Bernie Sanders blijft overtuigend inlopen op Clinton

Bernie Sanders won op 22 en 26 maart zeer overtuigend vijf staten op rij en voegt er volgens de peilingen nog twee aan toe, op 5 april in Wisconsin en op 9 april in Wyoming. De vooringenomenheid van de Amerikaanse media tegen zijn campagne wordt echter harder. Elke karige commentaar wordt steevast gevolgd door de bemerking dat de voorsprong van Clinton ‘onoverbrugbaar blijft’. Niets is minder waar.

Donald Trump blijft de Republikeinse voorverkiezingen winnen met voortdurend percentages tussen de 40 en 50 procent. Daarmee zal hij in de staten Wisconsin, Delaware, Maryland, Pennsylvania, Indiana, Nebraska, California, Montana, New Jersey en South Dakota alle delegates behalen, volgens het Republikeins winner-takes-all-kiessysteem van die staten. In de staten Colorado, New York, Connecticut, Rhode Island, West Virginia, Oregon, Washington (de staat) en New Mexico worden de Republikeinse delegates proportioneel verdeeld.

Hij staat nu op 738. Voor hem is de vraag niet langer of hij de meeste delegates zal behalen – dat staat vast – maar of hij meer dan de benodigde helft van 1.237 voor de partijconventie zal halen. Dat is nog verre van zeker. Ted Cruz heeft er 463, John Kasich 143. Ze zijn kansloos, maar kunnen nog altijd voldoende behalen om samen Trump van die helft af te houden. Bovendien heeft opgever Marco Rubio nog altijd geen stemadvies gegeven aan de 166 delegates die hij had verworven tot aan zijn opgave in Florida.

Aan Democratische kant zijn er nog slechts twee kandidaten over. Er zijn bovendien geen delegates te verdelen van andere kandidaten die hebben opgegeven. Het is dus zeker dat een van beide de helft zal hebben behaald op 14 juni, bij de laatste voorverkiezing in de hoofdstad Washington DC, maar wie?

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be