Twitter conversation with Ronny Naftaniel about abuse of Jewish symbols by Loons

Ronny_pas2Het  wordt tijd, dat ik hier iets laat weten over de Twitter dialoog die is ontstaan tussen mij en Ronny Naftaniel van het CIDI.

Jullie weten, dat wij vinden, dat Joodse symbolen en Israëlische vlaggen uit den boze zijn bij lieden die het alleen maar te doen is om de Joden en Israël terug te brengen tot een soort “voorhoede” in de cultuur-oorlog tegen “de” Islam.

Zodoende, reageerde ik op Naftaniël’s twit waarin hij zei, dat Krapuul “onzin” te berde brengt over het Nederlandse antisemitisme.

@RonnyNaftaniel: tijd om u te distantiëren van misbruik joodse symbolen en vlag israël door zgn. filosemitische haatzaaiers!

Dat was gisterenavond. Ik kreeg een tweet terug van Ronny (21h ago):

RonnyNaftaniel @huibree We hebben al meerdere malen #Ajaxsupporters hierop aangesproken. Lees: http://bit.ly/cCEhLX

Ik antwoordde (2hrs ago):

@RonnyNaftaniel Ik vind dat #pvv-racisten veel hogere prioriteit moeten hebben dan Ajax-supporters. #misbruik_joodse_Israëlische_symbolen

En voegde daaraan toe:

@RonnyNaftaniel Neem bv deze opgewonden pvv-“filosemiet”, Sebastian Kruis: http://yfrog.com/j3uxmzj – Klap in gezicht van m’n mishpoge!

De afbeelding waar het om gaat: is deze:

israelflags sebkruis pvv

En Naftaniël zei vervolgens:

RonnyNaftaniel @huibree Inderdaad probleem. Ongepast om bij politieke meningen, die niets met Israël te maken hebben, een israëlische vlag te gebruiken

Ik antwoordde vanavond:

@RonnyNaftaniel Opluchting: We zijn het eens! Wat gaan we doen?

Ik denk dat het eigenlijk heel eenvoudig is. Aan Wilders verbieden, om de Israëlische vlag te laten wapperen over zijn statements. En ook over die van zijn volgelingen. Aan het Nederlandse publiek duidelijk maken, dat de heer Lieberman niet de mening van de Israëlische regering vertegenwoordigt. Enzovoort.

Er is weinig tijd te verliezen. Ronny, doe je best!

(En kun je erg snel ervoor zorgen, dat de heer Kortenoeven niet de functies van NIPAC lobbyist en Nederlands kamerlid combineert? Immers, ook in de VS is dat verboden. Of kan CIDI daar niets aan doen?)

70 gedachten over “Twitter conversation with Ronny Naftaniel about abuse of Jewish symbols by Loons”

 1. Ja @RonnyNaftaniel. Redt u hier maar uit. De eerste stap is aan u.

 2. Kortenoeven publiceerde bij de ultra-rechtse gereformeerde site “Christenen Voor Israël” (C4I). Deze, in Nijkerk gevestigde, sekte veronderstelt, als ik het goed begrepen heb, dat profeten van het Oude Testament voorzeggen, dat de Palestijnen moeten worden vermoord en dat de Derde Tempel moet worden gevestigd op de Berg van Jerzuzalem, opdat alles terechtkomt. Palestijnen worden (Wiesje de Lange) gelijkgesteld met Amalek en zijn veroordeeld tot de dood, behalve de maagden onder hen, die de kinderen Israëls mogen baren en vervolgens verdwijnen.

 3. Ik zal er me eens in verdiepen. Ken die klubjes niet zo. Maar ik had ooit iets gelezen over een groep ultra-rechtsen die vinden dat de Al-Aqsamoskee plaats moet maken voor een Joodse tempel.

 4. Dat uitroeien van die Palestijnen vind ik niet terug bij Christenen voor Israel hoor. Alleen bij gekke Wiesje.

 5. En Ronny Naftaniel replied:
  RonnyNaftaniel @huibree Niet simpel. Dit is niet strafbaar. Het is een kwestie van smaak en fatsoen. Ik ga proberen dit geval op te lossen.

 6. @ Jvdh en op de achtergrond Amerika pic. Nou ik zal maar zwijgen over loyaliteit. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 7. Laten we Ronny Naftaniel maar gewoon een huichel-Jood noemen die zelf het groeiende anti-semitisme uitlokt omdat hij de Israëlische terreurstaat blijft steunen.

  Op zijn twitter heeft hij vandaag, 3 uurtjes terug, gesteld dat: “Politiek moet verband tussen gebeurtenissen #Midden-Oosten en #antisemitische aanvallen afwijzen.”

  Uhhhm? Is dat het nieuwe doel van het CIDI: onze eigen Nederlandse politici onder druk zetten om de feiten te loochenen?

