Affaire rond leraar legt het benauwende klimaat van het Israelische onderwijs bloot

Israel heeft dezer dagen te maken met een affaire, waarbij de vraag aan de orde is of het een leraar (aan een middelbare school) is toegestaan kritische geluiden te laten horen over het Israelische leger en de politiek van de staat,  Hoofdpersoon in het verhaal is een leraar maatschappijleer, Adam Verete, in het plaatsje Kiryat Tivon in Noord-Israel. Een leerlinge heeft over hem geklaagd in een brief aan de minister van Onderwijs, die uitlekte, omdat Michael Ben Ari, voormalig aanhanger van de racistische Kach-partij en parlementslid van de ultra-rechtse Nationale Unie, hem op zijn Facebook-pagina zette:   

 Adam brengt zijn politieke opvattingen met nadruk in iedere les. Hij legde uit dat hij extreem links is, dat … onze staat niet eens de staat van de Joden is maar van de Palestijnen en dat wij (Joden) hier niet horen te zijn. Hij onderstreepte ook dat de IDF (het leger,AbuP) abnormaal wreed en gewelddadig is, in tegenstelling tot andere legers. .. de IDF is volstrekt immoreel en hij schaamt zich voor zijn staat.

(Lees verder bij de bron van dit artikel).

Via: Abu Pessoptimist

1 gedachte over “Affaire rond leraar legt het benauwende klimaat van het Israelische onderwijs bloot”

  1. Joachim
    Het mechanisme van het schlachtofferschap doet ook hier zijn werk. Op het moment dat de agressor het lukt zichzelf en zijn volgelingen ervan te overtuigen dat zij het slachtoffer zijn van iets of iemand legitimeert hun dat in hun ogen tot het nemen van allerhande drastische maatregelen. Dit hebben de Duitsers gedaan door het te hebben over de grote joodse samenzwering en de Israëliten doen het het met de arabieren en palestijnen. Echter men mag niet vergeten dat inmiddels de situatie zodanig is geëscaleerd dat de deze volkeren daadwerkelijk een bedreiging vormen. Maar dat neemt niet weg dat men binnen zijn eigen volk niet volledig de rede en de vrije meningsuiting mag onderdrukken. Want dan schakelt men het zelf controlerende systeem volledig uit en dat kan alleen maar tot vergaande excessen voeren. Alleen wijsheid en inlevingsvermogen van alle kanten kan op den duur een oplossing voor dit probleem bewerkstelligen.

Reacties zijn gesloten.