De curieuze rol van @RonnyNaftaniel in het antisemitisme debat

Op het internet bestaat een heel netwerkje van elkaar beconcurrerende, bekritiserende en elkaar de maat nemende mensen, meestal hele, of halve Joden, of Joodsheid uitstralenden, of op zijn minst grote affiniteit met het Jodendom vertonenden. En waar ik zag dat men elkaar besprak en ook waar men op elkaar kon reageren trof het mij dat ik daar namen tegenkwam die ook in meer of mindere mate reageren op deze site. Dus vergeef me als onderstaande wat naief overkomt want ik ben op geen enkele wijze deskundig in de antisemitisme discussie, noch ben ik van plan om dat ooit te worden.

Waar ik naar toe wil is het volgende; in de discussie die op dit moment speelt, over het al dan niet toe- of afnemen van de hoeveelheid antisemitische incidenten, speelt met name wat reageerder Daphne hier zo goed uitlegt in een reactie op deze site:

Hierover heen zitten dus hele aardlagen van officiele bemoeizucht van allerlei instellingen en officiele instanties. Vergeet niet dat er ook veel macht, geld en aanzien omgaat in de wereld van welzijn, antisemitisme, racismebestrijding, beveiliging en slachtofferhulp.
Die lui zullen elkaar in de komende tijd blijven bestoken met verhalen waarmee zij hun eigen gelijk proberen aan te tonen. En dan wordt het ook nog eens gepolitiseerd door foute types, voor hun eigen gewin.

Een van die partijen die Daphne bedoelt is het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie over Israël). Het is een stichting met 4 hoofddoelstellingen:

 • Het versterken van de betrekkingen Israël en Nederland (en de Europese Unie)
 • Het bieden van een platform voor de vreedzame en harmonieuze ontwikkeling van de relaties tussen Israël en de Arabische wereld
 • Het vergroten en verdiepen van de kennis over Israël en zijn inwoners
 • Het bestrijden van racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme met democratische middelen.


 • In de discussie over antisemitische incidenten verklaart men bepaalde uitingen van antisemitisme vaak door gedragingen van de staat Israël. Aan de ene kant is dat correct; de invloed van Israël is onmiskenbaar aanwezig. Aan de andere kant is het natuurlijk fout want waarom zou je individuele Joden, notabene buiten Israël, afrekenen op het gedrag van de staat Israël?

  Maar nu kom ik dus eindelijk op de rol van Ronny Naftaniel in dit geheel. Als “we” Joden niet mogen aanspreken op het gedrag van de staat Israël waarom zit Ronny dan al sinds mensenheugenis in een stichting (CIDI) met 4 bovengenoemde doelstellingen?

  Antisemitisme in Nederland mag toch niks te maken hebben met de staat Israël? Wat doet die antisemitisme bestrijding dan samen met die Israël lobby in 1 stichting? Op die manier verpolitiekt Ronny toch juist zelf de Joden in Nederland die niks met Israël te maken hebben?

  Als ik het CIDI zo eens van een afstandje observeer dan komt die 4e doelstelling daarnaast ook totaal niet uit de verf. Google bij voorbeeld eens op CIDI en vreemdelingenhaat, die ze zeggen te bestrijden. Wat is het zoekresultaat? CIDI, CIDI, CIDI, Joden, Israël, Joden, Israël, CIDI, Israël, Israël, Israël, Joden en Joden.

  Klaarblijkelijk doet het CIDI helemaal niks met vreemdelingenhaat, of althans weinig wat het daglicht kan verdragen. Dat vind ik jammer want een tijdje terug trof mij nog een tekst van iemand van het CIDI die (hoewel deze over Joden ging) prima zou kunnen worden ingezet in de strijd tegen de discriminatie van moslims/mensen met moslimroots. Dat zijn op dit moment volgens mijn observatie toch de mensen die het meest met racisme, discriminatie en vreemdelinghaat te maken hebben in dit land.

  Het CIDI zou een prachtige rol hierin kunnen vervullen. Ze hebben al zoveel ervaring met het herkennen en bestrijden van antisemitisme. Nu de rest van de doelstelling nog.

