7 jaar geschiedenis studeren maar niet weten waar de Hollandsche Schouwburg voor staat

En “premier van alle Nederlanders” zijn. Dat is tegenwoordig allemaal mogelijk:

De term ‘Hollandsche Schouwburg’ deed vrijdagmiddag even geen belletje rinkelen bij premier Mark Rutte. Het is de plek in Amsterdam waar in de Tweede Wereldoorlog Joden werden verzameld voor afvoer naar doorgangskamp Westerbork. Van daaruit gingen ze naar concentratie- en vernietigingskampen (Telegraaf).

Hoe noem je dat ook weer? Oh ja: beetje dom. Of een omgekeerd Leerdammetje misschien. Het gaat hier immers niet om vermeende kennis over niet-bestaande zaken, maar om nul kennis van wel degelijk bestaande zaken.

Dergelijke lacunes in historisch besef verklaren waarschijnlijk ook waarom premier Rutte ‘helemaal geen link ziet’ tussen de PVV en bepaalde bewegingen uit de jaren dertig.

17 gedachten over “7 jaar geschiedenis studeren maar niet weten waar de Hollandsche Schouwburg voor staat”

 1. Oprutte was in die tijd meer bezig met de JOVD dan dat hij in de college bankjes zat.

 2. Sorry maar ik vind dit echt te achterlijk voor woorden van die fluim Rutte. Wat weet die vent eigenlijk wel dan? Daar ga ik nu echt aan twijfelen.

 3. Welke geschiedenis heeft hij in vredesnaam gestudeerd ?? die van het eilandje Razende Bol ??

 4. Zelfs in de gelegenheden waar ie uitging is de Hollandse schouwburg in de buurt, ik ben er talloze malen door heen gegaan als ik in Amsterdam was, richting Leidseplein. Of wel hij was zo dronken dat hij niet meer wist, of wel zijn brilleglaasjes waren niet op volledige sterkte.

 5. Het wordt tijd dat de studie Geschiedenis van de lichting Rutte ook eens doorgelicht gaat worden, dat stinkt een beetje naar InHolland/Windesheim….

 6. #7 als ie dat weet is ie ook mijn mp hahahaha

  er zijn boekenvol over het voormalig eilandje de rb geschreven
  zeker ten tijde van de walvisvaart, toen het eiland volstond met arbeidersflats, waren dit bestsellers
  helaas door oneekende oorzaak in zee verdwenen, honderden slachtoffers
  leg em die kwestie maar es voor…

  er zijn volgens mij slechts 13 mensen die weten waar dat eiland ligt…ehh, lag…
  ik kan het bijna zien liggen vanauit mn sober optrekje aan de dijk

 7. Het onderwerp werd trouwens aangeroerd door Julius Vischjager, die volgens de traditie altijd de laatste vraag aan de MP mag stellen: http://www.refdag.nl/achtergrond/mens/julius_vischjager_stelt_op_persconferentie_premier_al_jaren_laatste_vraag_1_551223. Julius werd zelf uit de schouwburg gered:
  “Ja, ik ben als Joods jongetje opgepakt bij een razzia. Weet nog dat ik door een Duitse soldaat onder een bed, waar ik me verstopt had, werd weggetrokken en dat ik hem in zijn hand heb gebeten. Later ben ik gered uit de Hollandsche Schouwburg”, vertelt hij achter een kop cappuccino in Nieuwspoort. „Ik zie mezelf nog achterop de fiets zitten bij mijn pleegmoeder, zuster Middelman, die een grote rol speelde in het verzet. Daarna heb ik ondergedoken gezeten bij diverse gezinnen in Bussum. Bij tante Cor en tante Dien en hoe ze allemaal maar mochten heten.”

 8. Rutte heeft in Leiden gestudeerd, was geen corpslid en geldt als voorbeeldig geschiedenisstudent.
  Dat hij niettemin geen historiografische hoogvlieger is wijst de rest van zijn loopbaan uit (Unilever, VVD). Hij hoeft geen geschiedenis te kennen, hij maakt deze voor ons..

  Dat hij geen Minervatijger is geweest maakt dat eeuwige lachen eigenlijk nog merkwaardiger.

 9. DAT BEWIJST MAAR WEER DAT DE GROOTSTE BOERELUL PREMIER VAN DIT LAND KAN WORDIN NEDERLAND HOEF JE NIKS TE HEBBEN GELEERD ALS JE ALLES BIJ ELKAAR LIEGT EN DAT DAARNA WEG LACHT VIND IEDEREEN JE GEWELDIG

 10. Pingback: Mark Ruttes nieuwe rechtse hobby: blaming the victim | Krapuul

Reacties zijn gesloten.