  Ik ben voor een scheiding van kerk en staat en Ronny Naftaniel en z’n kliek staan voor de Joodse staat. Mijn tip: laten we eens nadenken om voor Joden te verbieden om deel te nemen aan het Nederlandse politieke debat. Het zijn bijna allemaal godsdienstwaanzinnige figuren die meer loyaliteit hebben naar ‘hun’ Israël dan naar Nederland. Als we dat regelen, dan kan de hele CIDI kliek naar huis en kan de pro-Israël lobby hier worden opgedoekt. Het lijkt mij dat de Joodse lobby een gevaar begint te vormen voor de democratie. De PVV is al in de pocket van de extremistische pro-Israël lobby, Maxime Verhagen – het hele CDA eigenlijk – danst al naar de pijpen van de zionisten en dan heb ik de SGP nog niet eens genoemd. Dus wat mij betreft kan het CIDI worden aangemerkt als een staatsgevaarlijke organisatie.

 8. Een wetswijziging is zo gepiept als Ronnie aan de juiste touwtjes trekt. Wat de Zwitsers is gelukt mogen we de joden niet ontzeggen. Toch ? In aansluiting op art 435d Wetboek van Strafrecht kan lid e zo komen te luiden :
  Met hechtenis van ten hoogste een maand of geldboete van de tweede categorie wordt gestraft hij die het wapen van de Staat Isreael of een teken hetwelk een nabootsing daarvan vormt, gebruikt:
  1 hetzij als fabrieks- of handelsmerk of als onderdeel van zulk een merk;
  2 hetzij met een doel, strijdig met de eerlijkheid in de handel;
  3 hetzij onder omstandigheden die het Israelische nationale gevoel zouden kunnen krenken.

 9. @huib bij #3

  De vernietiging van de Joden bij Jeruzalem ( in Israel/Palestina ) is niet op de bijbel gebaseert maar op de dromen van 2 schotse zusjes ergens in de 18 eeuw , ook het rapture-hemelopneming idee zoals dat nu door de Evangelische Christenen en verwante groepen beleden word komt van hun .
  De Rapture-versie van de eindtijd is eerst in de USA heel populair geworden en daarna met de Amerikaanse kerkgemeenschappen overgekomen na de oorlog naar Europa..
  Ironies dus dat veel Christenen Israel steunen juist omdat ze hopen op het vernietigen van de Joden zodat de eindtijd komt en zij als rechtvaardigen ter hemel worden opgenomen ..

 10. Veel enthousiasme hier voor het verbieden van het voeren van de Israëlische vlag door Nederlanders in het algemeen en de mannen van blonde Geert in het bijzonder.
  Het recente verleden leert echter dat dat zeer moeilijk is. Kijk maar naar Ajax. Die probeert er al jaren voor te zorgen dat de fans die met grote Israëlische vlaggen zwaaien, daar mee kappen. Lukt niet. De fans noemen zichzelf Joden – en hoe vervelend Ajax dat ook vindt, vanwege de spreekkoren ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas.’

  Juridisch was daar tot dusver niets aan te doen, want zelfs al maak je een wetje, hoe ga je dat implementeren? Iedere keer met een peleton ME de tribunes op om dat vlaggetje uit handen van de F Side te trekken?
  Stel dat je Hero Brinkman of Martin Bosma of hoe ze allemaal ook heten wilt verbieden om Israëlische vlaggetjes op hun bureau neer te zetten. Hoe ga je dat controleren? De vlagpolitie? en hoe zit het met de vlag die boven hun bed hangt? Inzet van geheim agentes van de AIVD?

  Ik heb er in het algemeen niet zo veel problemen mee, als mensen met vlaggen in de weer zijn. Mijn duizend-bloemen-bloeien-flower-power standpunt is: wie met een vlag wil zwaaien, moet dat vooral niet laten. Als ik dat maar niet hoef te doen, want ik vind het allemaal onzin.

  Wat me echter stoort aan de Boys van Geert is dat zij voor zichzelf ruimte opeisen die zij anderen niet gunnen. Stel je voor dat Ahmed Marcouch of Ahmed Aboutaleb gefotografeerd zouden worden met de Marokkaanse vlag. Het huis zou te klein zijn. Terwijl er hier ook nog sprake is van onvergelijkbare grootheden, want de twee Ahmeds bezitten de Marokkaanse nationaliteit, terwijl de Boys van Geert alleen sympatisanten van Israël zijn, en bij mijn weten geen paspoort hebben.

 11. Ik geloof niet eens dat R. Naftaniel goed begrijpt wat je bedoelt, Huib. In zijn eerste tweet verwijst hij naar het CIDI protest tegen Ajax supporters. Als je zijn link volgt gaat het om het gebruik van de “geuzennaam” Joden, wat geweld zou uitlokken.

  Ik kan mij overigens niet herinneren dat deze harde Ajax kern ooit erbij horende symbolen systematisch gebruikt. En dat is nu juist wat we de PVV zo langzamerhand wel zouden kunnen aanwrijven: dat een aantal prominente aanhangers die symbolen vrij consequent hanteert (misbruikt).
  In een latere tweet is het dan sorry, het is niet strafbaar. Ja, dat zijn die uitingen van die Ajax supporters ook niet. Waarom daar dan wel op gereageerd en dit laten liggen?

  Omdat-ie het nooit erg heeft gevonden van die PVV-ers. Die staan immers pal achter Israel.

 12. @13, Al, maar die Schotse zusjes mochten van jou toch gewoon zich beroepen op de Heer om hun merkwaardige om niet te zeggen domme idee te rechtvaardigen? Of ben jij soms ook een beetje een Dawkinsiaanse fundamentalist als het je uitkomt?

