“Brazillionaires”: de peetvaders die het Olympisch dorp bouwden

Of de Olympische Spelen een sportief succes worden zonder al te veel schandalen zal op 22 augustus 2016 blijken. Voor een klein aantal Brazilianen is succes verzekerd nog voor de Spelen zijn begonnen, de miljonairs die het Olympisch dorp bouwden.

De aandacht voor de politieke, economische en sociale crisis in Brazilië is even weg zolang de Olympische Spelen doorgaan. Die crisis woedt echter onverminderd door. De voorbije weken en maanden was een van de oorzaken van die crisis – de corruptie die alle aspecten van het politieke en economische leven domineert – dagelijks onderwerp in de berichtgeving.

President Dilma Rousseff hangt een afzetting boven het hoofd, straatprotesten gaan onverminderd door maar interim-president Temer poogt de Olympische Spelen in te zetten om een beeld van normaliteit te creëren. Dat lukt niet altijd even goed, getuige de manier waarop de tocht van de Olympische fakkel ondanks militaire bewaking een bijwijlen druipnat fiasco werd. De tv-redacteurs staan op scherp om elke slogan tegen de regering vanuit het publiek uit beeld te houden. Dat lukt meestal, maar niet altijd.

De voorbije maanden ging alle aandacht naar de corrupte politici en naar de protesten in de arme favela’s van de steden. Er is één categorie Brazilianen die grotendeels buiten beeld blijft: de symbolische één procent van rijke Brazilianen die fortuinen vergaren als nooit tevoren (en in Brazilië is er eerder sprake van de 0,1 procent).

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be