Kunduz: voorbereidingen voor een terugtocht

De Duitse zender ZDF berichtte over de ten slotte begonnen voorbereidingen van de Bundeswehr op de terugtocht uit Afghanistan. Het gaat om een groot logistiek projekt, niet alleen om de 4700 Duitse militairen die nu in het land zijn gestationeerd, maar ook om duizenden containers, voertuigen, rupsvoertuigen en geschut weg te krijgen. De NAVO als geheel zou meer dan 120.000 containers en 7000 voertuigen in Afghanistan hebben.

En die moeten allemaal langs twee wegen het land uit. De ene leidt via het oosten Pakistan in en is al maanden gesloten vanwege ruzie tussen Pakistan en de VS over drones en de beschieting van een Pakistaanse grenspost door de Amerikanen. De tweede weg is de noordelijke en loopt via Kunduz. De landweg is de enig mogelijke, luchttransport duurt te lang en is te duur. Die noordelijke weg is een logistieke nachtmerrie. Een eindeloos konvooi van trucks en pantservoertuigen zou niet alleen de slechte wegen tot gort rijden, maar ook een aantrekkelijk doelwit voor het verzet vormen.

Minister van defensie Thomas de Maizière is een paar weken geleden in buurlanden Oezbekistan en Pakistan op bezoek geweest om over de terugtocht te praten, maar zonder veel resultaat. Hij wil een apart terugtochtmandaat in het Duitse parlement aan de orde stellen. Dat zou zelfs kunnen betekenen dat voor een korte tijd meer militairen naar Afghanistan moeten als helpers bij de verhuizing. Ook begint men zich zorgen te maken over de rond 2000 civiele Afghaanse medewerkers in Afghanistan. Tolken, schoonmakers en chauffeurs gaan een onzekere toekomst tegemoet. De liberale FDP is zelfs met het voorstel gekomen ze maar allemaal mee terug naar Duitsland te nemen. Samen met familieleden zou het dan om meer dan 10.000 mensen kunnen gaan. De partij is bang dat ze in het andere geval een veiligheidsrisiko gaan vormen.

Inmiddels wacht men in Kunduz op de dingen die komen gaan. Ten tijde van de grote aanval van (vermoedelijk) de Haqqanigroep in Kaboel, Jalalabad en andere plaatsen zou volgens de provinciale politiechef op basis van gegevens van de inlichtingendienst een komplot zijn verijdeld. 15 Talibanstrijders hadden in de stad Kunduz een serie komplekse zelfmoordaanslagen en aanvallen willen uitvoeren. Ze werden gearresteerd, voordat ze in aktie konden komen.

Gisteren zijn in de naburige noordelijke provincie Badaksjan in het operatiegebied van de Duitsers bij een aanval op een politiepost zeker vier leden van de Afghaanse veiligheidstroepen gedood. Zestien andere zijn mogelijk door de opstandelingen meegenomen.

Verscheen eerder op kunduzmonitor. Auteur: Jip v. Dort.

1 gedachte over “Kunduz: voorbereidingen voor een terugtocht”

  1. @ 1,
    Juist, Samsom heeft een grote kans laten liggen. Hij had zijn betere plannen op tafel moeten leggen.
    Praten met de 5 partijen VVD, CDA, CU, Groenlinks, en D66 betekende niet om mee tegaan regeren.

Reacties zijn gesloten.