 13. Ik geloof niet dat er hier enthousiasme is om dat gebruik van die Joodse en Israëlische symbolen door “onbevoegden” te verbieden.

  Bij mij althans niet.

  Van mijn part gaat Geert in een Fiddler on the Roof kostuum lopen. Hoe gekker hoe beter. :mrgreen:

 14. Nee hoor , wij moslims hebben het gezegde , “Zolang er nog één rechtvaardige mens aanwezig is zal de wereld niet door God vernietigd worden ”

  Wat de “ideeen “van de zusjes betreft , niet in overeenstemming met de bijbel dus voor Christenen niet echt volgbaar is mijn comentaar daarop

  Als idee niet dommer dan “Geloof is opium voor het volk “waar massamoordenaar Nr 1 , de Fundementalistisch Atheist Stalin zijn moordpartijen op Joden, Christenen , Buddisten en Moslims op baseerde … 😛

 15. M.i. slaat Daphne de spijker op de kop. De PVV is een partij met een ideologie: de Islam als bron van het kwaad en Israel als de eenzame verdediger van de waarden van het Westen. Dat staat ook met zoveel woorden in het partij programma, maar dat het de kenr van de ideologie is willen de meeste mensen niet zien.

  Marcouch met de vlag van Marokko is dus een Foto Van Het Kwaad (de duivel in eigen persoon). Wilders met de vlag van Israel is een Foto Van De Verlosser (en Brinkman is zijn profeet). Zoiets als een kruisbeeld in de kerk dus.

 16. Ik plaag je een beetje Al, maar je antwoord illustreert het niet rationele van alle gelovigen juist, want ze moeten terugvallen op hun eigen geloof om mij, een praktiserend ongelovige, van hun gelijk te overtuigen. Dat gaat dus never nooit niet lukken.

  In het jaar 0-400 vormde zich het Christendom op basis van de joodse Torah en nieuwe geschiften (het Nieuwe testament): de Bijbel.
  Tussen 600-900 vormde zich de Islam op basis van onder meer de bijbel en nieuwe geschriften van Mohammed: samen de Koran.
  In de 18e eeuw openbaarde de heer het Evangelisme (naast de Bijbel) bij twee Schotse zusjes.
  In de 19e eeuw schreef Smith het boek van Mormon en op basis van de Bijbel en dit boek hadden we alweer een nieuwe religie (de Heiligen der laatste dagen).

  Al geef me nu eens een argument, niet gebaseerd op jouw geloof, waarom die Schotse zusjes wel gek/dom/vreemd/misleid waren en al die anderen niet.

 17. Misschien doet Ronnie niets tegen de Israelische vlag op de PVV website omdat die onderdeel is van het sponsor-contract ??? 😈

 18. Ik geef geen waardeoordeel over de gekte van die zusjes , lees #13 nog maar eens na …ik geef aan dat die vorm van Evangelisme niet bijbel gebaseert is , en dat de steun voor Israel op een hoop van vernietiging gebaseert is , ik zou persoonlijk niet samenwerken met een orginasatie bij mij steunt ergens heen te gaan in de hoop/overtuiging dat ik daar vernietigt word ,voor de rest mogen ze volgen wat ze willen , Voor hun hun geloof voor mij het mijne…

 19. @21

  Je kunt niet beargumenteren of bewijzen dat God echt tot Mohammed of wie dan ook sprak. Ratio/wetenschap en geloof zijn twee verschillende domeinen. Je gelooft of je gelooft niet. Religieuze extremisten en “praktiserend ongelovigen” lijken dat niet te stappen.

 20. Wijze woorden van Al Bakrastani!

  “Misschien doet Ronnie niets tegen de Israelische vlag op de PVV website omdat die onderdeel is van het sponsor-contract ???”

  Ik heb het vermoeden dat dit de kern is!
  Of beter gezegd de harde kern, de harde kern van de extremistische zionistenlobby wel te verstaan.

  Wilders gaat immers prat op zijn contacten met extremistische zionisten zoals minister Lieberman en Naftaniel c.s. van het CIDI organiseren besloten bijeenkomsten waar Nederlandse Joden Lieberman’s haatpraat aan kunnen horen. En de kosten worden allemaal gedekt door Joodse extremisten die in Amerika wonen. Ergo: het CIDI en Wilders hebben dezelfde sponsoren.

  Ronny Naftaniel is gewoon een foute Jood – je moet het alleen even weten – en gaat niets doen tegen het vermeende misbruik van de Israëlische vlag.

 21. Daphne schrijft: “Kijk maar naar Ajax. Die probeert er al jaren voor te zorgen dat de fans die met grote Israëlische vlaggen zwaaien, daar mee kappen. Lukt niet. ”

  En weet je waarom dat niet lukt? Zie:

 22. Als je maar lang genoeg leeft, maak je alles mee. Nu zit ik hier nota bene het voor het CIDI op te nemen. Dat is toch echt een omgekeerde wereld. Het kan nu eigenlijk niet anders dat dat-ie binnenkort vergaat.

  @jvdheuvel Las ik nu: ‘Ik denk dat het eigenlijk heel eenvoudig is. Aan Wilders verbieden, om de Israëlische vlag te laten wapperen over zijn statements. En ook over die van zijn volgelingen.’

  @ al Bakrastani @ Sonja @ Yaïr, jullie suggereren een financiële relatie tussen het CIDI en Ajax en Wilders en Israël.

  Voor zover ik weet, maar houd me ten goede, wordt het werk van het CIDI betaald door afdracht van een aantal grote Joodse organisaties in Nederland, en subsidie van o.m. de Nederlandse Maror-gelden die worden beheerd door de Stichting Collectieve Maror-gelden. Dat is het restitutiegeld dat op de bank staat en waarvan jaarlijks allerlei dingen worden gesubsidiëerd. En daarnaast door donaties en misschien ook wel door de opbrengsten van hun activiteiten en de uitgave van hun boeken. Da’s klein bier.

  Er komt geen geld uit Israël en niet uit Amerika, dat zou – meen ik – niet mogen volgens de statuten van het CIDI. Dat zou een leuk uitzoekklusje zijn, of er wel vanuit het buitenland wordt gedoneerd door individuele personen. Ik denk het eigenlijk niet.

  Wat dit betreft is de open brief die Abu-Pessoptimist in april schreef aan het bestuur van het Verbond voor Progressief Jodendom misschien interessant als achtergrondinformatie. Abu-Pessoptimist riep de bestuurders op hun bestuurssteun aan het CIDI te heroverwegen, nadat bekend was geworden dat Wim Kortenoeven op de kandidatenlijst stond voor de PVV. Het Verbond betaalt dus mee aan het CIDI.

 23. Oh eh Daphne ik kreeg al eerder de indruk dat jij misschien denkt dat alle stukken hier van mij zijn? Gelukkig niet. Linksboven ieder stuk staat door wie het geschreven is. In dit geval door Huib. Huib en ik zijn het inderdaad heel erg vaak eens maar regelmatig ook niet. In dit geval ben ik het niet met hem eens. Waarom Wilders dit verbieden? Waar ik het wel mee eens ben is dat dit vlagvertoon van de PVV stuitend is en dat er wat mee gedaan moet worden. Maar dat kan van alles zijn. Een verbod is het laatste waar ik aan denk; ik hou helemaal niet van verbieden.

 24. Nog even wat anders, semi off topic: ik zoek nog iets taalkundigs over antisemitisme.

  In mijn ogen zijn er twee soorten antisemitisme:

  1 Antisemitisme omdat je een hekel hebt aan Joden.
  2 Antisemitisme omdat je een hekel hebt aan Israël.

  Ik zoek een bijvoegelijk naamwoord voor 1 en 2.

  Ik bedoel dus niet “antizionisme als het nieuwe antisemitisme” (Kortenoeven lingo) want ik beschouw antizionisme niet als antisemitisme.

 25. amateurtaalkundige present. En ik kan er niks mee.

  Al is semitisch een verzamelnaam voor semitische volkeren. dwz mensen die semitische talen spreken in de praktijk zoals het hebreeuws en het arabisch . Stan van Houcke gebruikt antisemitisme bijvoorbeeld in de ruime vorm van het woord en is dus ook van mening dat de PVV en Israël antisemitisch zijn. Antizionistime wordt ook door joden beleden dus kun je amper als een variant zien op antisemitisme.

 26. @Daphne,Sonja e.a.
  Dat van het “verbieden” was niet bedoeld als wetsvoorstel. Ik ga ervan uit, dat als Naftaniël in het openbaar tegen Wilders zegt, dat hij moet ophouden met vlaggen te zwaaien en zich op Israël te beroepen, dat Wilders dan zal gehoorzamen en het ook aan zijn gedisciplineerde Stichtingsmedewerkers van de PVV zal opleggen. Ik ben ook helemaal geen voorstander van allerlei verboden. En ik schrik van de Israël-haat die sommigen hier spuien.

 27. Nu is het gebruik van ‘anti-zionistische’ redelijk dekkend voor tegen de staat Israël maar niet helemaal. Een zionist kan beste een lieve palestijnenknuffelende hippie zijn. Bij antizionisme ben je dus technisch gezien tegen het idee dat de staat Israël gevestigd is of werd op palestijns grondgebied.

  Anti-Israëlisch denkt een bepaalde lading . Maar zou ten eerste kunnen impliceren dat je tegen elke inwoner van dat land bent, de grootste adder onder het gras is namelijk dat ‘de joden’ ook ‘het volk van israël genoemd woden (door henzelf) waar niet impliciet een land mee bedoeld wordt.

  Dus de terminologie is een lastige zaak. Ik prefereer zelf bij kritiek “de staat Israël” en daarbij vermijd ik deze complicaties maar ik kan er geen bijvoegelijk naamwoord van bakken

 28. Overigens kan ik voor mezelf wel de term antizionisme gebruiken omdat zion de stad jeruzalem betekend en dat ik van mening ben dat die helemaal niet tot het grondgebied van Israël moet behoren. Als er zo nodig een tweestaten oplossing moet komen (waar ik tegen ben ; een staat voor joden, christenen, palestijnen etc. met gelijke rechten) dan verdienen de palestijen jeruzalem als compensatie voor landroof en jarenlange repressie .

