De kerntaak van de universiteit – laat mij raden

De universiteit in Leiden vindt dat het er op nahouden van een universiteitstheater niet “bij de kerntaken” van de universiteit hoort. Een verstandig hooggeschoold of minder hooggeschoold mens vraagt zich dan af wat het intellectueel tehuis van Afshin Ellian en zijn maatjes wel als kerntaak beschouwt. Zeker geen wetenschap of verlicht denken.

Ik plaats hierbij de kanttekening dat met de van boven opgelegde “cultuur” van wij-zijn-daar-te-arm-voor-dat-kunnen-wij-niet-betalen die juist in het hoger onderwijs rondwaart mij het gevoel geeft dat Nederland bezet is. Door wie of wat kan ik ook niet precies zeggen. Door een verkniptheid van “wij-gaan-excelleren” gecombineerd met “o-wat-zijn-wij-arm” die voortdurend wordt uitgedragen door mensen die waarschijnlijk zelf niets beters tot zich hebben genomen dan beurskoerskunde of bedrijfsinrichting (vertaal dat zelf maar in UniEngels).

De gemeentepolitiek heeft het opgegeven, het LAKtheater is overleden.

4 gedachten over “De kerntaak van de universiteit – laat mij raden”

  1. Het is geen geldkwestie. Niemand begrijpt het waarom hiervan, maar het is bekend dat er plannen zijn om van de theaterzaal een collegezaal te maken. Tot nu toe werd de zaal ‘om niet’ ter beschikking gesteld. Verder is de hele exploitatie gedekt. De UL wil alleen het personeel niet overdragen zonder baangarantie.

    De algehele opstelling van de universiteit is moment zelfs zo star (er spelen nog meer dingen), dat een aantal raadsfracties zich onlangs hebben uitgesproken in een brief waarin ze schrijven dat de UL met de rug naar de stad staat. Dat hadden ze dan weer diplomatieker moeten brengen, volgens sommigen, om te voorkomen dat de universiteit verkast naar Den Haag (ze hebben daar nl. een dependance, de Campus Den Haag).

  2. Leiden, de eerste universiteit van de Republiek, verhuisd naar Den Haag…
    Dat noem ik nog eens Historisch Besef.

  3. Anderzijds, Deventer, Franeker en Harderwijk zijn ook hun universiteiten kwijtgeraakt, dus ach…

  4. @2: Daar dreigt-ie vaak mee als hij zijn zin niet krijgt, die Paul van der Heijden. Zoals met de RGL. In Den Haag hebben ze wel een tram, misschien is dat ‘t.

    Zelfs voor een gedenksteen voor Jan van Hout hadden ze geen stuiver over toen hen om een donatie werd gevraagd. Dat was de stadssecretaris die hen, als geestelijk vader zijnde, ‘Zetel der Vrijheid’ heeft gedoopt. Dat bordje mogen ze dan ook wel van de gevel schroeven, lijkt mij.

Reacties zijn gesloten.