  Het is echter de vraag of Ronny dit ooit nog voor elkaar gaat krijgen. Zo las ik ook dit artikeltje uit 2006, waaruit dit citaat:

  Voor Ronny Naftaniel is de holocaust nog altijd het baken in de discussie over het bestaansrecht van Israel, en onderscheidt de holocaust ook antisemitisme van racisme. Dochter Linde: ‘Voor mij is de holocaust veel minder een ijkpunt. In de discussie over integratie probeer ik juist een verband te leggen tussen Marokkanen en joden. Hij ziet eerder de verschillen.’

  Aangezien Ronny al sinds 1980 de baas van het CIDI is heb ik niet de indruk dat het een bijster democratische organisatie is.

  Normaal ben ik geen voorstander van erfopvolging maar gezien de mening van zijn dochter lijkt me dat nog net eens zo’n gek idee.

  Dan kan er ook eindelijk eens aan alle 4 die doelstellingen gewerkt worden.

  Wordt vervolgd.

  41 gedachten over “De curieuze rol van @RonnyNaftaniel in het antisemitisme debat”

  1. Ha jvdheuvel, kon niet slapen van de hitte en zat nog wat te kijken, tot je langskwam met een twitter.
   Tsja, Ronny, en het CIDI. Er is nog wel iets meer over te vertellen, maar misschien niet nu nog, op dit tijdstip.
   Als voorgerecht misschien alvast beginnen met een verwijzing naar een goede open brief van Abu-Pessoptimist over het CIDI, waarin eigenlijk al heel veel staat. http://www.abu-pessoptimist.blogspot.com Abu, Maarten Jan, vraagt zich af hoe het kan dat het CIDI tien jaar een researcher in dienst heeft gehad, die boeken heeft kunnen schrijven in de ‘CIDI-reeks’, die niet het officiele standpunt vn het CIDI vertegenwoordigde, maar een, zo blijkt nu, PVV-standpunt. De post is van drie maanden geleden. Hij verwoordde toen wat velen dachten; want heel veel mensen zijn echt verbijsterd van hun stoel gevallen toen bleek dat er iemand van het CIDI op de lijst stond bij ome Geert.

   Daarnaast heb ik een paar jaar geleden wat research gedaan naar de Werkgroep Israel, waar de eerste lichting CIDI-mensen hun wortels hebben. Ik zal eens kijken of daar ook digitaal iets over te vinden is.

   Wordt vervolgd…

   Overigens off topic, de Wiesje de Lange die in de andere pagina reageerde, ik vraag me af of dat de ‘ware’ Wiesje is. Schrijfster van columns voor de lunatic fringe van de Christenen voor Israel. Het zou kunnen hoor, maar dat mensje is inmiddels ook alweer 101 of zo. Is haar IP adres buitenlands? Het zou ook een troll kunnen zijn die post onder haar naam.
   Nog meer off topic. Het viel me op toen ik me een beetje begon te verdiepen in het blog- en website spul; je kunt heel makkelijk een identiteit van een ander aannemen, met een zelfgebreid email adres.

  2. Inderdaad zou het CIDI veel meer kunnen doen aan het bestrijden van het misbruik van joodse symbolen en van de vlag van Israël, door, wat Haaretz omschrijft als “hysterische filosemieten”. Daarmee bedoelen ze de Britse English Defence League (ELD) en Wilders’ PVV.

  3. En in het vervolg, hoe raad ik het?, gaan we het ook hebben over het nieuwe PVV kamerlid, ex-CIDI medewerker, Christen Voor Israël van de Nijkerkse orde, Wim Kortenoeven! :mrgreen: We zijn nog lang niet met jullie klaar, dames en heren!

  4. @Dahpne Wiesje heeft hier overigens gereageerd met een IP uit Tel Aviv en een IL email adres.

   @huib klopt. Er komt nog veel meer. 😎

  5. Makkers er is nog veel te doen.

   Verhagen heeft krapuulpunten genoemd, CIDI zou het ook moeten lukken.

   1Het bieden van een platform voor de vreedzame en harmonieuze ontwikkeling van de relaties tussen Israël en de Arabische wereld.
   2Het bestrijden van racisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme met democratische middelen.

   Daarnaast zouden ze zich expliciet uit mogen spreken over de PVV.

  6. Wim Kortenoeven, PVV-kamerlid, komt bij het CIDI vandaan.

   Dus de “bestrijders van de vreemdelingenhaat” leveren PVV-kamerleden. 😆

   Lijkt me toch behoorlijk expliciet.

