Rare fusieplannen voor gemeenten en provincies

Over dit soort zaken hoor je werkelijk helemaal nooit iemand, tijdens de verkiezingscampagnes – het fuseren van alle gemeenten onder de 100.000 inwoners, en het samenvoegen van de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland – en volgens mij is dat omdat er werkelijk nog nooit één burger is geweest die daar vóór is.

Om de zoveel jaar komt er weer een kabinet aanzetten met woeste plannen tot het samenvoegen van van alles en nog wat dat al eeuwenlang bestond in de huidige vorm, en pas dan zullen we blijkbaar helemaal gelukkig worden.

Maar het gaat ook nooit door. Het fusieplan van de drie provincies kwam een jaar geleden al aan de orde en werd toen ook weer afgeblazen. Maar blijkbaar zit er ergens een hele sterke lobby achter, dat men dit maar blijft proberen.

4 gedachten over “Rare fusieplannen voor gemeenten en provincies”

  1. Tja, je kunt beter en ongezien graaien in een groot log apparaat in een grote gemeente en giga provincie, dan in een kleine gemeente. Dat is kruimelwerk.

  2. Kijk, als je als ambtenaar er niet in slaagt om bij de kabinetsvorming je dossier op tafel te krijgen, dan ben je natuurlijk overbodig…..
    Het is natuurlijk ook lastig, al dat bestuur dicht bij de burger.

  3. Er zijn ambtenaren op binnenlandse zaken die geen andere bezigheid hebben dan weer eens wat gemeenten te laten fuseren. Het houdt pas op als er geen gemeenten of provincies meer zijn. Wie denkt dat dit iets met democratische gezindheid te maken zou hebben moet zich laten nakijken (al mag je dat ook niemand toewensen, overgeleverd worden aan “zorg”).

  4. Het is een zoveelste poging om het politieke bestuur te ‘ontdemocratiseren’. Voor bomen in een park in een dorp willen bewoners nog wel eens actie voeren. Maar wie gaat actie voeren wanneer een dorp in een agglomeratie zo groot als de helft van Zeeland is opgegaan? Dat loopt grote kans te verzanden in allerlei bureaucratische procedures.

Reacties zijn gesloten.