Agent met wapen + stress = oppassen!

Volgens P&W (red: instituut Politie en Wetenschap), verbonden aan de Politieacademie, moet er vaker worden geoefend onder omstandigheden waarbij spanningen een grote rol spelen. Verhoogde stress beïnvloedt de manier waarop iemand de situatie inschat.

Zo denkt een agent eerder dat een verdachte gewapend is, trekt hij eerder zijn dienstwapen en zal hij ook eerder onterecht en onnauwkeurig schieten, aldus de onderzoekers. (NU.nl)

Volgens mij leidt opgefoktheid ook tot eerder en harder meppen, of is dat gewoon sadisme? Of oprechte burgermanswoede tegen alle mensen die niet braaf ‘ja en amen’ zeggen?

Ik vind het nogal wat, dat mensen die zo snel over de rooie zijn met wapens mogen lopen en dat er voor meer vrijheden (inbreken op je pc, DNA gebruiken zonder toestemming, zonder toestemming uitwisselen van gegevens met andere diensten, etc) en meer wapens wordt gepleit. Geen goede zaak om snel oversture mensen meer macht te geven. Levensgevaarlijk!

Voor de geïnteresseerden hier de Ambtsinstructie voor de politie, de Koninklijke Marechaussee en andere opsporingsambtenaren. Misschien handig om te hebben, voor de toekomst.