  7. @Daphne: Wiesje is van 1938. 72 dus. Ze wordt geregeld ingehuurd om vanuit Jeruzalem in Nederland te komen spreken. Organisator: Christenen 4 Israel (C4I). De club van dominee Willem J.J. Glashouwer. Basis: Nijkerk. Wiesje heeft onlangs een boek gepubliceerd, dat zelfs voor het Reformatorisch Dagblad de spuigaten uitloopt.

   Het tweede boek, dat de titel ”Erfdeel” draagt, is van Wiesje de Lange. Wie haar kent van haar jarenlange publicaties in ”Christenen voor Israël” weet eigenlijk al wat er komt. Ze heeft zich de jaren door geprofileerd als de ideologe van de ultrarechtse beweging in Israël, die onverzoenlijk staat tegenover de Palestijnen.

   Wiesje ontziet zich niet, om de genocide-geschiedenis van Amalek uit het Oude Testament letterlijk te nemen:

   In het vierde hoofdstuk ”Gedachten over gedenken” komt de klap op de vuurpijl. Aan de hand van de tekst „Gedenkt wat Amalek u heeft aangedaan” (Deut. 25:17) wordt Amalek geduid als „de antisemiet” van alle tijden. Het tastbare Amalek wordt vandaag de dag belichaamd door de Palestijnen. „De voor Israël ontstellend schokkende confrontatie met de Palestijn ligt in zijn Amalekkarakter.” En dan is er voor de schrijfster maar één conclusie: „Er is geen oplossing dan de totale vernietiging van dat volk.”

   “Hier ging bij mij het licht uit.”, zegt de recencent van het Reformatorisch Dagblad.
   Begrijpelijk.
   Maar wij zijn er om het knopje weer even aan te zetten.
   De stam van Amalek moest totaal vernietigd worden. mensen, vee, alles. Behalve de huwbare maagden. (Ja, inderdaad.)
   Maar de Joodse generaal die Amalek versloeg, spaarde niet alleen de maagden maar ook het vee en een aantal gehuwde vrouwen. Waarop de vorst in Jeruzalem in woede ontstak en de genocide alsnog liet voltooien, met kennelijke instemming van G’d.
   Waaruit maar weer eens blijkt, dat godsdiensten vol zitten met wrede feiten, die op geen enkele manier zijn toe te schrijven aan degenen die tegenwoordig een variant daarvan belijden.
   Maar Wiesje, als ik het zeggen mag, de Amalek-geschiedenis letterlijk nemen, dat is even erg als wat de heer Bin laden ervan maakt.

  8. @huib ja Refdag is niet bepaald mijn favoriet blad maar er staan af en toe echt opzienbarende dingen in. 😆

  9. Als je nu op de cidi site kijkt die alleen maar over Joden, Antisemitisme, Israel en Joden, Antisemitisme, Israel enJoden, Antisemitisme, Israel enz (maar niet over vreemdelingenhaat) gaat dan zie je daar Ronny ook zeggen dat dit hele artikel onzin is. :mrgreen:

  10. Dat het CIDI en of Ronny Naftaniel zich bezighouden met de bestrijding van vreemdelingenhaat en racisme is de zoveelste leugen van het CIDI. Religieuze, niet-seculiere Joden zoals Naftaniel koesteren vanuit hun geloofsprincipes al een basale haat tegen een ieder die niet-Joods is. Het Joodse geloof stelt immers dat iedereen die niet-Joods is, de goyim, inferieur is aan een Jood. Dus stel het CIDI zou een club zijn van oprechte mensen, dan zou het ook het Jodendom moeten bekritiseren omdat dat geloof immers alle niet-Joden als minderwaardig beschouwt. Ronny Naftaniel heeft ze dus zwaar achter de ellebogen en dat zou eens in bredere kring bekend moeten worden. Het CIDI is gewoon een dekmantel voor de extremistische pro-Israël lobby. Dat laatste kan onder andere worden had gemaakt op basis van het feit dat het CIDI vorig jaar heimelijke spreekbeurten van de extremistische minister van Buitenlandse Zaken van Israël organiseerde. Die minister, Avigdor Lieberman, roept o.a. publiekelijk op om alle Palestijnen naar Jordanië te verdrijven. Aldus is de dubieusiteit van het CIDI wel aangetoond: het CIDI is een kliek van gevaarlijke extremistische Joden die publiekelijk pretenderen gematigd te zijn.

