Vliegtuigcrash: stemmingmakerij draagt bij aan oorlogspsychose

Niemand weet precies waardoor dat vliegtuig is neergestort in het oosten van Oekraïne. Als het – zoals toch wel zeer aannemelijk lijkt – is neergehaald, dan weet niemand behalve de daders precies door wie. Iedereen die op een toon van absolute zekerheid een schuldige aanwijst alsof diens schuld vast staat, liegt of laat zich door leugenaars op sleeptouw nemen. Dat draagt bij aan de oorlogspsychose die al veel te veel om zich heen heeft gegrepen.

In Rusland en in kringen van de separatisten in oost-Oekraïne neemt die leugenachtigheid de vorm aan van ‘Oekraïne heeft het gedaan’. In het Westen, inclusief de regering in Kiev dat opereert als Westerse dependance, wijzen de vingers eendrachtig richting de separatisten en naar Poetin die de separatisten ondersteunt. Voor beide theorieën ontbreekt bewijs. Maar omdat de tweede theorie in Nederland de stemming beheerst en het beleid beïnvloed, terwijl de eerste theorie bij voorbaat wordt weggehoond als pro-Russische propaganda, zal ik hier de pro-Russische versie laten rusten en me richten op de theorie die de schuld aan de pro-Russische milities en de machthebbers in Moskou toewijst.

De contouren van de tweede theorie worden gegeven door de VS, om precies te zijn het ministerie van Buitenlandse Zaken van dat land. Dat zette de aanwijzingen dat separatisten het vliegtuig met een raket hadden neergehaald op een rij in een keurig door de Volkskrant samengevatte verklaring. In die samenvatting zien we frasen als “De ambassade in Kiev heeft de afgelopen maand een toenemende hoeveelheid zware wapens waargenomen bij pro-Russische separatisten”: “Volgens de Ambassade van de VS hebben pro-Russische rebellen laten zien…”; “De ambassade: ‘wij geloven dat deze raket een SA-11 was’” – waarbij “deze raket” slaat op een projectiel dat door “de Amerikanen” was gesignaleerd; “uit onderschepte communicatie blijkt…”; “de Amerikanen wijzen op foto’s en berichten op sociale media…”; “de ambassade weet dat het Oekraïense leger ook SA-11-systemen bezit, maar is ervan overtuigd dat er geen Oekraïense luchtverdedigingssystemen in de buurt van de crash waren…”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr