Psychopaten krijgen alle ruimte

psychopaatToen ik vanmorgen onderstaande las dacht ik als eerste dat ik een verhandeling zou krijgen over politici. Ik geef toe dat er direct een aantal namen bij me boven kwamen drijven. Maar om die nou hier te noemen lijkt me ook wat pijnlijk vanwege de herkenning. Ook politici hebben recht op privacybescherming.

Psychopaten hebben een gebrek aan geweten en aan gevoelens voor anderen. Die psychopaat is charmant, nooit verlegen, durft veel risico te nemen, liegt en bedriegt heel wat af, maakt misbruik van andere mensen en voelt zich nooit ergens schuldig over.

Wat blijkt uit het artikel op businesscompleet.nl is dat de Britse psycholoog Kevin Dutton, die het onderzoek deed, tot de conclusie komt dat politici zijn (ook) geen beroep is. Hoewel Václav Havel al lang geleden het volk liet weten dat politiek theater is willen Nederlandse politici ons nog steeds doen geloven dat politiek bedrijven een beroep is.

Kijkend naar onderstaande zie ik toch op zijn minst overeenkomsten met een aantal mensen in de politiek en toch komen ze niet voor in de top 10 beroepenlijst. Conclusie kan niet anders zijn dan dat er weliswaar beroepspolitici zijn maar dat dit slechts een bijkomstigheid is, want het is geen beroep laat staan een vak anders had het onderstaande lijstje er anders uitgezien. Wanneer het geen beroep is moet het wel een roeping zijn of nog erger: een persoon die van zijn hobby een beroep probeert te maken wat geen vak is. Is het daarom dat de Tweede Kamer niet meer is dan een grote duiventil?

Psychopaten voelen zich door hun karaktereigenschappen sterk aangetrokken tot beroepen met een machtspositie. Beroepen ook, waar het gewenst is objectieve, klinische beslissingen te nemen die niet door persoonlijke gevoelens worden beïnvloed. Psychopaten voelen zich juist niet aangetrokken tot beroepen waarin ze weinig macht hebben en waar het wenselijk is veel persoonlijke verbindingen aan te gaan en bezig te zijn met medemenselijke gevoelens.

Top 10 beroepen met de meeste psychopaten
1) CEO
2) Advocaat
3) Tv/radio-persoonlijkheid
4) Verkoper
5) Chirurg
6) Journalist
7) Politieman
8) Geestelijke
9) Chef-kok
10) Ambtenaar

6 gedachten over “Psychopaten krijgen alle ruimte”

 1. Ze staan niet in de lijst omdat politicus geen beroep is.
  Voor ze politici werden, waren de meesten ‘iets’ uit die lijst. Politieman, ambtenaar, CEO of advokaat. Het verhaal klopt wel.
  Verpleegkundigen, bloggers en schrijvers staan er niet bij! 😉

 2. O, maar dat Fred Teeve en Lodewijk Asscher een stel psychopaten zijn, is me al heel lang volkomen duidelijk.

 3. Dat wat teeven betrefd klopt aardig ,let maar eens goed op zijn uiterlijk ,vooral zijn hoofd .En asscher is niet alleen een psychopaat hij geslepen en een gevaarlijke opportunist

 4. Ik wijt het falen voornamelijk aan het feit dat politici bijna altijd tot een ‘hogere’ sociale klasse behoren. Op die manier kunnen ze zich niet identificeren (gebrek aan empathie) met de ‘lagere’ klasse en hebben ze ook niet de behoefte om er al te veel rekening mee te houden (gewetenloosheid).

  Het is een structureel probleem van het kapitalisme. Het heeft weinig met persoonlijkheid te maken. We moeten af van het klassensysteem.

 5. Psychopaten/sociopathenmworden werken zich uit tot topposities als CEO/politici vanwege hun eigenschappen.
  Om de concurrentie van de Vrije Markt te kunnen overleven heb je deze eigenschappen nodig.

  Het is het systeem zelf die deze mensen selecteert en naar de bovenste posities transporteert. Het is dus inherent aan het systeem. Dit beïnvloedt vervolgens de hele maatschappij.

Reacties zijn gesloten.