Columnrondje zondag

Het is al best wel behoorlijk lang geleden dat we hier een columnrondje hadden. Aan de ene kant is dat goed, we hebben immers genoeg dingen te melden, en we schrijven ook geen apart artikel “hier is de laatste column van pietje puk check it out”, aan de andere kant is het slecht want continuïteit is van levensbelang voor elk zichzelf respecterend blogje en we hadden nou eenmaal columnrondje en zonder ons columnrondje bestaat toch de kans dat je de essentiële columns mist.

Dus snel weer aan de slag:

Youp van ’t Hek:
Youp is het oprecht zat hoe commerciële omroepen hun zakken vullen met het uitbuiten van de ellende van verstandelijk zwakkeren en hun onschuldige kinderen, het programma “Echt Scheiden” of zoiets:

Erland Galjaard is die baas van RTL. Volgens mij een man van vlees en bloed. Heeft zover ik weet zelf met het echtscheidingsbijltje gehakt. Is dus op de hoogte hoeveel pijn kinderen hebben bij het uit elkaar gaan van ouders. Dan ben je toch een gevoelloze hork als je zo’n programma op de buis flikkert? Natuurlijk moet je in een Porsche rijden. Uiteraard moet je veel geld verdienen. Ik begrijp dat je van de aandeelhouders je targets moet halen. Maar toch niet over de ruggen van verstandelijk zwakkeren en hun onschuldige kinderen? Kijkers kijken en kijkers kijken massaal, maar dat is toch geen reden om alles maar uit te zenden. Dit is toch kindermisbruik! (NRC)

Edgeofeurope:
Hoe Rob van Kan erbij kwam om even Dion Graus af te zeiken is me even ontgaan maar hij doet het toch maar en Dion Graus afzeiken is altijd +1 zeker als je en passant ook nog even Pauw, Witteman en de rest van het Nederlandse journaille afzeikt:

Wat een verademing was dat! Wat een opluchting om iemand te horen die een obsessieve idioot gewoon een obsessieve idioot noemt! Wat een verschil met VARA-mannetjes Pauw en Witteman die in Nederland voor de top van de televisiejournalistiek moeten doorgaan en die helemaal nooit kritisch zijn ten opzichte van obsessieve nationalistische idioten die in Nederland, ik zou bijna zeggen mede dankzij deze twee kritiekloze, laffe showmannetjes, de Tweede Kamer bevolken! (edgeofeurope)

Hans Goslinga:
Verhalen over de PVV die schade toebrengt aan dit kabinet. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Daarom check dit verhaal van Goslinga over de PVV-filippica, die er voor zorgt dat de rest van de Nederlandse regering het laatste restantje geloofwaardigheid verliest:

Van de verwachting onder liberalen en christen-democraten dat Wilders, eenmaal in een invloedrijke positie, zijn standpunten zou matigen, is tot op heden niets gebleken. Uit de titel van zijn boek voor de Amerikaanse markt blijkt dat hij blijft geloven in de grote oorlog die de islam tegen het Westen voert. Hij is beslist niet de enige die dat beweert. In de Verenigde Staten zijn na 11 september 2001 tal van boeken verschenen over de bedreigingen van de islam.

Pamela Geller, de Amerikaanse bondgenote van Wilders, schreef een boek onder de titel ‘Stop de islamisering van Amerika, een praktische handleiding voor verzet’. Geller is ervan overtuigd dat er in haar land tienduizenden jihadisten zijn die in slapende cellen wachten om op een zeker moment toe te slaan. Enig bewijs voor deze alarmistische beweringen, die sterk doen denken aan het idioom van de communistenjacht van senator McCarthy in het midden van de vorige eeuw, levert ze niet (Trouw).

Rogier Ormeling:
Over hoe rondgefladder van blauwe politiehelikopters de rechtsstaat in Nederland verder om zeep helpt;

Terwijl in de stad tot dusver een breed scala van geluiden ofwel menselijke activiteiten opklonk reduceert het aanhoudende geronk die uitgestrekte ruimte steeds vaker tot een locus delicti, een plaats van een misdaad. Sterker nog: voor de alziende panoptische cameralens van de politieheli is iedereen met een lichaamstemperatuur van plusminus 37 graden een mogelijke verdachte (Volkskrant).

Marcel Hulspas:
Vroeger was een columnrondje ondenkbaar zonder de laatste Hulspas. Maar sinds het verscheiden van De Pers lijkt de man van de aardbodem te zijn verdwenen. Schrijft ie nog ergens?

Peter van der Heiden
Peter van der Heiden, parlementair historicus aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ziet wel wat in de nieuwe lijn van Samsom. Al zijn er beren op de weg:

Het is ook nooit goed. Was de Partij van de Arbeid onder Job Cohen nog de gedoogpoedel van het kabinet-Rutte, onder Samsom zou de partij nu zo ver naar links opschuiven dat ze vrijwel zeker buiten een volgende coalitie blijft. Commentatoren duikelen over elkaar heen in hun verwijten dat de PvdA te veel op de SP begint te lijken, en zich daarmee, wellicht langdurig, buitenspel zet (Trouw met een mooie foto van Den Uyl en Van Agt erbij).

Rest mij weinig tot niets anders dan ook nog even te melden dat Krapuul in een nieuwe “niche” is gedoken: naast het plaatsen van nieuwsberichtjes en opinie zijn wij ook begonnen met interviews met belangwekkende semi-bekende personen. Een heus redactielid, Sjaak Scheele, die zo’n persoon een microfoon onder zijn neus douwt en uitgebreid ondervraagt. Zo verscheen vandaag het eerste interview, met Roel van Duijn. Check het uit.