Het Arische karakter van Nederland (3)

Afgelopen zaterdag sprak volksvertegenwoordiger Hero Brinkman de volgende woorden:

Een keppeltje hoort bij onze joodse cultuur en de islamitische cultuur behoort niet bij de Nederlandse cultuur.

Volksvertegenwoordiger Hero Brinkman heeft een ietwat te positief beeld over de relatie tussen Nederland en het jodendom. Een vraag aan volksvertegenwoordiger Hero Brinkman: Welke beroemde Nederlandse schrijver schreef het volgende fragment? Ik zal een tip geven: Een ander boek van hem werd verfilmd en die film kreeg een Academy Award (Oscar) voor Beste niet-Engelstalige film.

Hij zat met drie andere personen aan een tafeltje in het midden. Hij stelde mij aan de heren voor, indien men aldus betitelen mag joden uit de middenstand, en, gelijk in de loop van het gesprek bleek, sjacheraars in diamant. Eindelijk nog presenteerde hij mij aan een monsterachtig hoofd dat boven het tafelblad aan zijn rechterzijde uitkwam, en de naam Esquenazy droeg. Het was ongepast om onmiddellijk teveel opmerkzaamheid te tonen, maar ik was onwillekeurig van dat hoofd geschrokken. Ik zag niets anders dan een afschuwelijke jodenbakkes (want joden, die alles naar Europese begrippen overdrijven, zijn, wanneer zij lelijk zijn, compleet monsters), een verwarde bos haar, van voren met een vette krul neergekamd over een bol voorhoofd, twee fijne oogkloven, waaruit een leep en vals licht glimmerde, een komkommerneus, een vaag gespleten, lange met vuile stoppels bewassen bovenlip, een geweldige scheurmond en een gierenhals. De rest van het gedrocht, naar mij toescheen een dwerg op een bankje gezeten, werd door de tafel aan mijn blik onttrokken.

 

Welke beroemde schrijver staat hier naast Anna Blaman?
Welke beroemde schrijver staat hier naast Anna Blaman?

4 gedachten over “Het Arische karakter van Nederland (3)”

  1. Ik weet het niet zeker maar is het dezelfde als de schrijver van Bint en Karakter? Die stond bekend om zijn antisemitisme, al was ie zeker niet de enige. Ander voorbeelden van vooroorlogs antisemitisme of althans gebruik van typisch joodse stereotypen in Europa vind je bij uiteenlopende figuren als Dostojewksi, Charles Dickens of Agatha Christie

  2. Het is in ieder geval leerzaam, voor zowel volksvertegenwoordigers als kiezers.

Reacties zijn gesloten.