Dwangarbeid in Amsterdam nog erger dan gedacht

Het Amsterdamse actiecomité DwangarbeidNee presenteerde tijdens het Amsterdamse vakbondscafé van 25 oktober een rapport uitgebracht met de lange titel “Rapport over arbeidsbemiddeling, vrijwilligerswerk en dwangarbeid in de gemeente Amsterdam. Een verslag van ervaringen met de ‘stille revolutie’ in de tweede helft van 2012 en in 2013” (pdf). Op de spreekuren van belangenorganisaties, bij strijdorganisaties als Doorbraak en bij vakbonden komen schrijnende verhalen binnen over misstanden die heersen in de dwangarbeidsprojecten. Slechte werkomstandigheden, intimidatie, vernederingen, dreiging met stopzetting van de uitkering als men niet constant naar de pijpen van de werkmeesters danst, en vaak zelfs daadwerkelijke kortingen of stopzettingen van de uitkering voor de meest futiele ‘overtredingen’ van de zeer strenge regels. In dergelijke projecten leert men vaak niets en ze dragen dan ook op geen enkele manier bij aan de kansen op de arbeidsmarkt. Wel verdienen anderen aan hun arbeid.

Het rapport bestrijkt alle informele arbeid en dat is meer dan alleen dwangarbeid. Naast vele praktijkvoorbeelden kom je ook filosofische bespiegelingen tegen over de participatiesamenleving. De vaak uitzichtloze situatie wordt beschreven waarin werklozen terechtkomen en ook de mensen die wel betaald werk hebben maar niet genoeg om van te leven. Uitgebreid aandacht is er voor de verschillende vormen van werken-en-toch-in-de-uitkering-zitten. Steeds meer mensen hebben niet alleen ‘geen werk’, maar werken juist wel en maken daar zelfs kosten voor. Echter: ze krijgen geen salaris betaald. In Amsterdam werkt de DWI veel met “participatieplaatsen”: werken “met behoud van uitkering’ en soms nog vijfentwintig euro per maand erbij.

. ………. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Doorbraak

2 gedachten over “Dwangarbeid in Amsterdam nog erger dan gedacht”

 1. En GL voelt zich aangevallen door dat rapport en mag op het open riool JOOP.,nl van de verschillige VARA huilie huilie doen…
  Zegt wat over Groen Links en de verschillige VARA die in feite mensen die terecht klagen uitmaken voor leugenaars dacht ik zo…

 2. Nu ja links is ze zeker als ze het communisme nastreeft, die ex PSPer van Es met een hart van Staal (Stalin).

  Voor geìnteresseerden heb ik even wat samengevat uit het artikel, wat een heel hard en duidelijk beeld schetst van onze corporatistisch-fascistisch/communistische overheid. Zij weten wel degelijk wat er gaande is, dit itt wat er in het artikel wordt opgemerkt (“Door haar oogkleppenpolitiek is de Amsterdamse overheid zich nauwelijks bewust van de sociale gevolgen van haar beleid in de huidige situatie.”)

  “Als je niet verschijnt, stoppen ze je uitkering. Ik werk daar nu vier maanden, tweeëndertig uur in de week. Ze hebben me nog nooit werk en/of een opleiding aangeboden. Ze hebben niks voor mij. Ik ben tweeënvijftig jaar. Sommigen werken hier al twee jaar. Het kan jaren duren. Er is geen einddatum. Het is gewoon dwangarbeid.

  “Ik ben in een gevangenis,” verklaarde een dwangarbeider: “Als je ziek wordt, zeggen ze: je komt morgen maar, anders gaan we je dertig procent korten.” Slechte werkomstandigheden, intimidatie, vernederingen, dreiging met stopzetting van de uitkering als men niet constant naar de pijpen van de werkmeesters danst, en vaak zelfs daadwerkelijke kortingen of stopzettingen van de uitkering voor de meest futiele ‘overtredingen’ van de zeer strenge regels.

  Alleenstaande moeders met kinderen moeten de kosten van de kinderopvang zelf betalen als ze gaan dwangarbeiden. Vooral vrouwen met meerdere kinderen komen daardoor in de schulden. We moeten onze reiskosten grotendeels zelf betalen.

  ‘sociaal verantwoord ondernemen’, eigenlijk betaalt de maatschappij voor uitkeringsgerechtigden die zij in stand houden. Dat is dan de participatiesamenleving, althans die van de overheid.

Reacties zijn gesloten.