  11. @Yaïr Lipshitz Zal ik even een paracetamol voor je halen? Volgens mij heb je een zonnesteek.

   @Huib, jvdheuvel, Het gaat dus om de ware Wiesje, die zich inderdaad ophoudt aan de schimmige buitengrenzen van het Israel-debat, en binnenkort dus weer naar Ned. komt.
   Het Ref. Dag. is een echte krant, er staan regelmatig heel interessante dingen in.(Ik ben nog correspondent voor ze geweest, in Afgh en India in 2002 2003 2004, en heb altijd heel goed met ze gewerkt. Heel aardige, hartelijke mensen ook, maar dit geraakt een beetje off topic. Enfin.) Las dat ook, wat zij schrijft over Amalek. Volgens mij is dat zelfs voor Israelische kolonistenkringen extreem. Kun je nagaan hoe extreem dit is.

   Welnu, Ronny. Ronny heeft een probleem. Hij is ooit begonnen in 1975 bij het CIDI, dat was opgezet in dezelfde stijl als de ‘Nicaragua-komitees’ en dergelijke die je toen had. Na de Jom kippoer-oorlog begon er in Ned. meer belangstelling te komen voor de Palestijnse zaak, en het CIDI had als taak om Ned. meer informatie te geven over de politiek en cultuur van Israel. Vergeet niet dat de meeste Ned. er in die tijd niet over droomden om zo ver te vliegen en zo’n dure reis te namen. Als het documentatiecentrum van allerlei andere organisaties die in die tijd ook actief waren, in eerste instantie. Je had ook de linkse Werkgroep Israel, die te vergelijken was met een linkse denktank over het Midden-Oosten, met joodse en niet-joodse leden. Uit die groep komen Ronny en de vrouw die jarenlang zijn rechterhand was. Om een idee te geven: men had het al gewoon over Palestijnen, in een tijd dat de helft van de joden op tilt ging omdat de Palestijnen niet zouden bestaan. Ook toen was de taalmanipulatie al bezig.

   Goed, langzaam veranderde het Nederlands-joodse landschap. Allerlei grote instellingen verschrompelden, zoals de machtige Nederlandse Zionisten Bond. En christelijke organisaties als Christenen voor Israel groeiden en groeiden. Het CIDI opereerde in dat veranderende krachtenveld door steeds meer taken aan te nemen. Of dat van de medewerkers uit is gegaan of van het bestuur of toevallig is, weet ik niet, maar ik weet wel dat de antisemitisme-monitor een CIDI taak werd, en men begon het werk te doen op het gebied van handelsrelaties tussen ned en isr. Het CIDI wordt betaald door Nederlandse joodse organisaties, en zij bepalen mede wat er belangrijke beleid is en wat niet. Naarmate de Nederlandse pro-Israel organisaties ineenschrompelden en de religieuze organisaties belangrijker werden, werd het beleid ook anders. Het gaat nu meer over Nederland, en steeds over Israel.

   Nederland had tot voor een vijftien jaar geleden geen overkoepelend orgaan voor alle joodse clubs. Tegenwoordig bestaat dat wel, onder invloed van de restitutie-discussie. De Nederlandse overheid wilde best(nu ja)over de restitutie onderhandelen, maar niet met een onoverzichtelijke groep. Sindsdien bestaan er twee vertegenwoordigende organisaties, een grote en een kleine, (even snel). Het CIDI neemt in die grote organisatie een coordinerende taak in.

   Ronny is, omdat hij in 1980 directeur van het CIDI is geworden, uitgegroeid tot een verbindende figuur. Hij is geen bestuurder, dus hij gaat niet weg. Dat geeft hem een enorm aanzien en veel invloed. Aan de andere kant is hij zelf afhankelijk van de vertegenwoordigers in het CIDI bestuur, en wat die belangrijk vinden.
   Zelf is hij een keurige PvdA’er uit Amstelveen, die in het afdelingsbestuur heeft gezeten en op congressen namens Amstelveen het woord voert. Rechtsige of ultra-rechtse sympathieen heeft hij niet. Het is iemand van de rechttoe rechtaan Twee Staten Oplossing en een eind aan het geweld.

