Diederik Samsom (PvdA): ik mocht alleen bij het kruisje tekenen

Samsom heeft vandaag de steun gekregen van de PvdA-ledenraad voor zijn handelen van de afgelopen paar dagen:

De PvdA-ledenraad mopperde over de aanpak van Samsom, maar is wel heel blij dat de partij niet meedoet aan het begrotingsakkoord. Een ruime meerderheid van de aanwezigen is het eens met het besluit om het pakket niet te steunen (BNR).

De zelfbenoemde kwaliteitspers, altijd belangeloos voor flexibilisering van de huizen- en arbeidsmarkt en verzwaring van de zorgkosten, haalt er zogenaamde partijprominenten als Asscher, Vermeend, Peper, Rottenberg en Rehwinkel bij om uit te leggen hoe fout Samsom zit. Over mastodonten geen woord.

26 gedachten over “Diederik Samsom (PvdA): ik mocht alleen bij het kruisje tekenen”

 1. Ik vind het erg jammer dat Samson zichzelf kennelijk heeft buitengesloten. De Kunduz-coalitie heeft belangrijk punten binnengehaald waar ook de PvdA moeiteloos voor zou tekenen, maar nu krijgen Sap c.s. alle credits. Onzin dat Samson alleen bij het kruisje mocht tekenen; dan had-ie maar z’n voet tussen de deur moeten zetten met een ‘ik ben er ook nog’, méépraten en nog wat punten van tafel gezwiept waarmee (tegen) hij nu campagne gaat voeren.

 2. Twee weken geleden speelde de jongeren van precies de Kunduz partijen “Catshuisoverlegje ” waar Dwars van groen Links allleen aan de eindconclusie niet mee deed , oook daar mocht de jongeren van de PvdA niet meedoen .. dus het speelt al langer die uitsluiting van de PvdA , waarschijnlijk de invloed van Femke’s Glibberalisme

 3. Dat Samsom taktisch goed gehandeld heeft blijkt wel uit het feit dat niet-mastodont Oudkerk ook commentaar heeft…

 4. Mooi toch dat Samson en konsorte niet mee doen aan het voortzetten van de bruine drek. Alleen is er een probleempje dat die hufters die wel meegaan weer een soort van nieuwe gedoog-stront gaan vormen tot aan de verkiezingen en daarna misschien.De VVD heeft het weer voor elkaar ben ik bang ……. Maximaal voordeel gehaald uit de situatie en hoog in de peilingen ……

 5. Net Samsom op TV gezien,helder verhaal, hij doet z’n ding, is ’t niet met alle punten uit het akkoord eens de coalitie heeft nu 77 zetels, dus veel plezier en we gaan lekker kiezen.
  Ongelofelijk dat ze aan tafel met nota bene zo’n van de Camp (CDA) nog tegen ‘m gaan miepen dat die in de verkeerde boot zit met SP en PVV. En 10 minuten ervoor zegt van de Kamp zelf dat -ie nooit had verwacht dat Wilders zo zou gaan beledigen.
  Nee, dan heb je een geweldig inzicht in welke boot je moet gaan zitten. Die had 100 jaar geleden vrolijk op de Titanic gestapt.

 6. @4, Arnold
  Wel een opmerkelijk verhaal van de NRC in je link. Schrijver Steven de Jong noemt de Kunduz-coalitie weekdieren.

 7. Maar is de Kamer nou al ontbonden, zoals Steven de Jong schrijft? De koningin heeft daar een paar dagen geleden wel om verzocht. De status van deze ‘coalitie’ is wel heel onduidelijk.

 8. Ik heb het zo begrepen, dat D66, CU en GL zich hebben verbonden, om tot aan 12 september alle kabinetsvoorstellen ter invulling van het Kunduz-accoord te zullen steunen, dus ook de btw-verhoging, de ambtenaren-nullijn en de bezuinigingen op de zorg. Voordat de Kamer ontbonden wordt, zal er een lijst met “controversiële onderwerpen” moeten worden aangenomen, waarover het afgetreden kabinet geen besluiten mag nemen. Te vrezen valt, dat de Kunduz-coalitie TEGEN het controversieel-verklaren van alle punten uit het “pakket” zal stemmen (meerderheid van 2 stemmen). Daarmee krijgt het demissionaire Rutte-kabinet alle gelegenheid om, zonder toezicht vanuit de Kamer, toch nog zijn Catshuis-akkoord met Sap-versierselen door te voeren. Sap, Slob en Pechtold denken, dat ze daarbij fijn bij De Jager aan tafel zullen mogen zitten. Dat zal lelijk tegenvallen.

 9. @ 1,
  Juist, Samsom heeft een grote kans gemist. Hij had zijn betere plannen op tafel moeten leggen.
  Praten met de VVD, CDA, CU, GR.L en D66 was in dit geval wat anders dan regeren.
  Geloof er helemaal niks van datie alleen maar een kruisje mocht zetten.

 10. @10 welnee man, wat @5 zegt. GL, D66 en CU gaaan nog spijt krijgen van het zo haastiog steun willen geven aan de nog verse collaborateurs van Bruin I, zoals @9 ook uitlegt.

 11. En dat mogen ze 12 september nog eens netjes aan de kiezer proberen uit te leggen.

 12. @6 Inderdada ja, Samsom zit in elk geval niet in de politieke Titanic waar het CDA de afgelopen anderhalf jaar in gezeten heeft, met een stug doorspelend orkest terwijl ijsberg Wilders al lang in zicht was.

