Özlem Barın, ooggetuige van de aanslag in Ankara: ‘Verdriet, woede en steeds meer solidariteit’

Özlem Barın is een Turkse, linkse activiste die al tien jaar met regelmaat in ons land verblijft, in het kader van haar studie. Afgelopen zaterdag nam ze in Ankara deel aan de grote vredesmars, die al snel eindigde in een bloedbad. We belden met Özlem voor een stand van zaken.

“Zaterdag en zondag bracht ik grotendeels in het hospitaal door, om gewonde vrienden bij te staan. Het verdriet was immens. De woede ook. Maar het verdriet en de woede maken nu stilaan plaats voor massale solidariteit. Erdogan mag hier niet mee weg geraken.”

Özlem: “De verkiezingen van 7 juni hebben de politieke toestand in Turkije grondig veranderd. Het was algemeen geweten dat de partij van president Erdoğan, de AKP, de grondwet wilde veranderen en een presidentieel regime wilde installeren. Daarvoor had de partij echter een absolute meerderheid nodig. De Koerdische en linkse partij HDP kon echter roet in het eten gooien, indien ze de kiesdrempel zou halen. En dat gebeurde ook. Een dikke streep door de rekening van Erdoğan. Twee dagen voor de verkiezingen vond er een bomaanslag plaats tegen een verkiezingsmeeting van HDP in Diyarbakır en sinds de verkiezingen veranderde alles.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be