   In de jaren negentig ging dat natuurlijk goed, want in de euforie van de Oslo-akkoorden begon het de goede kant op te gaan. Het CIDI groeide, en nam meer taken op zich, toen duidelijk werd dat iemand zich met de situatie in Nederland moest gaan bemoeien. Er kwamen allerlei peer education projecten op scholen voor beter begrip tussen Joodse en Marokkaans-Nederlandse scholieren en zo, georganiseerd door Ronny’s rechterhand. Hiervoor was ook subsidie beschikbaar.

   Wat kregen we vanaf de eeuwwisseling: steeds maar toenemend wederzijds geweld tussen Israeli’s en Palestijnen. (Behoeft nuance.) Verslechterende omstandigheden voor migranten in Nederland, waar het CIDI zich voor wilde inzetten, en daarnaast een contra-beweging daar juist vanaf in Joods Nederland.

   Linkse Joden zoals Ronny, die in de Werkgroep Israel zaten, heb je bijna niet in de Joodse organisaties. Ik heb het nu niet over ‘gewone’ mensen, ik heb het over bestuurders. Vooral de jonge generatie is buitengewoon rechts en conservatief georienteerd. Dat is een zelf-uitsluitend mechanisme. Als je niet rechts bent, wil je niets te maken hebben met die lui, en ben je veel minder geneigd om zelf ook bestuurswerk te gaan doen.

   De medewerkers van het CIDI zijn gerecruteerd uit een rechtsige pool van jongelui. Zij waren namelijk de enigen die interesse hadden om daar te werken, vanuit een belangstelling voor het Israelisch-Palestijns conflict, met een rechtse invalshoek. Deze medewerkers begonnen het CIDI naar rechts te trekken – met Wim Kortenoeven als het ultieme voorbeeld van hoe ver zo’n organisatie kan afzakken – zodat het CIDI nu in een spagaat zit. Aan de ene kant wil men programma’s uitvoeren die de dialoog bevorderen, dat heeft men de afgelopen tien, vijftien jaar immers ook al gedaan, aan de andere kant moet een verhaal over Israel naar buiten gebracht worden wat Joods Nederland graag wil horen. (In het kort: wij Joden zijn zielig, en Israel doet het goed.)

   Waar ik zelf moeite mee heb, is de manier waarop het CIDI, als vertegenwoordigend orgaan van de Nederlands-Joodse gemenschap, het werk met Nederlndse politici heeft laten liggen. Als er wordt gelobbyd in de Tweede Kamer over iets dat belangrijk is voor Joden, gaat men niet met Femke Halsema praten. Nee, die wordt gemijd als de pest. In plaats hiervan schurkt men aan tegen de SGP en de PVV, in de hoop daar alvast een vriendelijk oor te krijgen voor de joodse belangen. Ik kan daar echt razend om worden.

   Strikt genomen heeft Ronny dus gelijk als hij het verhaal van @jvdheuvel ontkracht, want het CIDI heeft zich wèl ingezet voor moslims en dialoog. Het is alleen een klein onderdeeltje van een veel groter geheel van CIDI werkzaamheden, die langzamerhand niet meer met elkaar te rijmen zijn.

   ik ben het eens met de theorie datje

  12. Het is een miniscuul bijna onzichtbaar deeltje dat niet te rijmen is met het grote geheel bedoel je.

  13. Het werd allemaal veel te lang, dus hier volgt de rest.

   Ik ben het eens met de theorie dat je de activiteiten van de Israëlische regering los zou moeten zien van individuele Joodse Nederlanders. Individuele Joden die hier leven zijn niet verantwoordelijk voor wat er daar gebeurt, en kun je er dus ook niet op aanspreken of ‘straffen’.

   Ik geloof in de individuele verantwoordelijkheid als persoon, om je ergens voor of tegen uit te spreken, en daar consequenties aan te verbinden voor jezelf. Dat zijn echter twee verschillende zaken. De consequenties hoeven niet op je geplakt te worden door een ander. Een ander hoeft niet voor mij te beslissen hoe ik mijn verantwoordelijkheid voor het conflict in het Midden-Oosten ervaar.

