“In de Balkan dreigt humanitair drama”

balkanvluchtDokters van de Wereld hield de afgelopen twee weken een verkenningsmissie in Griekenland, Macedonië, Servië, Hongarije, Kroatië, en Slovenië. De ngo zette de humanitaire en gezondheidsnoden in de Balkan in kaart met het oog op het sturen van een medische interventieploeg. De conclusie van de verkenningsmissie is zorgwekkend: de situatie aan sommige grenzen is dramatisch en chaotisch. Samen met het gebrek aan humanitaire hulp en de nakende winter, dreigt een humanitair drama.

Tienduizenden vluchtelingen zitten vast in de Balkan. Nu Hongarije zijn grenzen heeft gesloten, wordt de situatie steeds nijpender in de andere Balkanlanden. De vluchtelingen, waaronder 15% vrouwen en kleine kinderen, staan urenlang te wachten in de regen en de koude. De humanitaire noden zijn hoog. Meer dan om ernstige ziektebeelden, gaat het om een gebrek aan waardigheid. Een betere coördinatie tussen de betrokken landen onderling en tussen NGO’s en overheden, vooral aan de grensovergangen, is broodnodig. Zeker nu de winter eraan komt.

“Door het steeds wisselend grenzenbeleid is de situatie zeer veranderlijk en chaotisch”, vertelt dokter Daan van Brusselen, vrijwilliger van Dokters van de Wereld. “Met name aan de grenzen zagen we chaotische toestanden en een structureel gebrek aan humanitaire voorzieningen. In Presevo bijvoorbeeld, aan de grens tussen Servië en Macedonië, werden we geconfronteerd met duizenden mensen die soms 15 uur lang moesten wachten in de regen, totaal uitgeput, zonder toegang tot eten, onderdak, voedsel, water en regenjassen.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

(foto: R. LeMoyne)