werden wij verrast door een poster van Hitler op de sokkel van het standbeeld. De poster was een persiflage op de affiche van het Westfries Museum. “Adolf, geroemd en verguisd” was erop te lezen. De poster hebben we direct opgenomen in de tentoonstelling. De discussie leeft, dus de geschiedenis leeft en dat is prachtig.

2 gedachten over “Adolf! Geroemd en verguisd. U velt het oordeel”

  1. En dan hebben we het nog geeneens over de rol van Nederland tijdens WO2en de daarop volgende ‘politionele actie’.Misschien is het Nederlandse geschiedenisonderwijs wel met opzet zo slecht,kinderen leren echt niets over de geschiedenis van Nederland.En dat in een land “waar je alles moet kunnen zeggen”.

Reacties zijn gesloten.