Beoogde kroongetuige van Wilders, Daniel Pipes, ZELF weggezet wegens haatzaaien!

Wilders-Pipes 0119

Wilders wil een erkende haatzaaier als getuige opvoeren om aan te tonen dat hij geen haat zaait…

Wilders verlangde in februari bij het begin van zijn proces wegens haatzaaien, dat de Amsterdamse rechtbank een narrenschip vol “getuigen-deskundigen” uit de hele wereld zou horen. Die moesten bevestigen, dat Wilders’ kolder over de Islam “de waarheid” is.

Eén van die getuigen is de Amerikaanse professor Daniel Pipes. Niet zo zeer een Islam-deskundige, maar een Likud-gezinde politicoloog en specialist internationale betrekkingen in het Midden-Oosten. Pipes behoort niet tot de drie getuigen-deskundigen van Wilders die justitie inmiddels achter gesloten deuren heeft gehoord.

Nou, daar boft Wilders mee. Want intussen raakte bekend, dat dezelfde Pipes via een artikel in het Duitse Die Welt ervoor gezorgd heeft, dat dit grote dagblad door de deutsche Presserat berispt is wegens … haatzaaien!

Op 3 februari 2010 publiceerde Die Welt een inmiddels berucht opiniestuk van Daniel Pipes. Pipes roept president Obama daarin op om nu onverwijld Iran te gaan bombarderen, al was het maar om weer wat hoger in de opiniepeilingen te raken.

In Duitsland is het (sinds 1945) bij wet verboden, om tot oorlogsgeweld op te roepen, zolang het land zelf niet in gevaar is. Een wijze maatregel van de toenmalige geallieerde bezetters.

Een Duitse bloggeres, Friderike BECK pakte zaak op en liet het er niet bij zitten, ook niet toen de redactie van Die Welt het artikel en de meer dan 400 veelal haatdragende commentaren erop, na 2 dagen, zonder uitleg, van zijn site haalde. (Nalezen, in het Duits, bij: Beschwerde beim Deutschen Presserat gegen DIE WELT hat Erfolg! « Becklog.)

Ze diende een klacht in bij de Duitse “Presserat”, die vergelijkbaar met de Nederlandse Raad voor de Journalistiek. Deze Raad gaf haar op wezenlijke punten gelijk en veroordeelt het feit dat de redactie van Die Welt niet duidelijk heeft aangegeven dat ze zich van de haatdragende en cynische geweldsoproep distantieert.

De Raad heeft op 25 mei besloten tot een “Hinweis” (is een berisping) aan het adres van Die Welt en heeft die op 24 juni 2010 in een brief aan Friderike Beck openbaar gemaakt.

De conclusie luidt:

Aufgrund des Verstoßes gegen die Ziffer 6 des Pressekodex erteilt der Vorsitzende des Beschwerdeausschusses der Redaktion [der WELT, F.B.] gemäß § 7 Abs. 2 Beschwerdeordnung einen Hinweis.

Manfred Protze
Vorsitzender des Beschwerdeausschusses 1

Voor de goede orde: De Persraad veroordeelt dus Pipes zelf niet. Kan dat ook niet. Zijn mening valt onder de vrijheid van meningsuiting en Pipes is Amerikaan. Degenen echter, die dergelijke “extreme”, “polariserende” etc. meningen weergeven zonder zich daarvan te distantiëren, overtreden de Pressekodex, die zich op de Duitse grondwet baseert (zie boven).

Wilders met Pipes - 2009 Florida
Wilders samen met Pipes (Florida, US, 2009)

Indirect is Pipes dus van haatzaaien en oproepen tot een aanvalsoorlog beschuldigd en degenen die zijn oproep kritiekloos verbreiden zijn daarvoor berispt.

Wilders wilde dus een erkende haatzaaier als getuige opvoeren om aan te tonen dat hij geen haat zaait.

Kan het gekker?

3 gedachten over “Beoogde kroongetuige van Wilders, Daniel Pipes, ZELF weggezet wegens haatzaaien!”

 1. Ik heb een theorie dat dit allemaal gunstig is.

  Even een autobiografische annecdote.
  Een tijdje geleden, twee jaar geleden of zo, hield Volkskrant-journaliste Lidy Nicolassen op de hoom peedj van die krant een open forum over de vraag aan welk maatschappelijk vraagstuk zij een onderzoek moest wijden. Allerlei mensen reageerden, met leuke ideeen, en ik reageerde ook, met het vraag: Wie betaalt Geert Wilders? Het was mij namelijk opgevallen dat hij in zijn repertoire toen net het ‘klimaathoax-denken’had opgenomen. Jullie weten wel, dat de aarde helemaal niet opwarmt en zo. Ik dacht toen: hij moet connecties hebben in de VS, want dat hele idee komt daar vandaan.

  Wie betaalt Wilders? Er kwam toen geen enkele reactie op. Ook niet op dat forum, waar mensen wel op elkaar reageerden. Nooit meer iets op gehoord, want Lidy Nicolassen ging toen iets uitzoeken over kinderopvang of zo.

  Om kort te gaan: inmiddels weten we, mede dank zij NRC en VN, dat Geert wordt gesteund door kameraden uit het buitenland, wie dat zijn, en wat ze willen. Zijn hele netwerk wordt opengepeld. Hoe meer openheid, hoe beter. Dus laat die Daniel Pipes vooral allerlei wartaal uitslaan in het openbaar, dat is mij liever dan dat Geertje in het geheim zijn instructies krijgt.

 2. Ja die kerel hieronder van “blootstellen” die verwoordde het ook leuk, met dit plaatje erbij:

  “Wilders condemned disloyalty, implying Muslims’ loyality was elsewhere. We wonder to whom Wilders’ real loyalty is to?”

  😆

 3. Jullie beweringen zijn natuurlijk weer anti-semitisch 😈 , bijna net zo anti-semitisch als kritiek op het beleid van Israel in Gaza … 😈

Reacties zijn gesloten.