Wilders leugenachtige campagnespot debunken – de eerste 10 seconden

Het kan aan Hero Brinkmans muiterij liggen, of misschien komt het voor de buitensporige aandacht voor de hilarisch-hysterische campagnespot van Rita Verdonk dat er relatief weinig belangstelling is geweest voor het campagne verhicle van de PVV.

Toch zullen we er aan moeten geloven en bespreken wat er niet klopt aan zijn spotje, laat ik eerst eens beginnen met de eerste 10 seconden;

Het spotje, eerste 10 seconden:

“Elke dag arriveren er nieuwe vliegtuigen, vol met nieuwe gelukszoekers”, aldus Wilders in het spotje.

Luchtvaartmaatschappij “Tarom”:
Dit zinnetje wordt voorzien van beelden van een vliegtuig van de maatschappij “Tarom”, die overgaan in beelden de zogenaamde “gelukszoekers”; vrouwen met hoofddoekjes. Gesuggereerd wordt dus dat deze “gelukszoekers”, afkomstig uit al die volle vliegtuigen, moslims zijn.

Tarom is een Roemeense (EU dus) luchtvaartmaatschappij die vliegt op Tunesië, Cyprus, Israël, Jordanië, Oostenrijk, België, Duitsland, Italië en natuurlijk ook Nederland. In totaal 53 bestemmingen in 22 landen. Dat er van deze maatschappij elke dag nieuwe vliegtuigen vol gelukszoekers landen is uitgesloten. Waarschijnlijker is dat er nooit een vliegtuig van deze maatschappij landt “vol gelukszoekers”, van geen enkele maatschappij trouwens, zoals hieronder nader wordt toegelicht.

Niet-westerse immigranten via Schiphol:
Maar genoeg over deze maatschappij, laten we eens bekijken hoe waarschijnlijk het is dat er wel eens een vliegtuig “vol gelukszoekers” landt op Schiphol;

Stel dat alle niet-westerse immigranten (moslims) Nederland zouden binnenkomen via Schiphol (wat natuurlijk niet waar is, maar dat terzijde) dan zou 1 op de duizend passagiers een moslim immigrant zijn; immers het aantal immigranten uit moslimlanden bedroeg 23.109 in 2008. In 2008 had Schiphol 198 duizend vluchten, dus 99.000 aankomende. Dat betekent dat er per 4 vliegtuigen er één passagier zit uit een moslimland.

Emigratie?
Ook vermeldenswaardig is het onderwerpje “emigratie”; normaal heeft Wilders daar de mond van vol, maar in dit geval vergeet hij te vermelden dat er ook niet-westerse mensen (moslims) uit Nederland emigreren (in 2008 18.675 mensen. Op iedere 100 moslims die Nederland binnenkomen via Schiphol, vertrekken er ook weer 81 via Schiphol. (Bron: geencommentaar. Die cijfers aldaar zijn mij nog niet helemaal duidlijk, zal aldaar om een verdere bron vragen, maar het gaat om het idee.)

Immigratie-overschot Turken en Marokkanen volgens het CBS:
Bij het CBS, dat is een onverdachte bron, zie ik een positief migratiesaldo uit Marokko en Turkije van in totaal 1372 mensen.

Stel die komen allemaal via Schiphol, en allemaal in zo’n Boeing 737 met 120 a 180 passagiers, zoals in Wilders’ filmpje, dan red je dus nog geen 10 volle vliegtuigjes per jaar. Stel iets meer dan de helft komt per auto/boot; en de rest komt via Schiphol per Boeing 747; dan komt er 1 vol vliegtuig per jaar.

Als we sec het migratieoverschot van Marokkanen bekijken (niet onbelangrijk aangezien dat toch de bevolkingsgroep schijnt te zijn waar Wilders/PVV & aanhang de grootste hekel aan hebben), 52 mensen, dan vullen we daar nog niet eens 1 touringcar per jaar mee. Laat staan een vliegtuig.

Bronnen o.a. vkblog, Geencommentaar, CBS, Dutchpolitics.

Wist u trouwens dat het CBS bij “niet-westerse immigranten” ook de immigranten afkomstig uit Latijns-Amerika meerekent? Niet alle “niet-westerse immigranten” zijn dus moslim.

De volledige tekst van het spotje):
“Elke dag arriveren er nieuwe vliegtuigen vol met nieuwe gelukszoekers. Nederland is de controle over haar grenzen vol-le-dig kwijt. De Europese Unie bepaalt wie we moeten toelaten. En onze regering vindt dat prachtig. Het probleem van de massa-immigratie is nog altijd niet opgelost. De sluizen staan nog steeds wagenwijd open. Elke dag worden we geconfronteerd met de massa-immigratie. Hoofddoekjes, burqas, minaretten, uitkeringsafhankelijkheid, misdaad: het houdt maar niet op. Hele wijken worden geïslamiseerd. 40% van alle bijstandsuitkeringen gaan naar niet-Westerse allochtonen. Marokkanen zijn vijf keer vaker verdachte van een misdrijf dan autochtonen. Meer dan 60% van de Turken vindt dat Nederlandse vrouwen teveel rechten en vrijheden hebben. De helft van de Nederlandse moslims heeft ‘begrip’ voor de aanslagen van 11 september. De PvdA komt nu met Job Cohen. Hij is 100% pro-Islam. Hij steunde de komst van een radicale moskee. Cohen pleit voor een Islamitische cultuur in Nederland. ‘Het is niet zinvol om iedereen Nederlands te laten leren’, zegt Cohen. Hij zegt, ‘we moeten moslims accepteren die vrouwen discrimineren’. Zelfs handen schudden met vrouwen hoeft niet voor hem. Zijn eigen hoofdcommissaris van politie noemt hem een strandbal meedrijvend op elke golf die voorbij komt”. Thee drinken, dat is het laatste wat we nu nodig hebben. Job Cohen denkt onze problemen met de Islam te kunnen oplossen door ervoor te capituleren. Wat Nederland nu nodig heeft is een immigratiestop voor mensen uit moslimlanden. We moeten weer zélf bepalen wie we binnenlaten en wie niet. De Partij Voor de Vrijheid kiest voor meer veiligheid en minder immigratie. PVV, lijst 5.”

