“Armste kinderen wacht sombere toekomst”

Kinderen worden gesmokkeld, ontvoerd, seksueel misbruikt, vermoord om hun organen of gerekruteerd als soldaten. Tientallen miljoenen jonge kinderen overlijden door ziekten die te voorkomen zijn en 750 miljoen meisjes zullen als kind worden uitgehuwelijkt.

Het zijn slechts enkele van de dramatische cijfers die het VN-kinderfonds (Unicef) en andere VN-organen enkele weken voor de Internationale Humanitaire Dag op 19 augustus, naar buiten brachten.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vatte onlangs de toekomst samen: “Kinderen worden nog steeds gemarteld, verminkt, gevangengezet, lijden honger, worden seksueel misbruik of vermoord bij gewapende conflicten. In landen als Irak, Nigeria, Somalië, Zuid-Soedan, Syrië en Jemen gaan kinderen door een hel”, zei hij op 2 augustus voor de VN-Veiligheidsraad.

De toekomst ziet er somber uit, “als de wereld niet meer aandacht gaat besteden aan de noden van de meest achtergestelde kinderen”, staat in een VN-rapport.

Arm en rijk
“Honderden miljoenen kinderen een eerlijke kans in het leven onthouden, doet meer dan alleen hun toekomst bedreigen. De achterstand gaat over op volgende generaties en brengt de toekomst van samenlevingen in gevaar”, zei Unicef-directeur Anthony Lake deze zomer bij de presentatie van het rapport The State of the World’s Children. “We hebben een keuze: nu investeren in deze kinderen, of nog meer ongelijkheid en verdeeldheid in de wereld brengen.”

In het Unicef-rapport wordt geconstateerd dat aanzienlijke vooruitgang is geboekt als het gaat om het redden van kinderlevens, scholing en armoedebestrijding. Deze vooruitgang heeft echter niet iedereen bereikt. “De armste kinderen hebben twee keer meer kans om te sterven voor hun vijfde levensjaar en om chronisch ondervoed te zijn dan de rijkste.”

In grote delen van Zuid-Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara lopen kinderen met ongeschoolde moeders drie keer meer kans om te sterven voor hun vijfde jaar dan kinderen met moeders die middelbaar onderwijs hebben genoten, blijkt uit de cijfers van Unicef. “Kinderen uit de armste huishoudens trouwen ook twee keer zo vaak als kind als meisjes uit de rijkste huishoudens.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be