Pinokkio Rutte zwichtte voor SGP-standpunt Ontwikkelingshulp

Kaj Leers noemt Rutte Pinokkio, in verband met zijn verzekering dat er ‘niet is onderhandeld met de #SGP’. Het tegenbewijs, twittert hij, is te vinden in het Reformatorisch Dagblad: dankzij Van der Staaij zou minder drastisch worden gesneden in Ontwikkelingshulp.

U raakt uw invloed kwijt als stille gedoogpartner. Vindt u dat jammer?

„Ja, want ik ben bezorgd dat de weerhoudende rol die we mochten vervullen nu voorbij is. We hebben beloofd ons constructief op te stellen als de coalitie rekening wilde houden met onze standpunten. Dat heeft goed gewerkt. We hebben best het een en ander bereikt.”

Wat dan?

„Op immaterieel gebied is er de afgelopen jaren een standstill geweest. Er zijn geen maatregelen genomen om de vrijheid van onderwijs aan te tasten en de regelingen voor abortus en euthanasie te verruimen. Ik denk ook aan het schrappen van de sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders in de bijstand en het schrappen van de geplande bezuinigingen op het kind­gebonden budget voor grotere gezinnen.”

Wat zat er in het Catshuispakket dat aantrekkelijk was voor de SGP?

„Er was een crisispakket in de maak dat Nederland er economisch en financieel weer bovenop zou kunnen helpen. Tegelijk zaten er ook voor ons pijnpunten in. In eerste instantie dreigden er miljarden te worden bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking. Toen ik dat enkele weken geleden in de media las, heb ik direct aan de bel getrokken en gezegd dat dit voor de SGP-fractie onaanvaardbaar zou zijn. Als er al gekort zou moeten worden, dan zouden de allerarmsten daarvan niet de dupe mogen zijn. Daarop hebben de onderhandelaars hun plannen bijgesteld. In het pakket stond nu een bezuiniging van 500 miljoen in 2012, oplopend tot 750 miljoen in 2014 en 2015. Dit onder de voorwaarde dat particuliere giften voor ontwikkelingssamenwerking fiscaal gestimuleerd zouden worden en dat vooral op bureaucratie bij grote organisaties zou worden gekort en niet op de effectievere noodhulp in ontwikkelingslanden. De bezuiniging op passend onderwijs zou gehalveerd worden.”

2 gedachten over “Pinokkio Rutte zwichtte voor SGP-standpunt Ontwikkelingshulp”

  1. Mark(!)tconforme Rutte politiekhandel: ” Scratch my back, and I’ll scratch yours”.

    Volgens verschillende bronnen hebben Rutte en Van der Staaij deze gemeenschappelijke activiteiten paar dagen geleden op de achterbank van de dienstauto uitgevoerd.

Reacties zijn gesloten.