Wat ploft eerder, het volgende kabinet of Fukushima?

Terwijl wij ons hier het hoofd breken over een nieuw te vormen kabinet en de economische crsis, gaat het leven in de rest van de wereld gewoon door. Of eigenlijk, kan daar zomaar een einde aan komen, als reactor 4 in Fukushima instort. Ja, dat leest u goed. Als die reactor instort, door bijvoorbeeld een nieuwe aardbeving, dan komt er zoveel radio-activiteit vrij dat het leven op de gehele Aarde bedreigd wordt. Leest u maar even mee.

Het totaal aantal radioactieve staven splijtstof op de Fukushima-site die momenteel niet beschermd zijn, bedraagt 11.421. Dat aantal vertegenwoordigt, “onder andere”, 85 keer de hoeveelheid Cesium 137 die bij de kernramp in Tsjernobyl vrijkwam. Indien reactor 4 instort, zou het minstens vijftig jaar duren om het vrijkomen van radioactiviteit te stoppen.

Grappig ook dat er geen enkele Nederlandse krant is die dit prominent op zijn voorpagina heeft staan. Moeten we even van de Belgen vernemen, dat de wereld elk moment ten onder kan gaan (het schijnt wel op de site van het AD gestaan te hebben, maar zie het daar nu al niet meer staan).

16 gedachten over “Wat ploft eerder, het volgende kabinet of Fukushima?”

 1. Zeer verontrustend nieuws, maar intussen weten we al jaren dat kernenergie zeer gevaarlijk is. Gelukkig is de japanner die hiermee op de proppen kwam vooral een aandachttrekker en zeker niet bijzonder deskundig op dit gebied. Ik hoop van harte dat hij ongelijk krijgt. Neemt niet weg dat hij ons wel een dienst bewijst door te voorkomen dat het hele fukushima verhaal voor het gemak vergeten word.

  Waar verhagen nog steeds bewust liegt dat ie barst als hij beweert dat de kans op een ongeluk met een centrale minder dan 1x per 1 miljoen jaar is leert de geschiedenis en een eenvoudige rekensom dat dit intussen in praktijk 1x per 2500 jaar is. En dat is niet gering in een wereld met meer dan 500 centrales.

 2. Dus op dit moment worden we allemaal door Japan bedreigd.
  Kunnen we de JSF daar tegen inzetten? 🙂

 3. Het zal niet voor het eerst zijn dat een gek die een simpele rekensom maakt gelijk krijgt.

 4. Lijkt me stug dat je er al het leven mee uitschakel , maar moeilijk maak je het zeker … Aangezien de menselijke stupiditeit de biologische gevarieerdheid sterk heeft gereduceerd lijkt het me pure ironie dat door andere menselijke stupiditeit de mutatiesnelheid waanzinnig word vergroot .. Maar als je wil zien wat je ongeveer kan verwachten kan je kijken naar Iraq en de mutantjes die dankzij de Depleted Uranium worden geboren , en dat dan keer 100 ….

 5. Naar ik begrijp is dit inderdaad een nogal omstreden stelling (voorzichtig uitgedrukt). Zelf kan ik er niet over oordelen, maar ik begrijp van commentaren in de Engelstalige pers dat het scenario van Bakra realistischer is dan het door Murata geschetste scenario. Nog steeds een horror-scenario, natuurlijk.

 6. Als je een paar rontgenfoto’s per jaar krijgt, niks aan de hand, de situatie bij reactor 4 schijnt als volgt te
  zijn: 1 miljoen rontgenfoto’s per uur, dan ben je binnen 10 minuten dood en overleden. De wetenschapsredacteur van het NRC noemt het je reinste onzin. Stel dat de waarheid ergens in het midden
  ligt, dan moeten er nog steeds 40 miljoen mensen geevacueerd worden en dan sijpelt het koelwater nog steeds de oceaan in zoals al een jaar lang gebeurt. Either way, we’re fucked. Een voordeel: we hoeven ons niet meer druk te maken over een eventuele WW3 of ineenstorting van de eurodictatuur. Fijn weekend en veel plezier met koninginnedag.

 7. Dit kan toch niemand serieus nemen? Maarja, dat dacht ik ook toen ik Wilders de Islam het grootste gevaar hoorde noemen… Alarmistische overdrijvingen kom je dagelijks tegen maar deze is wel echt bullshit. De wereld zal heus niet exploderen van zo’n beetje radioactief materiaal, het heeft dus ook ongeveer evenveel nieuwswaarde als zo’n gestoorde zwerver met zo’n ‘REPENT, THE END IS NEAR’ bordje.

  Zo dodelijk is radioactiviteit echt niet, hier zijn de feiten: Bij Chernobyl zijn totaal maar 62 mensen omgekomen (uit rapport UNSCEAR 2011), niet de wilde getallen tot 200.000 zoals panisch werd rondgetoeterd door de ‘Groene PVVs’ van die tijd… En 85 keer meer cesium (op die ene plek) betekent gelukkig nog niet meteen 85 keer zoveel doden, dat is niet hoe simpel verspreiding van straling werkt.

  Als je het gaat vergelijken met kolencentrales zijn die echt een factor 1000 dodelijker, ze stoten namelijk naast verbrandingsgassen ook constant radioactief materiaal uit dat van nature in de kolen voorkomt. Alleen omdat de langzame door door die vervuiling niet tot de verbeelding spreekt en een ontploffende aardkloot wel word hier aandacht aan besteed. Als je meer wilt weten kun je hier genoeg over vinden als je maar even zoekt, het is uitgebreid onderzocht en bewezen dat van alle energievormen kernenergie nog steeds een van de veiligste is (incl. de ongelukken die zijn gebeurd!).

 8. …exclusief groeiende afvalproblemen (lekkende vaten in Duitse zoutmijnen etc) en het simpele feit dat kernenergie de enige energiebron is waarvan de ontwikkelingskosten nog steeds toenemen, terwijl zonne/lichtnergie in een razend tempo efficiënter wordt.

  Maar het is een “moot point” want Japan is al in 1991 weggevaagd. Uit Jim Starlin’s Infinity Gauntlet:

  (Thor™, Avengers™, Nick Fury™ & Infinity Gauntlet™ (c) Marvel Comcis. All rights reserved. Gebruik als quote toegestaan & best wel populair in Fukushima-topics)

Reacties zijn gesloten.