24 gedachten over “Wilders leugenachtige campagnespot debunken – de eerste 10 seconden”

 1. “Bij het CBS, dat is een onverdachte bron”

  Ho ho ho… het CBS wordt samengesteld en gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken.

 2. @1 ja? Wil je daarmee zeggen dat je hun migratiecijfers niet vertrouwt?

 3. wat is “niet-westers” eigenlijk?

  Is Nederland niet net zo goed “niet-westers”? We wonen per slot van rekening op het oostelijk halfrond.

 4. Misschien even door sturen naar:

  Verkiezingsblog Verdraaide Feiten toetst beweringen van politici en houdt de campagne tegen het licht. Bent u een verdraaid feit tegengekomen in de campagne? Of twijfelt u aan een politieke bewering? Tip ons in een e-mail (met link of bronvermelding): verdraaidefeiten@nrc.nl.

 5. Goed idee ik zal het gelijk eens insturen.

  Andere mensen mogen dat ook doen. 😉

 6. Hoorde net in het zes-uur-journaal dat alle partijen hun campagne hebben opgeschort vanwege de vliegramp in Tripoli. Interressant, aangezien het journaal vooraf werd gegaan door de pvv-campagne-spot, met veel vliegtuigen erin. mooie timing, geert.

 7. Dat is mooi, goed getimed inderdaad. En dat terwijl volgens geenstijl “alle partijen op initiatief van de PVV hun campagne hebben opgeschort.”

  Maar ja die kijken natuurlijk niet nar het NOS journaal.

 8. @ jvdh #4

  Dat “Westers” is een een raar begrip, maar dat heeft volgens mij te maken met de mate van welvaart en of je als land “Westersgezind” bent. Zo wordt Australie ook tot Westers gerekend.
  Japan wordt gezien als een westers land, terwijl China niet zo wordt gezien. Australie wordt gezien als westers land terwijl Zuid-Afrika daar niet toe wordt gerekend. Dus kortom raar begrip.

 9. @2
  Ik weet niet of dat is wat hij wilt zeggen, maar veel PVV’ers zullen het vast niet eens zijn met de kwalificatie ‘onverdachte bron’. Ik zie ze online regelmatig de statistieken van het CBS uitmaken voor linkse propaganda. Uiteraard vooral als de cijfers even niet in hun straatje passen… maar dat zijn we ondertussen wel van ze gewend toch?

 10. Goed idee, TLDLK!
  TLDLK Schreef:

  Verkiezingsblog Verdraaide Feiten toetst beweringen van politici en houdt de campagne tegen het licht. Bent u een verdraaid feit tegengekomen in de campagne? Of twijfelt u aan een politieke bewering? Tip ons in een e-mail (met link of bronvermelding): verdraaidefeiten@nrc.nl.

  Ik heb ook m’n steentje bijgedragen.
  Wie volgt? 😛

 11. Over CBS: wiens brood men eet…
  Statistieken om de macht in het pluche te houden. Zoiets.

 12. Zoals gewoonlijk wordt er weer gebakken lucht gedebunked. Beetje ouwehoeren over de etnische achtergrond (turken en marokkanen) terwijl Wilders het heeft over gelukszoekers. Beetje racisme hier. En die cbs stat. Als we alleen de niet-westerse immigratie nemen dan hebben we het toch over zo’n 200 volle vliegtuigen per jaar met gelukszoekers dus. Iets meer dan 1 dat is.

 13. #14. Trapja, kijk, daar kan men meer mee dan met #9 van u.

  ik zie dat u de vliegtuigen van Wilders overtuigend wil laten overkomen (en de rest van zijn praat, want ja, ongevaarlijke man voor de Nederlandse Turken en Marokkanen 😆 en een zege voor de Nederlander in het algemeen. :razz:) 😆

  maar een ander zal u antwoorden. ik ben klaar met mijn maaltijd en ga stappen :-).

 14. Trapja als jij je toon niet matigt ga je met je speciaal voor deze site verzonnen aliasje door de plee en mag je verder in het spamfilter piepen en klagen.

 15. excuus van den Heuvel. ik was de klaag draad vergeten.

  verwijzen in het vervolg dan maar. 😎

 16. Inderdaad, gewoon verwijzen naar de klaag draad aub. Overigens was trapja in deze draad voor de verandering een keer on topic. Je bent in de war met die andere draad.

  Zie je dit is nou 1 van de redenen dat ik (algemeen) gejammer niet in de normale topics wil hebben.

 17. #18. inderdaad, reageerde op de naam en verkeerde draad nu.

  beter opletten bij klachten en verwijzen in het vervolg.

  maar ben weg.

 18. Ik klaag helemaal niet meester vdheovel. Jammer dat u dat denkt. Zo ben ik helemaal niet. Een beetje tegendraads meer niet. Heel erg veel excuses meester jvdheivel. Ik ben ook tegen Wilders en ik wil ook graag zijn supporters de mond snoeren. Net als U. Mag ik aub blijven?

Reacties zijn gesloten.