Wilders’ financiering wordt een internationaal schandaal!

BostomWildersSpencerGeller4horsemenoftheantijihadKrapuul was één van de eersten in Nederland, om Wilders’ vreemdsoortige relatie met ultrarechtse Israelische- en VS-Amerikaanse groeperingen te signaleren. De Amerikaanse blog Loonwatch hielp daar veel bij. Nu eerst Vrij Nederland en vandaag de NRC de details nog eens uit de doeken doen, wordt men ook in het buitenland wakker.

Eerst de Yellow Stars Euroblog, nota bene van een Amerikaanse immigrant in Europa, die het hele verhaal over Wilders’ agenten-activiteit voor Israël in een fel zonnetje zet. Ze citeren een ook op Krapuul verschenen artikel:

A most excellent article about Geert Wilders, Likud and the US Neocon connection comes out of the “At Home in Europe” site. This most informative article tells us about how the idea to demonize Muslims was cooked up – and about Wilders’ meetings in the Israeli embassy.

Back in 2007, Wilders’ apparent secret meetings as if he is some kind of foreign agent with the Israelis caused a scandal, but apparently not enough to get him out of the Tweede Kamer.   This “diplomatic work” was of great concern to the Dutch intelligence agency, the AIVD, which described the visits as “politically colored.”

(vertaling:)

“Een heel voortreffelijk artikel over Geert Wilders de Likoed en de verbindingen met de veoconservatieven in de VS komt van de “At Home in Europe” website [tegelijkertijd gepubliceerd op Krapuul, HR]. Dit onthullende stuk informeert ons, hoe het idee om Moslims te demoniseren werd uitgewerkt – en het gaat in op Wilders’ contacten met de Israelische ambassade.

In 2007, veroorzaakten de geheime ontmoetingen van Wilders op de ambassade, alsof hij een soort geheim agent was, een schandaal, maar dat was blijkbaar niet genoeg om zijn zetel in de Tweede kamer in gevaar te brengen. Deze “diplomatieke activiteit” verontrustte de Nederlandse veiligheidsdienst, de AIVD, nogal. Ze omschrijft die bezoeken als “politiek gekleurd”.”

Ook de Duitse “All About Wilders” blog laat zich niet onbetuigd met maar liefst twee posten vandaag. Hiervan een stukje uit het laatste:

Es geht also an diesem Wochenende die Nachricht rum, dass Geert Wilders seine finanzielle Mittel zur Finanzierung seiner Partei aus Amerika holt. Das haben sich viele Leute bereits gedacht, es war also ein öffentliches Geheimnis.

Irgendwo muss ja sein Geld herkommen, es gibt ja ausser ihm keine Mitglieder seiner Partei und darum auch keine Mitgliedsbeiträge. Es ist in den Niederlanden auch legal, als politische Partei Geld aus dem Ausland anzunehmen.

Das NRC titelt, etwas tendentiös, dass Geert Wilders Geld von Neo-Konservativen erhalte, die ihr Geld im Kampf gegen den Moslem-Extremismus verdienen würden. Nehmen wir Daniel Horowitz vom David Horowitz Freedom Center. Der bekomme jährlich 480.000 Dollar Gehalt. Jahresumsatz fünf Millionen Dollar.

Vertaling:

“Derhalve zingt dit weekend het bericht rond, dat wilders de financiën voor zijn partij uit Amerika haalt. Veel mensen hadden daar al een vermoeden van, dus het was een publiek geheim.

Z’n geld moet immers ergens vandaan komen. Behalve hemzelf, heeft zijn partij immers geen leden, en dus ook geen contributies. Het is in Nederland dan ook toegestaan, om geld voor partijen uit het buitenland aan te nemen.

De NRC-kop zegt, ietwat tendentieus, dat Wilders geld van neo-conservatieven krijgt, die datzelfde geld weer zouden verdienen in hun strijd tegen het moslim-extremisme. Nemen we bij voorbeeld daniel Horowitz van het David Horowitz Freedom Center. Hij heeft jaarlijkse inkomsten ter hoogte van 480.000 dollar, terwijl de omzet van zijn centrum ongeveer 5 miljoen bedraagt.”

