SS’er wou 200 SS’ers laten executeren

Fijne vent. Prins Bernhard de held in Londen wilde zijn mannetjes 200 SS’ers zonder vorm van proces laten executeren. Is toch maar niet doorgegaan:

De 200 Nederlandse SS’ers waren in september 1944 door Amerikaanse troepen in Hasselt gevangen genomen. De prins, sinds 3 september bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten, liet op 10 september 1944 weten de SS’ers te willen laten overdragen aan de Prinses Irene Brigade, die op dat moment in België met de geallieerden aan het meevechten was. Dit alles met de bedoeling om ze de kogel te geven (eenvandaag).

Zie verder dit veureurlogs filmpje met Bernhard op zijn bootje met wapperende swastika:

21 gedachten over “SS’er wou 200 SS’ers laten executeren”

 1. Ach ja , In de zelfde tijd werd , ook in Bernards opdracht , een flink deel van het verzet aan de Duitsers verraden .. dat lukte hem wél ..

 2. De Waarheid doet altijd enorm veel pijn, vooral indien het blijkt dat het jarenlang willens en wetens tegengehouden is geweest.

  De structurele cultuur van de doofpot: ” Een bureautje, waar vertrouwde mensen belangrijke informatie stelselmatig doen verdwijnen”

  (“Ohja, wat is re met de beruchte fotorolletje van Srebrenica gebeurd?”)

  “Voor het afrekenen met fysieke persoenen bestaat er zeker ook een bureautje, wiens “oude” naam Gladio was?”

 3. @1, toen hij in Engelse handen kwam, werd hij hard voor de keuze gezet – voor wie gaat hij werken? (Mag ook dubbel, want nog beter). Natuurlijk koos hij meteen voor de overwinnaars.

 4. @4, Mij persoonlijk doet het meeste pijn die boot met de swastika, want de rest was al lang min of meer bekend.
  De doofpot was niet zo goed afgedicht, er wisten te veel mensen ervan.

  Het is goed dat deze zaken ter sprake komen want pas na deze bespreking kan je ze naar de boek der geschiedenis verwijzen.

 5. Niet om het een of ander maar alten we wel even wat feiten op een rijtje zetten.
  – mevr. van der Zeil zegt regelmatig: ik denk. Dus, ze denkt iets, maar weet niet zeker. Het is haar intepretatie van de bronnen.
  – een dagboek is een persoonlijk document waar de gedachten van de schrijver staan. Dat hoeven dus niet de feiten te zijn. De kolonel kan gedacht hebben dat Bernhard het serieus zal hebben bedoeld, geheel in lijn met de gedachte van 95% van de toenmalige Nederlanders. Bernhard zelf heeft het ontkent, dus is het zijn woord tegen dat van de kolonel. Kijk dus uit als historicus als je met meningen en zaken naar buiten komt die stoelen op 1 bron.
  – voor de oorlog was nazi-Duitsland een gewaardeerde handelspartner en bevriende natie. De nazi-vlag zei geen mens wat. Dat we er nu terecht darmkrampen van krijgen is omdat er na 9 mei 1940 in onze contreien wat is gebeurd….. Zie je de film door de ogen van doorsnee Nederlander van toen, dan zal het opvallen dat ie niets over dat vlaggetje zal zeggen.
  – we willen graag horen dat Berrnhard een smeerlap was, dus gaan we daar altijd van uit. Net zoals we er nu van uit gaan dat een verdachte altijd de dader is. Ik vind dat Telegraaf gedachten en daar hou ik niet van.
  – ik denk dat ze op de universiteiten weer het vak “” historische oordelen in de tijd gezien” moeten invoeren. We zijn heel erg goed om terug te kijken naar vroeger met onze oordelen van nu.
  Daar hou ik als historicus niet van.

 6. @7
  Toen er nog theoretische geschiedenis gedoceerd werd aan sommige faculteiten werd ook het besef aangeleerd dat je altijd een “bril” ophebt als historicus, of je wilt of niet.

  En omdat er juist zoveel goede Duitsers naar Nederland hadden willen vluchten was deze foute nou juist – de foute.
  Toch was het voormalig verzet dol op hem, zeker ook de CPN. Heb het nooit goed begrepen.

 7. @7: “voor de oorlog was nazi-Duitsland een gewaardeerde handelspartner en bevriende natie. De nazi-vlag zei geen mens wat. Dat we er nu terecht darmkrampen van krijgen is omdat er na 9 mei 1940 in onze contreien wat is gebeurd….. ”
  En dat zegt een historicus?! Alsof er toen niet al jaren een vluchtelingenstroom gaande was, en de mensen niet wisten was er tijdens de Kristallnacht en bij de Oostenrijkse Anschluss gebeurd was.

 8. Het bootje werd in 1937 kado gegeven. Ik denk dat in 1937 best veel mensen wisten dat nazi’s best wel een beetje fout waren.

 9. @15:

  Dacht dat er een langere versie op youtube was, ik zal nog even verder zoeken, merci.

 10. @7 zolang er nog affaires uit die tijd zijn die niet onderzocht mogen worden kan je niet echt over geschiedschrijving spreken ….. Waarschijnlijk pas als Trix en haar zussen dood zijn ???

 11. in #12 1965 johnson moordenaar roepen mocht ook niet

  daar en toen krygt een ander oordeel dan hier en nu.

  iets beoordelen vrnl. op kranten en tv berichten heeft weinig waarde,

 12. @18, Seje, inderdaad @7 bedoelt het als een grote grap. 😉

  @7, o.a. dat hij historicus zou zijn – weer van die onweerstaanbare poldergrappen. 🙂

Reacties zijn gesloten.