Occupy Rotterdam – maar dan wel door het leger

Vroeger was missie een rooms woord – de echte christelijken zeiden zending – voor het brengen van de Heilsleer aan de onwetende heidenen. Nu heeft alles en iedereen een missie, vooral het leger. In Afghanistan, en nu ook bij u thuis:

Ongewapend, maar wel in het groen. Dat zijn de militairen met wie het winkelend publiek in Rotterdam vanaf donderdag drie dagen lang wordt geconfronteerd in het hartje van de stad. Ongeveer 200 militairen oefenen daar het herstel van het openbare leven in de stad na overstroming van de Maas.

Er is geen voedsel meer, geen drinkwater voorhanden en de infrastructuur en het openbaar bestuur liggen plat. Het is nu aan ‘de troepen’ om de Maasstad weer op de rails te krijgen, is het idee achter de operatie donderdag 11, vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober. Vooral vrijdag trekken de militairen in groepen van zes of zeven de stad in om op 22 verschillende locaties informatie te verzamelen die nodig is om de stad weer enigszins op orde te krijgen.

Aan de Parklaan wordt een tentenkamp neergezet vanwaaruit de civiel-militaire operatie onder de naam Borculo wordt geleid. ‘De missieteams trekken de stad in en bestaan uit ongeveer zes mensen met expertise over onder meer civiele techniek, bestuurskunde en communicatie’, lichtte een woordvoerder van de operatie toe.

Dus let even op in de Koopgoot volgend weekeinde.