 29. @Jolanda maar waarom de kwestie niet eens voorleggen aan het CIDI ?

 30. Trouwens: Ronny Naftaniel HEEFT in het openbaar naar mij en vele anderen getwitterd dat hij het gebruik van de Israëlische vlag etc. in het geval dat ik meldde, afkeurt:

  En Naftaniël zei vervolgens:

  “RonnyNaftaniel @huibree Inderdaad probleem. Ongepast om bij politieke meningen, die niets met Israël te maken hebben, een israëlische vlag te gebruiken”

  Zolang die uitspraak alleen op Krapuul staat, gebeurt er natuurlijk niets. Noch het CIDI, noch Wilders zullen bewegen.
  Maar een persberichtje zou kunnen helpen. Ik heb al een kop:

  CIDI wil geen Israël-vlaggen bij elk PVV-standpunt
  Den Haag, 3 juli 2010. In een Twitter-conversatie met een medewerker van de website “Krapuul” zegt CIDI-directeur Ronny Naftaniël… (etc.)

  Haalt vlgens mij zeker de pers.

 31. CIDI wil geen Israël-vlaggen bij elk PVV-standpunt
  Den Haag, 3 juli 2010. In een Twitter-conversatie met een medewerker van de website “Krapuul” zegt CIDI-directeur Ronny Naftaniël… (etc.)

  Pas maar op met dergelijke acties 😀

  Voor je het weet gaat het CIDI antisemiet roepen en geld van je eisen; zo zijn ze wel :mrgreen:

 32. @Yaïr: Dat zou me echt verbazen. De vrienden van Israël die ik ken, zijn het grondig met me eens. Naftaniël kan moeilijk op z’n woorden terugkomen. De PVV is een gevaar voor Israël. Zie Haaretz van enkele dagen geleden, geciteerd hier bij Krapuul.

 33. “@ al Bakrastani @ Sonja @ Yaïr, jullie suggereren een financiële relatie tussen het CIDI en Ajax en Wilders en Israël.”

  Wat een onzin Daphne, dat doe ik helemaal niet. Waar lees je dat precies?

  Dat het CIDI door Israël wordt gefinancierd lijkt me evident, gezien Palestijnbash, islambash en pro-Israël propaganda. En het onderhoudt zeer intieme banden met de Israëlische ambassade, en toevallig heeft Wilders die ook.

  “Er komt geen geld uit Israël en niet uit Amerika, dat zou – meen ik – niet mogen volgens de statuten van het CIDI.”
  Wat staat er dan in die ‘statuten’ over buitenlandse sponsors? En als je dat niet weet, wat ik vermoed, waarom zit jij hier dan voor het CIDI dingen uit je duim te zuigen?

 34. Ik geloof wel in de rechten van Joden , maar niet in het bestaansrecht van “Israel” cq “rechten” van Joden op Palestijns gebied , maar omdat ik niet in het laatste geloof word ik door veel Pro-isrealische mensen als anti-semiet aangemerkt ..

  Voor mij is anti-zionisme absoluut niet gelijk aan Anti-semitisme ..
  Ironies trouwens is dat de Palestijnen 100% zeker een Semitisch volk zijn , maar dat van de Askenazi Joden het Semitisch zijn uiters twijfelachtig is ..

 35. ach de wereld is een mengelmoes van volken en culturen.
  De naam palestina is afgeleid van de filestijnen, een indo-europees volk. Verder zegt dat helemaal geen donder over de genetische opbouw van de palestijnen nu.

  Het is allemaal een beetje onzinnig om etniciteit te gaan zoeken.

 36. @ jvdheuvel, @huib
  Excuus voor de doordewargehaalde identiteit.

  @ Sonja
  Jij zegt: ‘dat het CIDI door Israël wordt gefinancierd lijkt me evident’.

  Namen en rugnummers graag, want daar zou ik dan graag enig concreet bewijs van zien. Met alle respect, ik denk dat je ongelijk hebt.
  Dat er contacten bestaan tussen het CIDI en de ambassade, lijkt me evident. Die contacten heb ik zelf ook, als journalist. En ik kan nog wel zo’n duizend mensen noemen die contacten onderhouden met de ambassade, al is het maar als organisatoren van culturele festivals waar Israëlische theatermakers en musici komen, bijvoorbeeld.
  Daarmee ben ik en zijn zij nog geen Wilders-sympathisant.

 37. @jvdheuvel “2 Antisemitisme omdat je een hekel hebt aan Israël.”

  Nee, dat is onmogelijkheid. 20% van de Israliers zijn geen joden. Daarnaast is meer dan de helft van de joden seculier. En wonen er meer joden buiten Israël dan in Israël zelf (niet zo’n populair land denk ik). Je zou misschien nog wel kunnen stellen dat het een hekel aan “de Joodse staat” hebben is. “De Joodse staat” is een zionistische, dus politiek ideologische, term die doelt op 1. dat Israël gezuiverd moet worden van Palestijnen, en 2. het Groot Israëlisch Rijk Eretz Yisraël (lees: de Palestijnen in zee drijven, en ver Jordanië in).