   Het wordt echter wel ingewikkelder wanneer je, zoals het CIDI, in een spagaat zit. Aan de ene kant moet je een bizarre en illegale aanval op de flotilla naar Gaza zien goed te praten; aan de andere kant ben je bezig met softe dingen als les geven op VMBO-scholen in Amsterdam-West over de holocaust.
   Als je vroegere researcher Midden-Oosten dan ook nog sinds vorige maand bij blonde Geert in de Kamer zit, maakt dat de organisatie voor de buitenwereld ongeloofwaardig. Ik zeg speciaal: voor de buitenwereld, want voor het CIDI is dit te rijmen, en ik snap ’t zelf ook wel.

   Kunt u afronden, hoor ik in de verte roepen…

   Het zou voor de werk van het CIDI goed zijn wanneer de taken worden losgekoppeld, en het CIDI zich splitst in een afdeling met beleidsterrein Nederland en een afdeling met beleidsterrein informatie en documentatie over Israël. De afdeling Nederland kan aan antisemitisme bestrijding en anti-islamisme bestrijding doen, en andere vormen van discriminatie en etnicisme en racisme, met alle doelstellingen en dialoog-projecten en andere tools die je maar kan verzinnen.

   De afdeling Israël kan dan vervolgens twee kanten op. Men kan de meest verschrikkelijke hasbara (Israëlische PR) gaan uitkramen over de noodzaak voor een oorlog tegen Iran en zo. Daar luistert buiten de SGP toch niemand naar. Of men kan zich in tweeën splitsen, zo ongeveer zoals in het buitenland het pro-Israel kamp in tweeën is gedeeld: links en rechts.

   Dat zou ik Ronny ook gunnen. Het is tragisch om een keurige meneer zich in bochten te zien wringen op de televisie om uit te leggen dat witte fosforbommen eigenlijk best okee zijn, in het gebruik. Laat iemand dat maar doen die daar echt van overtuigd is.

  14. Zie hier dit screenshot van de pagina van cidi:

   http://www.krapuul.nl/wp-content/uploads/cidi2juli2010.png

   Daar staan (gok ik) zo’n 150 berichten op.

   Ik zal die berichten dadelijk wel even rubriceren per CIDI doelstelling.

   Eens kijken hoeveel berichten over “vreemdelingenhaat” er tussen zitten. Ik zal alvast een tipje van de sluier oplichten: heeel weinig.

   (je ziet trouwens op het screenshot ook Ronny zeggen dat dit hele artikel onzin is).

   Vervolgens zal ik dit artikel op basis van de kritiek die ik tot nu toe heb mogen ontvangen wel eens even herschrijven (korter en heel klein beetje minder tendentieus).

   Eens kijken wie hier kletskoek verkoopt. Ronny of ik. 😈

  15. Belachelijk trouwens als @RonnyNaftaniel zelf niet weet wat zijn doelstellingen zijn en dus wie hij moet monitoren.

  16. is er nu ook al een ‘antisemitismedebat’ ?
   En hoe rijmt zich dit precies met het ‘Islamdebat’ ?

  17. @21 ik moest inderdaad aan jou denken toen ik deze titel opschreef. Maar er is duidelijk een antisemitisme debat aan de gang momenteel. Men is zeer verdeeld over de oorzaken en ook over grootte van het probleem. Enzovoorts.

  18. maar een anti-islamdebat is er dus niet?

   Die verschillen zijn toch wat dubieus.

   verder: wat is nu precies een debat in deze context?

  19. @EZ dit stukje gaat over de discussie over het aantal en de oorzaak van antisemitische incidenten. Dat “debat” wordt op dit moment in alle media gevoerd. Dat is je neem ik aan toch wel opgevallen?

  20. Wat mij betreft kan er best een anti-semitisme debat worden gehouden. Maar dan wel op de voorwaarde dat het CIDI buiten de deur blijft. Het CIDI is namelijk een verzameling van zeer foute Joodse mensen die volop al het slechte wat Israël dagelijks laat zien steunen. Vooral het feit dat het CIDI besloten bijeenkomsten heeft georganiseerd voor Avigdor Lieberman. Die meneer roept openlijk op tot het etnisch zuiveren van Israël. Het CIDI roept dus dat ze gematigd zijn, maar drinken dus thee met de meest rabiate Joodse haatzaaiers die men zich maar kan voorstellen.

