Neen, meneer Beke, jullie zijn geen feministen

CD&V-voorzitter Wouter Beke noemt zijn partij de “meest feministische” van het land. Maar in dezelfde week legt zijn partijgenoot, minister van Werk Kris Peeters, een wetsontwerp neer over deeltijdse arbeid. Volgens Michelle Heijens, zorgdeskundige en medewerkster op de studiedienst van PVDA, is dat wetsontwerp “zeer vrouwonvriendelijk”.

Ik kijk naar de werksituatie van vrouwen in mijn omgeving. Ik zie Anneleen, moeder van twee kinderen die gekozen heeft om minder te werken. Nu kan ze haar kinderen van school halen en naar de buitenschoolse activiteiten brengen. Ik zie ook Nicole, die heel haar leven voltijds heeft gewerkt. Sinds een paar jaar werkt ze deeltijds, om haar moeder te verzorgen. Die woont nog in haar eigen huis, maar heeft steeds meer hulp nodig. Elke dag gaat Nicole bij haar langs, soms zelfs twee keer. Dan komen we bij mezelf: jong, enthousiast en twee halftijdse jobs. Om dat geregeld te krijgen, om op beide werkplaatsen het werk gedaan te krijgen, moet er heel wat gepuzzeld worden. Gaat dit allemaal nog mogelijk zijn als de plannen van Kris Peeters erdoor komen?

De bedoeling van het wetsontwerp, zegt Peeters, is de regels voor deeltijds werk “te vereenvoudigen en te versoepelen”. Je vraagt je af: voor wie? Vereenvoudigen en versoepelen voor werknemers? (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be