Leven zonder soja, leven zonder Monsanto?

Argentinië is de derde producent van soja geworden. De voorbije twee decennia nam de oppervlakte om soja te telen met 50 procent toe en het rendement per hectare met 30 procent. Maar er is wel acht keer meer gif gesproeid, hele dorpen worden ziek. En in Malvinas wil het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Monsanto de grootste fabriek voor transgeen maïszaaigoed in Zuid-Amerika bouwen.

Kunnen we zonder soja leven? Die vraag stelt de Argentijnse editie van Le Monde Diplomatique deze maand. Het blad stelde een dossier samen met drie artikels over soja. Is de aanleiding soms de Wereldactiedag tegen Monsanto op 24 mei? In dat geval bewijst ‘El Diplo’ een dienst aan Monsanto; hij maakt het ook moeilijker om de rol van Monsanto in de sojateelt te begrijpen. Het dossier is namelijk onevenwichtig.

Het hoofdartikel is geschreven door de economist Claudio Scaletta. Hij legt uit dat de landbouwsector in Argentinië reageerde op de wereldvraag naar proteïnen. Daardoor kende de sojaproductie een enorme expansie. Argentinië is de derde producent van soja geworden. Die transformatie was al een tijd bezig toen in 1996 voor het eerst genetisch gemodificeerde soja werd gebruikt. Monsanto heeft deze ‘transgene soort’ gefabriceerd. Monsanto maakt ook de onkruidverdelger Roundup, waarvan glifosaat de actieve substantie is. Karakteristiek aan de transgene soja van Monsanto is dat ze immuun is voor de Roundup van Monsanto. Sproei je Roundup, dan gaat het onkruid dood maar de soja groeit voort.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: dewereldmorgen.be

5 gedachten over “Leven zonder soja, leven zonder Monsanto?”

 1. Is glifosaat het chemicaal die de bijensterfte overal veroorzaakt?

  Er zijn geruchten dat er landen zouden zijn die werken aan wetgeving die de genetisch gemanipuleerde gewassen à la Monsanto willen verbieden en tevens genetische manipulaties gelijk als misdaden tegen de menselijkheid veroordelen.

  Niemand weet wat deze genetische manipulaties op de mensen zullen veroorzaken, doch gaat men ermee door omwille van vette winsten die te halen zijn.

 2. Nu ik het hier enige tijd volg, verveelt het w-thema ook weer, zeker het is belangrijk maar niet om achter elk detail aan te hollen. De wilders is een product van de media, vanaf het begin heeft men het groter gemaakt zodat elke keer de vraag rees waarom heeft men het hier in godsnaam over. Maar een van de voordelen van extreem-rechts is dus dat het de tegenstanders verbindt, wat bij gebrek aan enig ander zinvol standpunt bij links (pvda,ps) dan de reddingsboei moet zijn. En dat terwijl er zoveel punten zijn; als in monsanto en het genetisch gemanipuleerde, een debat over copyright, het patenteren van levend materiaal, het patenteren door corporaties en het intellectueel eigendom in het algemeen.

 3. Eigenlijk bij de TTIP is een van de belangrijkste thema’s het drempelloos overspoelen van de Europese markt met goedkope vlees uit de VS die boordevol schadelijke hormonen en groeimodellen zit en in wezen als kankerverwekkend zou bestempelt moeten worden.

  De kassa rinkelt aantrekkelijk.

  @wiske, zeker verveelt de Wilders thema degene die nooit oftewel niet stelselmatig met racisme en discriminatie te maken hebben gehad. Natuurlijk begrijpen ze niets van die gedoe. Ze worden immers nooit gediscrimineerd.

  Deze positie is o.a. Kenmerkend ook voor de mensen die helemaal niets van de zeer goed gemotiveerde afwijzing van bijvoorbeeld Zwarte Piet willen weten.
  (” ik ben blank, hoor. Waar zeuren die pietjes over?”)

 4. Het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) waarover nu wordt onderhandeld tussen de EU en de VS moet zoveel mogelijk ‘handelsbarrières’ verwijderen. Dit betreft onder andere importtarieven en sociale- en milieuwetgeving die Europese burgers en werknemers beschermen.
  Ook wil men de belangen van multinationale investeerders beschermen tegenover nationale lidstaten. De angst bestaat dat het verdrag de weg opent voor multinationals om schadeclaims in te dienen zodra een land van beleid wil veranderen. Bijvoorbeeld door een rookverbod in te stellen, genetisch gemanipuleerde zaden te weigeren, of het boren naar schaliegas te verbieden.
  http://downtoearthmagazine.nl/vrijhandelsakkoord-ttip-wordt-feest-voor-fracking/
  http://downtoearthmagazine.nl/misstanden-schaliegasboringen-shell-patagonie-en-oekranie/

  @nexus Haal het maar uit de context, ik wil zeggen dat er meer inhoudelijke onderwerpen te bedenken zijn dan een tegen-haat thema, wat ook weer een soort haat-thema is. Wat dan weer de inhoudelijke leegte weergeeft.
  Goede informatie over belangrijke zaken en niet enkel de afleidingen.

  Slaven als understatement bij het grote corporate-slavenfeest is ergens wel humor. Een vreselijke maand voor kinderen (en ouders), gedwongen tot gigantische suiker- en kleurstofconsumptie om gesmoord te worden onder een grote, hopeloze en giftige plastic berg.
  Van eisende kinderen tot eisende volwassenen, https://www.youtube.com/watch?v=hDrZwRUaAng

Reacties zijn gesloten.