Griekenland, na dreiging met Grexit, nu dreiging met Schexit: onterecht

Sinds de aanslagen in Parijs op 13 november probeert Europa een antwoord te vinden op het vluchtelingenprobleem. Dit jaar alleen al zijn er 906.587 vluchtelingen en migranten over zee de EU binnen gekomen, 758.790 hebben via de Griekse eilanden de oversteek gemaakt. Het probleem is niet nieuw: de voorbije tien jaar kwamen er jaarlijks gemiddeld 40.000 migranten, voornamelijk moslim mannen, Griekenland binnen. Nu zijn het er zóveel meer, en voor het eerst ook heel veel vrouwen, en 45 procent kinderen.

De EU heeft twee vluchtelingentops gehouden die het probleem moesten aanpakken. Die hebben het beoogde resultaat niet opgeleverd: vluchtelingen blijven hun weg zoeken en vinden naar Europa. De meesten onder hen willen naar het beloofde land: Duitsland, het ‘paradijs’. Griekenland is De Poort naar dat paradijs. Honderdduizenden oorlogsvluchtelingen, maar ook ‘economische vluchtelingen’ hebben de woorden van Angela Merkel goed in hun oren geknoopt: “Wir schaffen das”.

De bondskanselier verwoordde daarmee de principes van de Europese Unie die in het EU Charter van Fundamentele Rechten is opgenomen: de onschendbaarheid van de menselijke waardigheid en solidariteit. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be