Obama ‘s nieuwe oorlog: méér dan incompetentie en blunders

Wat er omgaat in de hoofden van Amerikaanse beleidsmakers, is lastig te zeggen. Maar het beleid zelf suggereert twee mogelijkheden. Of Obama en zijn team zijn krankzinnig geworden en hebben geen idee wat ze helpen ontketenen. Of Obama en zijn team weten waar ze mee bezig zijn, en ontketenen doelbewust de bloedige chaos die zich in het Midden-Oosten aan het ontvouwen is. Ik hel over naar het tweede. Wat we zien is waanzin, zeker. Maar het is niet louter miscalculatie en blunder op blunder. Ook in deze waanzin zit methode, om de fameuze zestiende-eeuwse politicoloog Shakespeare er maar weer eens bij te slepen. Waar ISIS een kalifaat zoekt, daar zoekt de VS olie en hegemonie. En dat mag kennelijk wat kosten, zolang vooral de bevolking van Irak en Syrië de prijs maar betaalt.

In twee landen – althans, gebieden waar die landen geacht worden te liggen voordat ze door recente gebeurtenissen verder aan stukken werden gehakt – voert de VS haar interventie stapsgewijs op: in Irak en in Syrië. De aanleiding is de opmars van de jihadistische groepering ISIS en andere Soennitische milities. ISIS is in beide staten actief, en stelt de VS in die beide staten voor een probleem. De groep vecht tegen de regering van Assad in Syrië – een regime waar de VS ook tegen vecht. De groepering vecht ook tegen Maliki en zijn regering in Irak – een regering die de VS mede in het leven heeft geroepen, en waaraan ze wapens heeft geleverd. ISIS bestrijden in Syrië betekent: hert Syrische regime een plezier doen. ISIS bestrijden in Irak betekent: de regering van Maliki een plezier doen. Beiden betekenen: zij aan zij staan met Iran, de staat die zowel Assad als Maliki een hand boven het hoofd houdt.

Lees verder bij de bron van dit artikel

Via

1 gedachte over “Obama ‘s nieuwe oorlog: méér dan incompetentie en blunders”

  1. Alsof Obama enige zeggenschap heeft. Het zijn facisten zoals McCain, Kerry en Biden die samen met hun zakenpartners uit Saudi Arabië deze kar voorttrekken. Obama is net als Rutte, enkel nodig als afleiding. Beetje leuk lachen in de camera en mooi zijn opdat ondertussen de facistische elementen binnen de overheid hun belangen kunnen veiligstellen.

Reacties zijn gesloten.