SGP is nu criminele organisatie

Het discrimineren van vrouwen blijkt geen mensenrecht:

De SGP mag vrouwen niet langer uitsluiten van haar kieslijst. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wil de klacht van de partij over haar vrouwenstandpunt niet behandelen, waardoor het oordeel van de Hoge Raad uit 2010 overeind blijft. De SGP noemt het besluit “ingrijpend” en voorziet “verstrekkende gevolgen”, niet alleen voor de partij zelf. De niet-ontvankelijkheidsverklaring betekent dat het Hof in Straatsburg geen vonnis zal vellen over de SGP-zaak tegen de Nederlandse Staat. De beslissing van het Hof betekent een nederlaag voor de orthodox-christelijke SGP (NRC).

4 gedachten over “SGP is nu criminele organisatie”

 1. NRC:
  Sinds 1996 mogen vrouwen buitengewoon lid van de SGP worden, maar daar maakt bijna geen vrouw gebruik van. Het is daarom ook nog maar de vraag hoeveel vrouwen er daadwerkelijk op de kieslijst van de SGP zouden komen. Daar gaan nog altijd de partijleden zelf over.

  Twitter:
  SGPvrouwen ‏@SGPvrouwen
  We roepen onze mannenbroeders op vrouwen toe te laten op de kieslijsten anders richten we eigen partij op. http://bit.ly/MNQBC0 #SGP

  Krijgen we een heuse ruzie in de Sexe Gescheiden Partij?

 2. even scrollen door de reacties bij de Telegraaf en ik begin zowaar te geloven dat Nederland een tolerant landje is tegenover andersdenkenden. De algemene teneur is: Blijf met je poten van onze SGP af.

  http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/12597541/__SGP_verliest_vrouwenzaak__.html

  Ben benieuwd of de mannenbroeders recht in de leer blijven en de Partijsubsidie gaan weigeren. Dan kunnen ze wel in de Tweede Kamer blijven. Of worden ze pragmatisch en krijgen we een excuusaanrechttruus op de kieslijst op plaats 7.

 3. @2
  Bij de ChristenUnie die oorspronkelijk ook geen passief vrouwenkiesrecht toeliet is het door actie voor voorkeursstemmen gelukt tot een doorbraak te komen (Tineke Huizinga, die ook nog staatssecretaris is geworden). Dus misschien is de zogeheten excuustruus wel het middel om de SGP (van wie ik verder het gevoel heb: ze doen maar zolang ik er geen last van heb) op dit punt open te breken.

 4. Democratisch gezien is het een lastige afweging: in hoeverre moet je mensen die een dictatuur propageren tolereren? Ik denk dat een wijs Salomonsoordeel is om een dergelijke organisatie niet te verbieden, maar evenmin financieel te steunen.

  Nu wil de SGP uiteraard geen dictatuur. Bovenstaande is een extreem voorbeeld. Maar wel tast het gedachtegoed van de mannenbroeders een fundamenteel principe van de democratische rechtsstaat aan: de gelijkheid van man en vrouw.

  Bij dergelijke clubs past het genoemde Salomonsoordeel: toestaan, maar niet subsidiëren.

Reacties zijn gesloten.