1914 en 2014 – over oorlogsdreiging en de noodzaak van landverraad

Wat een manier om het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog te herdenken: een heropvoering! Die gedachte flitst me door het hoofd bij het volgen van de gebeurtenissen na de vliegtuigcrash in Oekraïne. Zoals destijds een moord op de Oostenrijkse aartshertog/ troonopvolger de spanningen tussen mogendheden tot ontlading bracht, zo zien we vandaag een soortgelijk oplopende spanning. Nee, een grotere oorlog staat niet vast. Maar de parallellen zijn wel zeer griezelig, en nopen tot waakzaamheid, stellingname, tot een nee tegen beide oorlogsdreigende kampen, in de eerste plaats tegen het ‘eigen’ kamp. Als dat neerkomt op landverraad, best.

De parallel met 1914 is er. Kijk maar eens.

Voorjaar 1914: een gespannen situatie op de Balkan. Oostenrijk-Hongarije bestuurt Bosnië-Hercegovina na eerdere oorlogen; Servische nationalisten agiteren daartegen en vinden dat het gebied bij het Servische koninkrijk hoort. Oostenrijk-Hongarije zit in een bondgenootschap met Duitsland. Servië zit in een bondgenootschap met Rusland, dat weer in alliantie met Frankrijk en Engeland verbonden is. Tussen de beide machtsblokken bestaan al andere spanningen.

Voorjaar 2014: een gespannen situatie in Oekraïne. Een pro-Westerse rechtse regering bestuurt Oekraïne na een mede door dat westen aangestuurde volksopstand; pro-Russische separatisten agiteren daartegen en vinden dat het gebied bij Rusland hoort of minstens in nauwe verbondenheid daarmee bestuurd moet worden. Rusland staat tegenover de VS, de NAVO en de EU, en zoekt zelf bondgenoten als China, Brazilië en anderen – de andere zogeheten BRICS-landen met wie het een gezamenlijke ontwikkelingsbank opricht als tegenwicht tegen de Wereldbank en IMF met het VS overwicht daarbinnen. Tussen het pro-Russische machtsblok en het Westerse machtsblok bestaan al andere spanningen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

4 gedachten over “1914 en 2014 – over oorlogsdreiging en de noodzaak van landverraad”

 1. In deze situatie is inderdaad Pacifisme het grootste goed dat we bezitten.
  Voor de duidelijkheid nog paar harde feiten die voor het gemak in onze pers verzwegen worden:

  1. De binnenlandse populariteit van Poetin is er weer tot ongekende hoogtes gestegen (82%) ..en blijft stijgen, op dit moment vooral door de vijandige houding van Cameroen, Clinton enz.. Ga zo door en de Russische bevolking zal hem vragen om zich voor altijd als Leider te kandidateren.
  2. De schocolade oligarch Poroshenko bevindt zich op dit moment in een impasse waar hij desperaat uitweg zoekt. Mede omdat hij een burger oorlog tegen het eigen bevolking heeft opgestart waar geen uitzicht op is.
  3. De zogenoemde federalisten hebben niet in hun bezit die soort zware luchtdoel wapens die tevens door een hele groep goed opgeleid technisch personeel bediend moet worden indien je ze aan het praat wil krijgen.

  Zelf vind ik de meest belangrijke vraag: Gelet op het feit dat de federalisten geen vliegtuigen in hun bezit hebben, is het voor mij volledig niet te verklaren waarom Poroshenko en zijn rechtse vriendjes deze soort luchtdoel raketten van het type BUK rond de federalisten stad Donetsk enz. hebben opgesteld?
  Wat wouden ze ermee gaan doen?
  Hebben ze het reeds gedaan?

 2. Het belangrijkste verschil tussen “1914” en “2014” is dat de twee hoofdrolspelers, de VS en Rusland, in staat zijn de mensheid en een groot deel van de rest van het leven van de planeet weg te vagen.
  Er wordt dus terughoudendheid en wijsheid vereist bij die hoofdrolspelers. Ik zie daar net iets meer van bij de Russische zijde, waarmee ik beslist niet zeg dat ik “dus voor Rusland” ben. Alleen die (tot nu) denkbeeldige reactie al toont aan dat men collectief het verstand aan het verliezen is. Haat jegens Rusland en Poetin, die gemakshalve aan elkaar gelijk gesteld worden, is vereist, zeker in Nederland nu.

  Zeer beangstigend.

 3. Ja Arnold, het is inderdaad beangstigend. Mensen zijn massaal hun verstand aan het verliezen en de geesten zijn rijp gemaakt voor een nieuwe ronde Grote Vernietiging. Dit komt niet door de ramp met het vliegtuig, maar is het gevolg van jaren en jaren smerige kapitalistische politiek. Wat je leest, hoort en ziet, ook met betrekking tot andere onderwerpen, wordt met de dag gekker. Een jaar of twee geleden schreef ik al eens dat de grootste uitdaging zou gaan worden om “het verstand te bewaren” en niet te bezwijken onder het gebeuk van de marktidioten.

Reacties zijn gesloten.