  @Excellentie Zwembad

  Stan (en meerdere mensen) maakt een onderscheid tussen antisemitisme (jodenhaat) en het ‘joods antisemitisme’ (Arabierenhaat). Het komt echter uit dezelfde bron (haat jegens De Ander). Daar voeg ik nog aan toe: beide vormen van antisemitisme kent dezelfde oorspronkele aanstichter (christendom).

  Het filosemitisme van christenen is ook een vorm van antisemitisme: voor WO2 mocht de jood 2000 jaar niks, en na WO2 mag de jood (“de Joodse staat”) opeens alles. Echter de jood blijft De Ander. Filosemieten en antisemitien zien altijd eerst de jood en daarna pas de mens.
  Een ander aspect van filosemitisme is dat de jodenhaat na (het schuldgevoel over) de holocaust, is vervangen door moslimhaat. De haat is hetzelfde, alleen is er van religie gewisseld.

  Voor het CIDI is ‘antisemitisme’ niet genoeg. Sinds kort, natuurlijk weer op instigatie van de Israël lobby, bestaat er nu het zogeheten ‘nieuwe antisemitisme’, jodenhaat van moslims. Natuurlijk wordt het christelijk antisemitisme zelden of nooit genoemd, omdat christenen bondgenoten zijn van de joden met hun Arabierenhaat. Ook wordt verzwegen dat, bijvoorbeeld, van de 14 geweldsincidenten tegen joden in Nederland in 2008, slechts 2 allochtone daders kende (Racisme Monitor).

 38. Ik herhaal het maar even Daphne:

  “Er komt geen geld uit Israël en niet uit Amerika, dat zou – meen ik – niet mogen volgens de statuten van het CIDI.”

  Wat staat er dan in die ’statuten’ over buitenlandse sponsors? En als je dat niet weet, wat ik vermoed, waarom zit jij hier dan voor het CIDI dingen uit je duim te zuigen?

  Als ik het over contacten met de ambassade heb, dan heb ik het natuurlijk niet over gezelligheidsbezoeken e.d.. Hou je niet van de domme Daphne.

  Geef ook is aan waar ik jou ervan beschuldig een Wilders-sympathisant te zijn? Of was dat meer bedoeld om mij woorden in de mond te leggen misschien?

 39. @44 ik bedoel dit: “Vast staat dat er geen geleidelijke ontwikkeling is, maar dat het stijgen of dalen van het aantal antisemitische incidenten een sterke samenhang vertoont met de situatie in het Midden-Oosten. Het door de Monitor rassendiscriminatie gekozen eikjaar 2006 was het piekjaar van de Libanonoorlog, en daarom totaal ongeschikt om conclusies over algemene trends op te baseren. Dit geldt nog sterker voor het absolute piekjaar 2002, toen in het kielzog van de intifada het aantal incidenten tot recordhoogte steeg.”

  http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Monitor-rassendiscriminatie-2009-hanteert-oude-cijfers.html

 40. @Huib je schrijft: “Ik ga ervan uit, dat als Naftaniël in het openbaar tegen Wilders zegt, dat hij moet ophouden met vlaggen te zwaaien en zich op Israël te beroepen, dat Wilders dan zal gehoorzamen”

  No way. Wilders wordt namelijk niet door het CIDI gefinancierd. Zijn geldbronnen komen uit (nog) veel extremistischer clubs als het CIDI.

  En ik schrik van de Israël-haat die sommigen hier spuien.

  Ik haat “Israël” niet. Ik ben er nog nooit geweest. Het is ook nogal belachelijk om een land te haten. Alsof elk land een unieke bodemsoort heeft die mensen zouden kunnen haten?

  Ik vind, als je zoiets alarmerends zegt, dat je wel even moet zeggen waarom je dat vind. Nu zet je iedereen hier (want je noemt geen namen) weg als haters.

 41. @Sonja: Ik zeg niet dat het CIDI vanuit het buitenland wordt betaald. Dat zeiden anderen. Er is wel een CIPAC-lobbygroep (zo betitelen ze zichzelf) die vermoedelijk vanuit het buitenland wordt betaald.
  Ik denk, dat Wilders het niet kan maken, om zich tegen de opvatting van het CIDI over Israël-identificatie te verzetten. Dat heeft niets met zijn (Amerikaanse) financiering van doen.
  Wat de Israel-haat betreft: Ik heb geen zin om daarover hier in discussie te gaan. Jou bedoelde ik natuurlijk niet.

 42. @47 O ik begrijp het het nu jvdheuvel. Het lijkt mij echter niet dat je mensen die boos, of heeeeel erg boos, worden om mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden kunt wegzetten als ‘haters’ van een land.

  Het is natuurlijk wel zo dat de joodse clubs (NIET de joden in Nederland) en vooral het CIDI alle misdaden van Israël altijd legitimeren. In samenwerking met onze regering. Dus, net zoals ‘het allemaal de schuld is van moslims’, zoeken mensen wel eens naar representanten van daders. Dat is echter geen antisemitisme, want ik neem aan dat een niet-jood, maar met een Israëlisch vlaggetje op de revers bijvoorbeeld, net zo goed een doelwit zou kunnen zijn voor Hitlergroeten e.d.

