Hoe houdbaar zal het voorlopig regeerakkoord zijn?

Er lijkt een nieuw regeerakkoord te zijn. Het moet natuurlijk nog voorgelegd worden aan de fracties, maar dat zal slechts wat gemillimeter opleveren. Heeft u de laatste twintig jaar gehoord van een Kamerlid dat Iets Tegen Hield? Nou dan.

Alles lijkt weliswaar in kannen en kruiken, maar ook dit kabinet gaat vallen doordat de PvdA op zeker moment de stekker eruit zal trekken. Omdat de kiezer op links namelijk wél alternatieven heeft, maar men op rechts slechts de keuze heeft uit de VVD, of anders de maniakale PVV of een paar partijen met hun religieuze merkwaardigheden. Daarom verliest VVD ook momenteel al minder in de peilingen dan de PvdA.

Ja, er was vooral sinds Balkenende ook het CDA op rechts. Maar die willen niet meer zo rechts zijn en zijn sowieso elke geloofwaardigheid en functie kwijtgeraakt. De generatie die op het CDA stemde is uit aan het sterven. Nu ja, misschien dat D66 die functie kan overnemen, maar vreemd genoeg bestaat er juist op rechts nogal een aversie tegen deze in elk geval sociaal-economisch gezien toch gewoon rechtse partij.

Zowel VVD als PvdA zullen concessies moeten doen – nu, of later – die volstrekt onaanvaardbaar zullen zijn voor hun achterban. Immers, zowel een groot deel van de VVD- als de PvdA-stemmers heeft op die partijen gestemd om vooral toch het programma van die ándere partij te blokkeren. En de PvdA zal het eerst dramatisch gaan verliezen in de peilingen (en terecht; zíj waren het die een alternatief hadden, niet de VVD) en op zeker moment beslissen dat dat te schadelijk wordt.

4 gedachten over “Hoe houdbaar zal het voorlopig regeerakkoord zijn?”

  1. Van mijn kant wacht ik gewoon zeer gerust af waneer gaat het tot de PvDA leiders het feit doordringen dat ze in de peilingen in de vrije val zijn – gewoon aan de hand van hun compromissen met de VVD. 🙂

  2. Ja, nu gunnen beide partijen elkaar nog het een en ander, om vooral maar in vak K te komen. Ik ben benieuwd hoe lang dat zo blijft, als ze er eenmaal zitten.

  3. Weer mijn idee is, dat VVD donders goed wet wat het inzet van het spel is, terwijl de PvDA van alles moet doorslikken om in het grote pluche stoel te blijven zitten. 🙂

  4. @3 Inderdaad , dit word een vier jaren kabinet waarin als wisselgeld voor PvdA baantjes VVD beleid de vrije hand krijgt .. en hierna de zondvloed ….

Reacties zijn gesloten.