Kranten gingen zich na Verviers te buiten aan kritiekloze speculatie

Een week na de feiten in Verviers is het goed om eens terug te blikken op de berichtgeving over de vermeende verijdelde aanslag en de politieke nasleep. De zaak-Verviers leidde tot een golf van speculatie waarbij maar liefst vijf namen gekleefd werden op de twee doden en waarbij de wildste geruchten de wereld werden ingestuurd over hun plannen.

Het federaal parket hield zelf dagenlang de kaken stijf op elkaar en loste officieel niets over de identiteit van de twee verdachten die door de politie werden doodgeschoten. Dat hield de kranten niet tegen om dan maar zelf te gokken wie ze waren.

Vrijdag al schreef De Standaard bijvoorbeeld dat de drie mannen die werden aangetroffen in het appartement in Verviers “allen teruggekeerde Syriëstrijders” waren. De Franstalige krant La Meuse had een dag eerder al geschreven dat het wellicht om Redwane H. en Tarik J. ging.

Het Nieuwsblad schreef op zaterdag met grote stelligheid dat één van de doodgeschoten verdachten Souhaib E. was. Die laatste stond met robotfoto en zijn volledige naam op de voorpagina van de krant.

Pas vanaf maandag hebben de kranten het juist. De twee komen uit Molenbeek, zijn twintigers en en heetten Soufiane A. en Khalid B. Dat werd woensdag ook door het parket bevestigd.

Op de twee doden werden dus in totaal vijf namen geplakt. Dat gebeurde telkens met de volledige naam, zonder initialen dus. Voor de betrokken families betekende dat telkens grote onrust. “Niemand heeft al de moeite genomen om ons in te lichten”, zegt een ontredderde zus van één van de – zoals achteraf bleek – onterecht doodgewaande mannen in De Morgen. Dat hoefde ook niet, want het bericht klopte gewoon niet. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be