  Mijn idee was al eerder: leer ‘die jongens’ dat ze zich verzetten tegen de regering, die de Israëlische bezetting steunen, in plaats van zich af te reageren op voorbijgangers.

  Vergelijk het eens met Zuid-Afrika. De mensen die boos waren op dat walgelijke regime (toevallig bondgenoot van Israël) werden ook geen ‘haters’ genoemd?

 43. @50 Akkoord Huib.

  De Israëlische krant Haaretz noemt het CIDI onomwonden een “pro-Israel lobby group”. En dat is het natuurlijk ook. Ik kan niet precies zeggen van wie het CIDI geld krijgt, maar ik neem aan van allerlei rijke joodse organisaties als de World Zionist Organization, en het Simon Wiesenthal Instituut, die ook veel aan propaganda doen. En particulieren in het buitenland.

 44. En o ja Huib, over het AIPAC. Het CIDI is het equivalent van de Amerikaanse AIPAC, alleen het AIPAC is veel machtiger, vanwege het financieren van presidentskandidaten en het bewerken van Congresleden.

 45. @ Sonja
  Waarom ‘zuig ik over het CIDI dingen uit mijn duim’?

  Ik zuig niets uit mijn duim, dit is allemaal parate kennis. Die heb ik misschien omdat ik de mensen die bij het CIDI werken of werkten al heel lang ken. Sinds midden jaren tachtig? En omdat ik als journalist veel over dit soort zaken heb geschreven.

  Wat ik niet weet, zoals over de statuten, zeg ik eerlijk. Maar alles is op te zoeken, alleen niet nu op de late zaterdagmiddag a la minute, als je het goed vindt.

  Voor het overige, meer in het algemeen:

  Het is volgens mij voor de oplossing van het probleem tussen Israëli’s en Palestijnen totaal niet relevant waar beide volkeren vandaan komen, en of ze genetisch verwant zijn aan de oorspronkelijke bewoners van tweeduizend jaar geleden. Of uberhaupt verwant. Dit soort onderzoeken zijn losse flodders. Tegenover elke onderzoeker die A beweert, kun je iemand vinden die – A beweert. Enz. Het is geen bewijs.
  Vrijwel iedereen die daar nu zit, zit daar niet uit eigener beweging. Er is een situatie waar de overgrote meerderheid van beide volkeren zelf niet voor heeft gekozen. De overgrote meerderheid van de mensen in het gebied heeft niet de beschikking over een nooduitgang. De Ethiopiers die naar Israël overgebracht zijn, de Jemenieten, de Iraanse Joden, de Marokkanen en Tunesiërs, de displaces Roemenen en Hongaren en Polen in 1945-1950, wie heeft hen ooit iets gevraagd? En de Armeniërs, de Palestijnen die daar al generaties lang wonen… wie heeft hen ooit iets gevraagd?
  Iedereen zit uiteindelijk in hetzelfde schuitje. Behalve een enkele Amerikaan en een enkele Israëli met ouders of grootouders die recht kunnen doen gelden op een EU paspoort, kunnen ook de meeste Israëli’s nergens anders heen.
  Dan zijn er twee mogelijkheden: als een gek elkaar gaan ethnic cleansen, of accepteren dat je het met elkaar zult moeten uithouden.

  Deze situatie moet je met een absoluut minimum aan teruggrijpen op ideologie en mythologie en een absoluut maximum aan pragmatisch onderhandelen oplossen, voor iedereen die daar nu woont. Met een realistische, ruimhartige compensatie voor alle Palestijnen in de omringende landen, zodat zij eindelijk ook eens hun leven kunnen opbouwen. Elke poging om de geschiedenis op de een of andere manier terug te draaien zal tot een bloedbad leiden.

 46. @ Daphne:

  Dat klopt als een bus wat U daar zegt Daphne, maar het zal van beide kanten moeten komen. En op dit moment heb ik het gevoel dat beide partijen koppig zijn, en beiden een laf excuus als godsdienst gebruiken om niet aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Als godsdienst buiten beschouwing zou worden gelaten denk ik dat er wel plaats is voor een dialoog. Dan staat namelijk het menselijk handelen centraal en kun je ook daadwerkelijk iemand op zijn daden aanspreken. En dan blijft natuurlijk over waarover te onderhandelen. Een goed begin zou zijn niet meer bouwen in Palestijnse gebieden en wie weet later een 2-statenoplossing en de grenzen zoals in 1967.

 47. Dat dacht ik al Daphne. En ja, ik heb ook goede vrienden. Maar mocht je die CIDI “statuten” nog eens tegenkomen, dan hou ik me aanbevolen. 😀

  “Vrijwel iedereen die daar nu zit, zit daar niet uit eigener beweging.
  Je bedoelt toch niet dat Israël één groot vluchtelingenkamp is?

  “Iedereen zit uiteindelijk in hetzelfde schuitje.”
  Ja hoor, welterusten. Hier laat ik het bij.

  En dat noemt zich “journalist”. Herhaaldelijk. Alsof je het zelf niet gelooft, denk ik dan maar.