  21. “Het Ref. Dag. is een echte krant” ROFL

   En hier komt de aap uit de mouw over het CIDI:
   “Aan de ene kant moet je een bizarre en illegale aanval op de flotilla naar Gaza zien goed te praten;”

   Waarom moet het CIDI dat Daphne? En van wie moet dat dan? Ik kan niet wachten op het antwoord! 😎

   Verder vertel je naar mijn mening een lulverhaaltje over het CIDI, dat volgens jou de hele joodse gemeenschap in Nederland zou vertegenwoordigen. Niets is minder waar. Er zijn veel joden die gruwen van de extremistische en haatzaaiende geschriften en leugens van het CIDI. Het CIDI werpt zich op als spreekbuis, maar is dat helemaal niet. Naftaniël en zeker Friedmann spreken niet voor hen. Net als hun mooie vredelievende standpunten, waar in de praktijk niets over terug te zien is, want het gaat inderdaad alleen maar over Israël, joden, en De Anderen: Evil Hamas, het Evil Emipire van Ahmadinejad (het CIDI maakt ook deel uit van de Bomb Iran lobby) en nog veel meer barbaren (moslims) in het algemeen.

  22. O? En dan moet ik nu vragen: hoezo? Neem ik aan? 🙄

   Vraag maar hoor, ik ben uitstekend geïnformeerd.

  23. Nee hoor, je hoeft niks. Ik zeg wat ik vind. Je toon nodigt niet echt tot een dialoog uit. Vind ik. Ben je uitstekend geïnformeerd? Ik ook hoor, daar geen gebrek aan na zo veel jaren.

  24. Jongens hou het vriendelijk! Ik ben er van overtuigd dat Daphne vast wel zal antwoorden.

  25. @Daphne: Ik herken je lange, uitputtende, maar heel leesbare, uiteenzetting in 2 delen 🙂 helemaal. Ik weet uit ervaring ook, hoe moeilijk het is, om te kiezen tussen je emotionele bindingen en het gezelschap dat de geschiedenis je soms opdringt.

   Het CIDI qua functies in tweeën splitsen zie ik niet helemaal. De voorlichtingsfunctie over antsemitisme en racisme wordt in Nederland (en ver daarbuiten) door de Anne Frank Stichting prima vervuld.
   Voor het pro-Israël lobbywerk bestaat, weet ik sinds kort, het CIPAC met Kortenoeven als bestuurslid.
   (We zijn bezig na te gaan, of K. zijn functie bij het CIPAC heeft neergelegd op 9 juni. En zo nee, of Nederland net als de VS bepalingen van onverenigbaarheid kent voor volksvertegenwoordigers die tegelijk betaalde agenten van een buitenlandse mogendheid zijn. Voor Gidi Markuszower bleek zoiets inderdaad te gelden.)

   Met kleine variaties gaat het in de afgelopen jaren overal bergafwaarts. Bij mij in de buurt in Brussel staat het grote laïcistisch joodse Rabin-centrum. De naam is een statement. Toch zijn er de laatste jaren steeds opnieuw pogingen van de kant van Markuszower-achtige types, om het centrum op de lijn van Likud en erger te krijgen.
   Misschien is een betere oplossing, om het CIDI om te zetten in zoiets als het Amerikaanse J-Street.

  26. @huib

   als ik de dicriminatie van latino’s wil bestrijden; moet ik dan de moorden op vakbondsleiders in colombia gaan vergoeilijken?
   als ik de discriminatie van moslims wil bestrijden; moet ik dan de stenigingen op het platte land van saoedi-arabië gaan vergoeilijken?

  27. jvdheuvel Schreef:

   @Daphne Wiesje kan inderdaad zeker een troll kunnen zijn. Het stikt hier van de trollen.

   😀 Leuk blogje runnen jullie hier. De mond vol over ‘democratie’ en ‘tolerantie’ maar zodra iemand een andere mening is toegedaan is het meteen een trol. ’t is eigenlijk best wel komish :mrgreen:

  28. jokertje Schreef:

   De mond vol over ‘democratie’ en ‘tolerantie’ maar zodra iemand een andere mening is toegedaan is het meteen een trol.

   Ook jouw mening mag mits je je als gast gedraagt. :mrgreen:

  Reacties zijn gesloten.