VVD-exwethouder met riante wachtgeldregeling verzwijgt loon

Ik ben bezig met een serie over liegende, bedriegende, graaiende en draaiende VVD’ers. Hoe gaat dat in zijn werk? Nou je gaat naar google news, en tikt “VVD” in. Grote kans dat zich bij de zoekresultaten berichten staan over liegende, bedriegende, graaiende en draainde VVD’ers. Zojuist vond ik bijvoorbeeld deze:

Stan Klijnhout, oud-wethouder voor de VVD in de voormalige gemeente Driebergen-Rijsenburg, heeft een deel van zijn inkomsten niet opgegeven bij de gemeente. Daardoor heeft Klijnhout na het einde van zijn wethouderschap 2006 te veel wachtgeld gekregen. Van de feiten is aangifte gedaan (nd)

Strikt genomen is het het verzwijgen van inkomsten natuurlijk niet liegen. Maar bedrog is het wel. En goed voor jezelf opkomen natuurlijk. Je eigen broek ophouden. Succes is een keuze. En de overheid is geen geluksmachine; het is een gratis geld machine.

Update: ik heb in de titel het woordje baan vervangen door loon want hij verzweeg niet de gehele baan, maar een gedeelte van het loon.

1 gedachte over “VVD-exwethouder met riante wachtgeldregeling verzwijgt loon”

 1. In Driebergen-Rijsenburg vangt een wethouder € 5500,- p/mnd
  als raadslid € 575,- p/mnd

  De regeling zoals hij nu is:
  1] De duur van de wachtgelduitkering is gelijk aan de duur van de vervulling van de politieke functie, met een minimum van 2 jaar en een maximum van 4 jaar. Bij een functievervulling van minder dan 3 maanden bedraagt de uitkeringsduur 6 maanden.
  2] Voor wie bij aftreden 55 jaar of ouder is en meer dan 10 jaar het ambt heeft bekleed duurt de uitkering tot hij 65 jaar is.
  3] Vermogen dan wel eerdere of neveninkomsten voor of tijdens de ambtsperiode tellen niet mee bij de hoogte van het wachtgeld. Het wachtgeld is in het algemeen in het eerste jaar 80%, en in het tweede jaar en daarna 70% van laatste het salaris als politicus.
  4] Latere inkomsten, dus na beëindiging mandaat als politicus/bestuurder, worden wel gekort op het ontvangen wachtgeld. In het algemeen moet men alles boven de 100% teruggeven, dus in het eerste jaar kan men tot 20% en in tweede en volgende jaren tot 30% ‘bijverdienen’ zonder problemen.
  bron: Wikipedia
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wachtgeld

  Stan Klijnhout vangt dus na het tweede jaar 70% € 3850,- uit wachtgeld € 575,- uit vergoeding Raadswerk en als museumdirecteur € 1075,- van zijn salaris als niet te hoeven te verrekenen.

  Wat hij boven de € 1075,- moet hij verrekenen Hoe moeilijk moet dat zijn?
  Wel maak ik de opmerking dat het ongelooflijk is dat de de gemeente blijkbaar een dusdanig slecht controleregime heeft dat dit mogelijk is. Enige samenwerking met de belastingdienst zoals ook uitkerende instanties hebben is er dus niet anders had dit nooit zo lang kunnen duren.

Reacties zijn gesloten.