 48. Ik vind trouwens Israël niet erkennen net zoiets als de USA niet erkennen; niet realistisch. Maar dat terzijde, nu we toch zo lekker off topic bezig zijn met zijn allen. 😆

 49. @ Sjef Ik ben het geheel en al met je eens. Wij zouden er waarschijnlijk snel uit zijn, maar wij gaan er helaas niet over.

 50. sorry voor de godwin maar hadden de polen ook maar met de duitsers moeten onderhandelen?

 51. Dat domme Godwin-geroep, waarom zou je geen historische gegevens met elkaar mogen vergelijken…

 52. Al dit ad hominem geklets klinkt infantiel. De vlag van Israel is toch enkel een dundoekje, blauw-wit? Maar voor sommige mensen is het onverdraaglijker dan een rode lap, het vertoon daarvan. Ieder die ergens, zelfs zijdelings te maken heeft met Israel of het opneemt voor Israel wordt afgedaan met “gek” en verwerpelijk. Er worden dwaasheden over hem geroddeld. Mogen Kamerleden in Nederland niet in kranten schrijven? Ik weet zeker van wel maar zij mogen natuurlijk geen pro Israel-stukken schrijven, in fatsoendelijke, niet vooringenomen publicaties. Mensen, in Nederland werd vrijwel heel de Joodse bevolking vermoord, een 60 jaren geleden. Laster en roddel t.a.v. Israel veroorzaakte die grote moord.

 53. @sonja.

  Dat hoeft ook niet in het geval van Wilders maar in dit geval wel omdat ik ook een ander voorbeeld had kunnen aanhalen maar dit is een voorbeeld dat iedereen kent. En ook het lebensraum concept er bij betrekt

 54. Ik denk dat ze bedoeld met “israel” ‘de joden’ ( De Joden zijn een volk of etniciteit, ook bekend als Israëlieten, het Joodse volk of volk Israël..wikipedia) En geeft de Nederlanders de schuld van de Duitse acties tegen het joodse volk omdat ze verondersteld dat de Duitsers dat deden omdat men hier slecht praatte over de joden. Dat het aan de etnische registratie lag die hier was ingevoerd waardoor de Duiters het hier makkelijker hadden joden te vinden wordt daarbij kennelijk genegeerd.
  Vergeet niet dat men (ahum er een cultuur is bij bepaalde mensen) in Israël in de veronderstelling is dat iedereen tegen hen is en dat we hier in europa collectief antisemitisch zijn.
  Als dit nu representatief is voor het denken van de Israëliërs die Wilders toezingen in dat land wanneer hij zijn praatjes daar uitkotst dan zien Wilders vriendjes ons dus collectief verantwoordelijk voor de holocaust. Dat is nogal wat .

 55. @Sjef
  Wat Daphne voorstelt is dat de Palestijnen uiteindelijk 87% van hun land kwijt zijn, daar na meer dan 60 jaar van schrijnende ellende en generaties leed bij de gratie gods een aalmoes voor krijgen en verder hun bek moeten houden. Wat Daphne bedoelt is dat Palestijnen geen recht hadden, geen recht hebben en geen recht ooit zullen krijgen. En wat Daphne ook bedoelt is dat je lak moet hebben aan het internationaal recht, aan de VN, aan het Internationaal Gerechtshof, aan Amnesty, aan Human Rights Watch, aan het Rode Kruis, aan de EU, etcetera etcetera. Wellicht dit alles onder het mom van ‘pragmatisch’ en ‘nuanceren’.

  Ja, ja, zo komen we er wel uit hè, wat jij Daphne…

 56. Nee maar, de Wiesje de Lange hier, de Eva Braun van Christenen voor israël zal ik maar zeggen, die over de Palestijnen meent: “Er is geen oplossing dan de totale vernietiging van dat volk.” Zie: http://www.refdag.nl/boeken/boekennieuws_2_521/beloften_voor_het_beloofde_land_1_301617

  Typisch hè, een “ideologe van de ultrarechtse beweging in Israël” die boeken verspreidt met daarin de Endlösung voor de Palestijnen. Zoals ik al schreef: het komt allemaal uit dezelfde bron, namelijk het christelijk antisemitisme, dat uiteindelijk tot de holocaust heeft geleid.

  Met zulke vrienden heeft israël natuurlijk geen vijanden nodig.

  NB Wat zou er gebeuren wanneer Wiesje de Lange de “totale vernietiging” van de joden had bepleit?

 57. Dan is het niet bepaald het persoon die moet gaan zitten miepen over de holocaust.

 58. “Mensen, in Nederland werd vrijwel heel de Joodse bevolking vermoord, een 60 jaren geleden. Laster en roddel t.a.v. Israel veroorzaakte die grote moord.”

  Kijk, typisch geval van hersenverweking. Aangezien Israël niet bestond voor 1948. De naam bestond niet eens, als stukje land.

  Nee mevrouw Braun, de holocaust werd mogelijk gemaakt door mensen zoals u, die al eeuwenlang de Endlösung van volkeren bepleiten.

 59. Ik heb de laatste bijdragen uit deze discussie verwijderd.

  Wie hier nog wat wil schrijven die doet dat zonder ad hominems en zonder bruine stank.

  Dus denk daar eerst nog maar eens goed over na voordat je hier wat neerzet.

Reacties zijn gesloten.