 13. Terreur is het van de media, de domme mensen en die 5 partijen.

  Overal gebabbel over het aanzienlijke en soms enorme risico dat Samsom genomen zou hebben.
  Omdat je niet mee wil doen aan die shitzooi? Het zou wat zeg.

  Misschien beter om Sap en de rest van dat gifgroen te confronteren met hun keuze voor neoliberale drek, maar mainstream is inmiddels zo ziek van de Vrije Markt dat ze dat niet eens meer zelf in de gaten hebben.

 14. @ 12.
  Laten we het hopen dat de kaarten op 12 september anders liggen. Maar ik denk dat de kaarten reeds geschud zijn. Deze 5 partijen blijven samen het bereikte akkoord ten alle tijde verdedigen. De PvdA en de
  SP kunnen nooit meer zetels halen denk ik van hoog uit zo’n 65 zetels. Met wie moeten ze een meerderheid
  halen? Er rest dan nog alleen de PVV. Veel belangrijker voor mij is de vraag die ook al werd gesteld aan
  Samsom in Nieuws-Uur…..als u aan de macht komt gaat u dan het bereikte akkoord terug draaien?
  Samsom antwoorde met…mmmm er zitten ook wel goede punten in waar ook mijn partij zich wel in kan
  vinden. Een regelrecht antwoord gaf hij niet.

  Ik behoor tot die 66 procent leden van de PvdA die vinden dat Samsom onverstandig heeft gehandeld.

 15. @15 .. Dus al dat eerdere gemekker over samenwerking met de SP was niet meer dan wat het bij PvdA rs al 60 jaar is , fake-links geposeer voor de bühne .. liever met de liberalen van VVD tot Groen Blerggg samen alles uitverkopen .

 16. @16: Al B:

  Toch zou het fijn zijn als alles en iedereen altijd een nieuwe kans mag krijgen, denk je niet?
  Als dat niet zo zou zijn, is de boel al bij voorbaat verloren voor altijd en eeuwig en nog langer vrees ik.

 17. @15 ja, als de enige manier voor de PvdA om mee te doen is zich voor de zoveelste keer neer te leggen bij de liberale eisen van CDA-VVD, dan doen ze er toch juist goed aan ervoor te bedanken?

 18. @# 15 Ik vond Samsom de verstandigste aan die tafel met een duidelijk verhaal.
  Een regelrecht antwoord op die vraag had -ie binnen de zendtijd niet gehaald denk ik.
  Ik ben ook blij met enkele punten maar ik had toch Rutte/Verhagen zelf hun eigen kolerezooi laten opknappen.

  Vind je het trouwens niet verdacht dat eerst Cohen en nu Samsom op slinkse wijze buiten het kliekje worden gemanouvreerd en dat er vervolgens door de media op los wordt gebasht? Als ik PDVA lid zou zijn zou dit me flink pissig en strijdbaar maken, dit zou toch de rijen moeten sluiten?

 19. @16 Ligt er aan Roi … Ik wil de groep rond Samsom best een kans geven .. Maar de Jochum typjes ….. die zijn typisch de PvdA waarvoor afkeer mij met de paplepel is ingegoten ( en later door ervaring keer op keer is bevestigd … )

 20. Als Samsom 1 ding te verwijten valt is dat-ie deze kans niet heeft aangegrepen om die 66% eens keihard aan de tand te voelen. My way or the highway, kiezen of delen, daadkrachtig leiderschap, rechte rug, politiek lef, dan maar effe met wat minder zetels. Het kaf van het koren scheiden.
  De unieke kans om een nieuwe basis te leggen en een actie die het gezapige imago stante pede had rechtgezet!

 21. Samsom heeft goed gehandeld.
  De kritiek vanuit zijn eigen partij komt uit de neo-liberale hoek.
  Dit akkoord zal nog uitgewerkt moeten worden.
  Dan zullen ook de gevolgen voor de samenleving aantoonbaar zijn.
  En dan, zullen we eens kijken, waar de kiezers op willen stemmen.

 22. @ 20,
  Jochum typjes,
  Mag ik geen kritiek leveren op mijn eigen partij? Mag toch zeker wel he?

 23. 23
  Beste Jocghum, natuurlijk mag dat.
  Iedereen heeft wel eens kritiek op zijn eigen partij.
  U moet de media toch eens anders zien.
  Ieder mens heeft een voorkeur, en zal ook vanuit zijn eigen voorkeur meningen verkondigen.
  Samsom, heeft zeer slim gehandeld.

 24. Meneer Samsom u mag wel meepraten aan de D66 conferentietafel, waar ook GL onder stringente voorwaarden (3%-norm) is aangeschoven, onder de volgende niet onderhandelbare condities:
  a) de 3%-norm is heilig;
  b) het moeizaam bevochten pensioenakkoord gaat sowieso van tafel;
  c) de 2% BTW verhoging staat;
  d) nullijn en koopkrachtplaatjes zijn niet/nauwelijks bespreekbaar.
  En Bye The Way: we hebben al 77 zetels.
  Zo’n voorstel valt natuurlijk niet te overtroeven. En meneer De Jager zijn departement zal dan de vele onduidelijkheden in het akkoord wel verder invullen. Daar komen VVD, CDA, D66, CU en GL dan wel verder uit als het moet ‘’bij u, voor u, en zonder u”.

  a “Proposal” you can’t refuse.

Reacties zijn gesloten.