Deze samenvatting doet niet helemaal recht aan het zorgvuldige onderzoek van de drie NRC-redacteuren. Wilders was tot en met 2006 inderdaad in onderhandeling met de Amerikaanse neo-conservatieven via het Burke-Stichting factotum Bart-Jan SPRUYT. Hij bezocht zelfs het American Enterprise Institute in Washington aan de hand van Bart-Jan. Maar het boterde niet tussen Wilders en de pro-religieuze ongelovigen rond the Weekly Standard. Spruyt werd door Wilders aan de kant gezet en W. ging door met de èchte conservatieven, en wel de militante vleugel daarvan: Pipes, Spencer en Pamela Geller.

wilders_berlin

Dat wil niet zeggen, dat Spruyt, Ellian, Cliteur en consorten (Leiden) Wilders helemaal hebben opgegeven. Wilders, met zijn malle ideeën is nog best “bruikbaar”. Spruyt werd bij voorbeeld bij de gemeenteraadsverkiezingen nog gesignaleerd op URK, waar hij opstandige gereformeerde jongeren wierf voor een christelijke kloon van de PVV. Met zo een succes (480 stemmen), dat André Rouvoet himself naar het voormalige eiland moest komen, om uit te leggen, dat Geert Wilders, zoal niet de duivel in eigen persoon, dan toch wel een tegenstander van de Zondagsrust is. De Burke-Stichting is een opmerkelijke variant op het neo-conservatisme. Ze wordt beheerst door radikale protestanten, die echter een utilitaristische opvatting hebben over de godsdienst. De kerken dienen op dit moment vooral om de Islam te stoppen. Dat was ook de AEI-boodschap van Ajaan Hirsi Ali, toen ze onlangs Nederland bezocht. Bolkestein kan zich daarin best vinden, maar dat is een ander verhaal.

De internationale (Engelstalige) websites van Wilders worden gedomineerd door de Leidse neoconservatieven. Dat is waarschijnlijk het geval, wegens gebrek aan meertalige stam-PVVers. Citaten en overnames van ultra-rechtse en diep-christelijke blogs bloeiden er welig, totdat, eind maart, er plotseling een oorverdovende STILTE viel bij de engelstalige sites over het Wilders-proces en de Wilders blog.

Het valt te raden, hoe dat komt. Ik denk dat het iets te maken heeft met de afgang van Wilders bij het CAN en de afgezegde première in Los Angeles van de fundi-christelijke film met GW in de hoofdrol.

Het is de auteur van “All About Wilders” dus niet kwalijk te nemen, dat hij (zij?) een band met de neocons veronderstelt. Maar de NRC heeft het bij het rechte eind. Wilders is zelfs te radikaal voor de ethnic cleanser Daniel Pipes (die steunoproepen voor Wilders van zijn site heeft verwijderd) en wordt op dit moment alleen nog maar gesteund door de loonies Geller en Spencer (zojuist benoemd tot co-presdidenten voor de VS van SIOE, de racistische Deens-Engelse actiegroepen tegen de Islamisering van Europa). Ook de Duitse haat-site “Politically Incorrect” (PI) heeft het nog niet helemaal begrepen. Een lachwekkende demonstratie voor de vrijheid van meningsuiting van Wilders bij de Nederlandse ambassade in Berlijn (opkomst: 50 man) en een verward stuk van ene “Sukarno” (schuilnaam van een Nederlandse auteur, zegt PI) over een in de maak zijnde anti-Wilders-film, getuigen daarvan.

Deze 15e mei is een mooie dag voor de anti-haat beweging. De laffe tolerantie van Wilders’ gestook door een grote meerderheid van onze opinieleiders kan onder een kritisch buitenlands oog maar moeilijk overleven.

9 gedachten over “Wilders’ financiering wordt een internationaal schandaal!”

 1. Ik vind het eigenlijk verbijsterend dat de internationale banden van Wilders nu pas worden opgepikt door de mainstreammedia. Die hebben kennelijk lopen slapen de afgelopen twee jaar. Vele weblogs en sites ,waaronder krapuul.nl , hebben hier al over geschreven voordat de mainstreammedia hier lucht van kreeg.

 2. Ik denk eigenlijk dat de Vrij Nederland het eerst was. Maar toen bleef het heel erg lang stil. Maar nu is het kennelijk zo doorgedrongen dat zelfs de Telegraaf er 5 zinnen aan heeft gewijd.

 3. beter NRC niet meer te gebruiken als bron

  Bent u abonnee van NRC Handelsblad? Dan heeft u na inloggen toegang tot de abonneesite (exclusief weekendabonnees) en kunt u gebruik maken van abonneediensten. Indien u zich op deze site nog niet als abonnee heeft geregistreerd wordt u, indien nodig, vanzelf om uw abonneegegevens gevraagd.

 4. #5. Huib, kan een redacteur niet “bewerken”? zodat je deze info bij je bijdrage plaatst?

 5. #1. Sjef

  Vele weblogs en sites ,waaronder krapuul.nl , hebben hier al over geschreven voordat de mainstreammedia hier lucht van kreeg.

  dat is toch gebruikelijk tegenwoordig? zelfde met info over 9/11, Irak, Afghanistan en meer.

  dat is al jaren het geval. daarom is internet ook een bedreiging denk ik, voor velen.

 6. @6-Info, Zwembad: Update met link naar toegankelijke versie gemaakt in het oorspronkelijke stuk 😎 .

Reacties zijn gesloten.